Dvacet let v Afghánistánu: Vojáci nastoupili na Vítkově. Zeman odmítl účast, zato Černochová se rozepsala

03.09.2021 16:26 | Zprávy

Na pražském Vítkově se dnes konal slavnostní vojenský nástup, kterým česká armáda symbolicky zakončila dvacetileté působení v Afghánistánu a zavzpomínala na padlé vojáky. „Jsem hrdá na všechny české vojáky i civilisty, kteří v Afghánistánu působili. Patří jim naše poděkování,“ uvedla k tomu poslankyně Jana Černochová (ODS), zatímco prezident Miloš Zeman se jako vrchní velitel ozbrojených sil akce neúčastnil.

Dvacet let v Afghánistánu: Vojáci nastoupili na Vítkově. Zeman odmítl účast, zato Černochová se rozepsala
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

„Mise v Afghánistánu byla nejdelším operačním nasazením naší armády v její historii. Byla velmi cennou zkušeností a také demonstrací toho, že jsme spolehlivým partnerem s dobře připravenými vojáky,“ napsala Černochová na svém facebookovém profilu a přidala fotky ze slavnostní akce.

„Ani přesto, kterým směrem se Afghánistán vydal po odchodu spojenců, nesmíme zapomínat na to, že naši vojáci a další lidé zde odvedli profesionální práci, která po téměř dvě dekády napomáhala stabilizaci této země a její obnově. Jsem hrdá na všechny české vojáky i civilisty, kteří v Afghánistánu působili. Patří jim naše poděkování. Čest památce všem, kteří se z této mise nevrátili domů, nezapomeneme!“ dodala Černochová.

Na akci byli přítomní vojáci, kteří se afghánské mise účastnili, náčelník Generálního štábu Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Prezident Miloš Zeman se akce neúčastnil, podle slov svého mluvčího Jiřího Ovčáčka totiž se stažením vojsk z Afghánistánu nesouhlasí.

Čeští vojáci v Afghánistánu působili od roku 2002 a za dvě dekády bojů na následky zranění podlehlo 18 z nich. Právě na ně se na slavnostním nástupu vzpomínalo. Připomenuti byli například Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kteří zemřeli během útoku v roce 2018.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

vyšetřovací komise

Dobrý den, vím, že ANO bylo pro vznik vyšetřovací komise od začátku. Teď se vám povedlo, ale nemyslíte, že je to už dost pozdě a hlavně já moc nechápu, k čemu vlastně taková komise je? Myslíte, že něco vyšetří kromě toho, co už víme, a to, že postup policie nebyl tak bezchybný, jak celou dobu tvrdil...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Přesun války do ČR. Komu dluží Fiala

12:37 Drulák: Přesun války do ČR. Komu dluží Fiala

Politolog Petr Drulák poskytl rozhovor platformě Svědomí národa. Uvedl, že v současné vládě Petra Fi…