200 milionů dotace na hokej. Nechte si to, schválila vláda. Lidé si myslí své

02.06.2024 17:40 | Zprávy

Čeští hokejisté pobláznili minulý týden národ. Zvítězili totiž na domácím šampionátu. Radost má i premiér Petr Fiala, který do O2 areny rovněž zavítal, následně se se zlatými hochy setkal, aby jim předal medaili Karla Kramáře, a nyní jeho kabinet rozhodl, že nebude požadovat po Českém hokejovém svazu vrácení dotace 200 milionů korun. A to přesto, že udělení dotace bylo sporné.

200 milionů dotace na hokej. Nechte si to, schválila vláda. Lidé si myslí své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kapitán národního týmu Roman Červenka při oslavě zisku titulu mistrů světa na Staroměstském náměstí

Český hokejový svaz získal dotaci 200 milionů korun na uspořádání letošního šampionátu v Praze a Ostravě. A to přestože se svaz dostal k dotaci taktickou kličkou a neměl na ni mít vůbec nárok. Podle všeho totiž organizátoři podsekli očekávaný příjem ze vstupného o 246 milionů korun – tím tedy mohli o dotace z veřejných peněz požádat.

Národní sportovní agentura navíc ještě v dubnu tvrdila, že příjemce dotací musí část vrátit, skončí-li akce v zisku. Nyní přiznala, že pro hokejové mistrovství toto neplatí a svaz nebude muset vracet nic. Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek k tomu navíc v rozhovoru pro iDnes.cz dodal, že zpochybňovat podporu státu takhle významné akce mu nepřijde úplně namístě.

„Podporu schválila vláda, hokejový svaz naplnil všechny podmínky dotační výzvy, tak není důvod, proč by podporu neměl obdržet. Vy se ptáte předsedy, já ale neřeším dotační proces, ten řeší úřad a pověřené oddělení. Mám jen informaci o tom, že rozhodnutí bylo v těchto dnech (minulý týden) svazu doručeno,“ okomentoval pro Hospodářské noviny, jak přišel hokejový svaz k penězům, také Šebek. A hovořil o tom, jak má celá akce pozitivní vliv na stát.

Ekonomka Markéta Šichtařová ve svém pravidelném komentáři pro ParlamentníListy.cz poznamenala, že „kdo nečerpá, není Čech“.

Jiní dávají postoj do souvislosti s tím, jak se premiér i jeho ministři nechávali na hokejovém mistrovství vidět.

Členové vlády byli k vidění nejen na finálovém zápase, ale také na zápase čtvrtfinále s USA. Premiéra Fialu doprovázela předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a ministr vnitra Vít Rakušan, což některé fanoušky přivedlo k vtipkování o nové útočné formaci trenéra Rulíka Svetr –  Petr – Dozimetr.

Na finále s nimi ve skyboxu byli i vicepremiéři Válek a Jurečka.

Během základních skupin dorazil několikrát prezident Petr Pavel, který po utkání se Švýcarskem dokonce předával cenu nejlepšímu hráči. Předtím sledoval rozhodující nájezdy vedle české střídačky. Při utkání s Finskem zase mnohé zaujala vášeň, s jakou prezidentský pár prožíval vítězství hokejové reprezentace.

Petr Fiala po úspěšném čtvrtfinále na sociální síť napsal: „Snad nikde na světě neumějí fanoušci vytvořit takovou atmosféru jako u nás! Držím palce našim hokejistům,“ objevilo se na premiérově facebooku s trojicí fotografií.

První vicepremiér Vít Rakušan se vyjádřil až po závěrečném klaksonu: „Vítězství potěší. Hlavně když přijde po krásné, férové hře. Pozitivní emoce se tam daly krájet. Hoši, děkujeme!“

Markéta Pekarová Adamová na síti X dodala: „Hoši, děkujem!“

 

 

Na začátku třetí třetiny ukázala „vládní lóži“ divákům i kamera České televize. Podle svědectví na internetových sítích to v mnoha hospodách, kde se dramatický zápas kolektivně sledoval, vyvolalo negativní reakce.

Hokejovým mistrům světa poté premiér Petr Fiala pogratuloval a pozval je do Kramářovy vily. Obdržel tam dres kapitána Romana Červenky s podpisy všech hráčů. Sám jim udělil medaili Karla Kramáře.

Komentátor Miroslav Korecký si ale přece jen rýpl: „Premiér a náhle před volbami nadšený návštěvník libeňské O2 areny Petr Fiala udělil národnímu hokejovému týmu medaili Karla Kramáře. Což vyvolává dvě impertinentní otázky. Za prvé: Kolik z těch našich zlatých kluků asi tak ví, kdo to byl Karel Kramář? A za druhé: ví profesor Fiala, co je icing, buly, forčeking, power play nebo hooking?“ 

Ve světle postoje premiéra Fialy k hokejové dotaci mnohým přijde pokrytecké jeho rozhořčení na ředitele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Mlsnu. Ten byl na hokeji v prostorách pro VIP.

Deník Blesk přitom zjistil, že lístky měl dostat od předsedy hokejového svazu Aloise Hadamczika, se kterým se měl předtím setkat v pražském hotelu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vstupné v takové výši, že si ho většina rodin nemůže dovolit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBobyNo1 , 02.06.2024 20:23:15
a ještě dotace z našich daní. Hnus. Alois Rašín, financministr ve vládě Karla Kramáře, by ukázal za sebe na zeď, kde byl nápis: NIC VÁM NEDÁM!

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …