Fialova vojenská dohoda s Ukrajinci: Černé na bílém. Materiál, výcvik, zbrojní výroba

20.07.2024 18:12 | Monitoring

Předseda vlády ČR Petr Fiala se ve čtvrtek 18. července 2024 zúčastnil v Blenheim Palace ve Velké Británii summitu Evropského politického společenství. Během setkání podepsal premiér Fiala za Českou republiku bezpečnostní dohodu mezi ČR a Ukrajinou. Vláda obsah dohody veřejně nesdělila, nyní se ale dostal na veřejnost. Dohoda odhaluje, co premiér Fiala za ČR podepsal a jaké z toho pro ČR plynou důsledky.

Fialova vojenská dohoda s Ukrajinci: Černé na bílém. Materiál, výcvik, zbrojní výroba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhal a premiér Česka Petr Fiala

Během summitu se předseda vlády ČR Petr Fiala sešel na bilaterálním jednání s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským a společně podepsali bezpečnostní dohodu. Tím se ČR připojila k dalším zemím Evropy, které už podobnou dohodu s Ukrajinou mají, například Německo, Francie, Velká Británie, Itálie, Japonsko nebo USA. Dokument nepředstavuje právně závaznou mezinárodní smlouvu. Podle premiéra Fialy jde o symbolické gesto a důkaz další podpory v oblastech vojenské či ekonomické spolupráce, humanitární pomoci a také následné pomoci při rekonstrukci poválečné Ukrajiny.

„Je to další krok v posilování spolupráce mezi ČR a Ukrajinou. Velká část mezivládních konzultací tento týden v Praze se týkala nejen pomoci Ukrajině, ale také ekonomické spolupráce, která je výhodná i pro naše firmy. S našimi zkušenostmi v přístupových jednáních můžeme Ukrajincům pomoci v přístupovém procesu do Evropské unie, který je pro ně velmi důležitý,“ sdělil Petr Fiala.

Předseda vlády také vystoupil v rámci kulatého stolu, který řešil obranu a ochranu demokracie v Evropě. Podle premiéra jsou dezinformace a zahraniční vměšování jedny z nejvážnějších hrozeb, kterým nyní musí Evropa čelit. Během dne se Fiala sešel ještě s prezidentem Ázerbájdžánu Ilhanem Alijevem a s prezidentem Černé Hory Jakovem Milatovićem. Na závěr summitu jednal i s premiérem Arménie Nikolou Pašinjanem.

Nyní je bezpečnostní dohoda ČR s Ukrajinou dohledatelná na webu vlády ČR.

A co je tedy její součástí?

Česká republika se podpisem zavazuje k dalšímu poskytování dodávek vojenského materiálu. „Česká republika bude nadále hledat další možnosti dodávek vojenského materiálu napříč všemi doménami s ohledem na vyvíjející se potřeby a požadavky Ukrajiny,“ stojí v dohodě k dodávání vojenského materiálu.

Dohoda se také zaměřuje na výcvik ukrajinských vojáků. V dohodě je vyzdvihnuto, že ČR je jedním z nejaktivnějších poskytovatelů výcviku. „Česká republika je dlouhodobě jedním z nejaktivnějších poskytovatelů výcviku pro bezpečnostní a obranné složky Ukrajiny zaměřeného na obranu proti ruské agresi. Účastníci sdílejí ambici pro rok 2024 a další období vycvičit až 4000 ukrajinských vojáků ročně, a to zejména, ale nikoliv výlučně v rámci vojenské pomocné mise EU na podporu Ukrajina (EUMAM). Rozumí se, že Česká republika podporuje EUMAM a její rozšíření do dalších oblastí v souladu s vyvíjejícími se potřebami Ukrajiny v návaznosti na vývoj branné legislativy,“ píše se k tomu v dohodě. A že ČR bude poskytovat univerzální a specializovaný výcvik ve spolupráci jak s Ukrajinou, tak i s dalšími spojenci v EU, v NATO a v dalších formátech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Kučera

Eva Decroix, MBA byl položen dotaz

Fotýn

Chápu vás dobře, že hájíte Foltýna, a to, jak se vyjadřuje? A když si o něm myslím své, znamená to, že jsem dezinformátor? Co když mi jen vadí, že všechny, kteří s ním nesouhlasí uráží? Ostatně vy sama se proti urážkám ohrazujete, ale že je používá Foltýn, to vám nevadí? Tvrdíte, že je vaší prací bý...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Snad bude příští vláda dost rozumná a povýší podobné smlouvy na cár zbytečného papíru., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiloš Černík 1 , 20.07.2024 20:20:33
Snad jí k tomu i dopomůže vývoj na ukrajinském bojišti. Ale USA se nejspíše svých peněz za zbraně nevzdá a bude je po nás jako ručiteli tvrdě vymáhat. Za tyto kolaboranty a darebáky budeme dlouho splácet její vládní protiobčanskou angažovanost.

|  25 |  0

Další články z rubriky

„Mlčte, nemáte právo.“ Srbský politik se po setkání s Putinem vypořádal s EU

12:43 „Mlčte, nemáte právo.“ Srbský politik se po setkání s Putinem vypořádal s EU

Mluvčí EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Peter Stano kroutil hlavou nad tím, že se srbs…