Forum 2000 bude o potřebě aktualizovat demokracii

30.07.2018 15:33 | Zprávy

Tawakkul Karmánová, první arabská ženská nositelka Nobelovy ceny za mír, bude hostem letošní konference Forum 2000. Přijede také finsko-estonská spisovatelka Sofi Oksanenová nebo zakladatel organizace Lékaři bez hranic Bernard Kouchner. ČTK o tom za pořádající organizaci dnes informoval Karel Procházka.

Forum 2000 bude o potřebě aktualizovat demokracii
Foto: radio.cz
Popisek: Forum 2000, ilustrační foto

Konference Forum 2000 s názvem Democracy: In Need of a Critical Update? se uskuteční 7. až 9. října v Praze.

Přednášky a diskuse se budou zabývat společenskými a ekonomickými výzvami demokracie, rostoucím populismem a nacionalismem nebo zásadními změnami v digitálním prostoru. Pořadatelé uvádějí, že přes úspěchy demokracie vedoucí k historicky unikátní svobodě, stabilitě a prosperitě existují podstatné problémy. „Nezvládnutá migrace, potlačované pocity národní identity, vysoká příjmová nerovnost či nejistota plynoucí z globalizace a rychlých společenských a technologických změn trápí výrazné skupiny obyvatel,“ uvádějí.

„Dlouhodobé přehlížení významných společenských problémů ze strany elit je neomluvitelné,“ řekl k tématu konference ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal. Voličská reakce, podněcovaná domácími populisty či mezinárodními diktátory, je podle něj nepřiměřená a vede demokratické společnosti k politicky kolísavému systému a do nevypočitatelných mezinárodních vztahů, „k systému krátkozrakého národního sobectví a silné pozice autoritářských režimů jako Čína či Rusko“.

Mezi více než 300 řečníky a odborníky z celého světa bude i řada mladých lidí, kteří do diskuse o způsobech, jak obnovit důvěru v demokracii, přispějí. Budou mezi nimi student a organizátor protestů Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, mladá ekonomka a nejsilnější proevropská kandidátka v moldavských prezidentských volbách roku 2016 Maia Sanduová nebo bývalá regentka Sanmarinské republiky a nejmladší hlava státu své doby Vanessa D'Ambrosiová.

Devětatřicetiletá Karmánová je jemenská opoziční politička a bojovnice za lidská práva. Roku 2005 založila organizaci Novináři bez řetězů, v jejímž čele stojí. V roce 2011 byla spolu s Ellen Johnsonovou-Sirleafovou a Leymah Gboweeovou oceněna Nobelovou cenou za mír.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

20:02 Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

Zakladatel ODS, první český premiér a druhý český prezident Václav Klaus pro měsíčník TO komentoval …