Fotbal ČR s Tureckem otřásl světem. Štípnutí Čechům

27.06.2024 9:11 | Monitoring

Špinavé EURO, rvačka, cinklý zápas. Tak se v zahraničí mluví o včerejším fotbalovém utkání mezi Českem a Tureckem. Došlo i na politické konotace. Exministr Miroslav Kalousek se vysmál těm, kteří ve sportu hledají celospolečenský či dokonce politický význam.

Fotbal ČR s Tureckem otřásl světem. Štípnutí Čechům
Foto: Repro YouTube
Popisek: Fanoušci pochodují před utkáním EURO 2024 mezi Maďarskem a Švýcarskem

„Nejšpinavější zápas v historii Eura“, tak píše o utkání českých reprezentantů s těmi tureckými prestižní americký deník New York Times s tím, že vzhledem k tomu, o co šlo, se dala očekávat velká bitva, nikdo ale nečekal tu nejšpinavější hru historie.

A skutečně. Zápas, který poslal českou reprezentaci domů a Turky naopak udržel ve hře a zajistil jim postup do vyřazovacích bojů, měl rekordní parametry především přičiněním rumunského rozhodčího Kovácse.

Ten rozdal rekordních 18 žlutých karet a přidal ještě dvě červené – obě pro české fotbalisty.

 

Smutným hrdinou prvního historického zápisu se stal český záložník Antonín Barák, který se musel ze hřiště poroučet po druhé žluté kartě už 20 minut od úvodního hvizdu rozhodčího, který se i podle slov českého kapitána Tomáše Součka rozhodl stát hlavním hrdinou tohoto vypjatého zápasu.

Možná proto zvolil u některých zákroků jiný metr na české a jiný na „domácí“ fotbalisty. To mu bylo vyčítáno hlavně u zákroků, které následovaly nedlouho po vyloučení Baráka a které na turecké straně volali také po červené, resp. po druhé žluté kartě pro tureckého útočníka.

O tom, že utkání rozhodčí absolutně nezvládl, svědčí třeba také titulek britského časopisu The Mirror, který hlásá: „Chaos na Euro 2024, protože Turecko a Česká republika se na plný úvazek zapojily do masové rvačky“.

Pokud vás zarazila zmínka o domácích fotbalistech, nejsme sami, kdo si myslí, že stávající evropský šampionát má domácí týmy dva. A nesouvisí to snad s tím, že se mohlo zdát, že rumunský sudí zvolil na jeden tým přísnější metr.

I britský The Mirror v této souvislosti napsal: „NEDĚLEJTE tu chybu, že byste si mysleli, že Německo je jediný národ s výhodou domácího prostředí na Euru.“

A v souvislosti s tím uvedl, že v hostitelské zemi žije více než sedm milionů lidí tureckého původu – a asi 30 000 z nich bylo na Volksparkstadionu, kde dělali takový hluk, který mohl být slyšet až v Istanbulu.

„Každý tým, který se ve vyřazovací fázi střetne s Tureckem, čeká podobné peklo,“ dodal ještě The Mirror.

Dodejme, že i podle reakcí české fotbalové veřejnosti mohl být hlavní rozhodčí skutečně domácí atmosférou ovlivněn. Mnozí si možná vzpomněli i na tzv. „cinklé jaro“, o kterém mluvil tehdejší sparťanský šéf Miroslav Pelta v policejních odposleších po obhajobě titulu.

„Ty vole … na jaře jsme se klepali, vole, všechno bylo cinklý, vole, jinak byl konec…“

Smířlivější a rozumnější názor, který evokuje spíš to, že jde pořád jen o sport, prezentoval naproti tomu na sociální síti X český politický matador a glosátor Miroslav Kalousek.

 

„Opravdu nejlíp se zeptám všech, kteří po MS v hokeji jásali, ‚jak se posílilo národní sebevědomí a jak teď půjde všechno k lepšímu‘, zda si teď myslím, že se oslabilo národní sebevědomí a všechno teď půjde k horšímu,“ napsal zakladatel TOP 09 a připojil k tomu smajlík a dodatek, že podle něj je nesmysl jedno i druhé.

„Je to jen sport a nehledejme v něm falešnou náhražku za skutečné hodnoty.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Michal Šmarda byl položen dotaz

Sociální služby?

Dobrý večer, pane Šmarda, dnes jsem četla článek, které vyšel na PL o předvolební kampani Sociální Demokracie, která se zaobírá situací v sociálních službách. Chci se Vás na něco zeptat. V době L, kdy byla na MPSV p. Maláčová, nebyla situace dobrá, tím chci říci, ač Vy osobně jste nebyl ve vládě ani...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přeplácené, potetované a nagelované primadony jedou domů? Výborně!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 27.06.2024 10:52:22
nic jiného si ani nezaslouží. Fotbal by měli hrát až po práci jako volnou aktivitu a ne za tu ubohost co předvedli ještě dostávat prachy.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

4:44 Rusové pokročili. Ale nejen vojensky. Jaroslav Štefec rozebral do hloubky

Že by NATO bránilo západ Ukrajiny? „Osobně to považuji za naprostý nesmysl,“ říká bezpečnostní exper…