Hačí na klín, sprosté nadávky. Dokument rozkrývá, jak to fungovalo v ČT pod Wollnerem

20.07.2024 15:49 | Zprávy

Někdejší hlavní tvář Reportérů ČT Marek Wollner se znovu ocitá pod tlakem. Na veřejnost totiž unikla zpráva, jak své podřízené tituloval. Ponižoval prý muže i ženy. A to i slovem, jako je „pí*a“ Wollner však tvrdí, že jde o pokus ho zničit.

Hačí na klín, sprosté nadávky. Dokument rozkrývá, jak to fungovalo v ČT pod Wollnerem
Foto: Facebookový profil Nory Fridrichové
Popisek: Nora Fridrichová a Marek Wollner

Server Blesk.cz tvrdí, že když si člověk přečte zprávu o chování Marka Wollnera v ČT, trochu to připomíná zvrácený román Markýza de Sade 120 dní Sodomy. Ta nyní unikla na internet po skoro dvou letech po ukončeném vyšetřování. „Proč teď a co si o tom myslí její hlavní aktér, Marek Wollner?“ otázal se server Blesk.

Třaskavou zprávu komise do světa vypustila známá advokátka Lucie Hrdá. „Dle závěrů dokumentu se komise domnívá, že s největší pravděpodobností se MW dopouštěl nežádoucího chování vůči podřízeným zaměstnancům i externím spolupracovníkům ČT,“ uvedla k tomu na síti X.

Advokátka Hrdá promloiuvá

Pohled do historie připomene, že základní podnět proti Wollnerovi podala Nora Fridrichová, hlavní tvář pořadu 168 hodin. Vedle Fridrichové se proti Wollnerovi vymezila i jeho někdejší podřízená Markéta Dobiášová, která Wollnera obvinila ze šikany, bossingu a sexuálního obtěžování.

A podle Blesku se ke čtrnácti osobám, které komise ČT vyslechla, Wollner alespoň jednou choval ne zcela vhodně. Komise nakonec konstatovala, že Wollner páchal excesy „s největší pravděpodobností“. Od dotýkání se žen, přes oplzlé sexuální narážky a návrhy až po verbální ponižování mužů i žen.

Z jeho úst měly vycházet vůči podřízeným i narážky typu „Hačí na klín“.

Jindy měl nejmenované dámě z televize sdělit, že „já myslím, že by ti prospělo, kdyby sis pořádně za*ukala.“
 
Jindy měl jiné ženě říci: „Když neumíš dělat svoji práci, tak sis ty fakany neměla pořizovat“.
 
Standardem komunikace na pracovišti podle zprávy ve Wollnerově případu bylo plácání žen po zadku. Kterou neplácal, ta prý byl v nemilosti.
 
Pro pány měl mít fráze na úrovni „chováš se jako č*rák“ nebo že kývou hlavou jak osel.

 

Nový ředitel ČT Jan Souček však považuje celou věc za uzavřenou.

„Pro Českou televizi je kauza Marka Wollnera uzavřená záležitost. Originál protokolu, který mi byl loni v říjnu předán, jsem si důkladně prostudoval a udělali jsme všechno pro to, aby se něco podobného v České televizi nemohlo opakovat. Pracovní poměr Marka Wollnera skončil řadu měsíců před mým příchodem. Jediný originál protokolu, který mi byl doručen, leží trvale uzamčený v mém služebním trezoru. Součástí předávací dokumentace nebyla informace, zda existují i další kopie, a k předání nedošlo osobní cestou. Ochrana zaměstnanců České televize a bezpečné pracovní prostředí jsou pro mě jednou ze zásadních priorit,“ napsal Blesku generální ředitel televize Jan Souček.

Ten dříve mluvil o tom, že dokumenty proti Wollnerovi jsou zdrcující.

Marek Wollner tvrdí, že jde o pokus ho zdecimovat. Zničit. Trvá si na tom, že ve 2,5 hodinách komisi všechno vysvětlil. A vůbec neviděl důvod zveřejňovat stručnou zprávu.

„Markéta Dobiášová mě oslovovala ‚Brouku‘ a já jsem jí říkal ‚Kotě‘. V nějaké situaci a nějakém kontextu, kdy mi řekla něco jako ‚Brouku, tak zabroukej‘, jsem jí odpověděl ‚Kotě, tak zamňoukej‘. Byl to vtip a určitě to nebyla žádná šikana," řekl Wollner pro eXtra.cz.

Ale co v ní stojí?

Dvě osoby potvrdily, že reportérku Dobiášovou Wollner „plácal po zadku“. Jedna osoba byla svědkem toho, když ji Wollner ve střižně urážel slovy „jsi pi*a“, napsal server eXtra.cz.

Sám bývalý šéfredaktor Wollner prezentoval svůj pohled na celou kauzu v nedávno vydané knize Reportér na odstřel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

WOLLNER, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekratkyzobak , 20.07.2024 17:39:08
N v tý naši státní televizi musel a musí být pěkný mrdník. A le kde dnes není. Celý stá i s Pětikolkou je jeden velký mrďas.

|  12 |  1

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…