Hospodský tuší: Po únoru konec. Chtějí zničit šikovné lidi, spílá Babišovi

13.02.2021 18:24 | Zprávy

V pořadu Kolektif na téma zavřených restaurací se sešli prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň a majitel stále otevřené restaurace Šeberák v Praze Jakub Olbert z iniciativy Chcípl PES. A už to lítalo. Tvrdá kritika vlády. Nikdo „tam nahoře“ prý vlastně ani neuvažuje o tom, jak s covidem fungovat normálně. Babiš prý zase jen přemýšlí, jak vydělat na testech. „A až teď v únoru skončí kurzarbeit, všichni půjdem na pracák.“

Hospodský tuší: Po únoru konec. Chtějí zničit šikovné lidi, spílá Babišovi
Foto: Repro YouTube CNN Prima News
Popisek: Jakub Olbert, majitel restaurace Šeberák v pražských Kunraticích

Oba účastníci se hned na začátku debaty shodli na tom, že restaurační zařízení by měla zůstat otevřená.

Olbert k tomu řekl: „My jsme měli zásah naposled předevčírem, měli jsme tam i docela schopnýho policistu, který i ovládal zákony, takže jsme si vyargumentovali, že máme pravdu a že by oni měli odejít. A on mi říkal jednu věc, jestli mi nevadí, že šíříme ten covid. Já mu na to odpověděl, že to nemám od nikoho potvrzený a že za tu dobu co jsme otevřený, tak nikdo z našich zaměstnanců žádný covid neměl, a to ta hospoda je za poslední měsíc a půl narvaná ve švech.“

Šuráň zmínil zcela nedostatečné kompenzace pro restauratéry. „Kompenzace zatím žádné nepřišly, tam nikdo jistotu hledat nemůže. Přišel jenom Antivirus a ten už běží od března a jsou to v podstatě jenom částečné sanace nákladů na zaměstnance. S tím šířením covidu je to bohapustá demagogie, protože nikdo neví, kde se ten covid šíří. Hlavně je prokázaný, že se nejvíc šíří ve fabrikách a v zaměstnání, ale tam se nezavírá. Takže mi to skoro připadá jako cílená likvidace jednoho oboru.“

„Já si spíš myslím že nechtějí zlikvidovat jeden typ oboru, ale jeden typ lidí. Cílíme na lidi, kteří jsou šikovní, samostatní, nezávislí... a tohle jsou pro ně hrozně nepříjemný lidi. Ty budou pořád remcat, pořád do něčeho šťourat, a to je pro vládu takovej otravnej brouk, kterýho je potřeba setřást. A tam si myslím dlouhodobě míříme.“ reagoval Olbert.

„Ta hospoda či restaurace je pro nás Čechy historickej point, sociální místo, kde vzniká spousta věcí a my ji chceme mít. Takže jestli teď popadaj hospody, tak on tu díru někdo vyplní. Co je na tom smutný a nespravedlivý, tak to jsou ty osudy těch lidí, kteří za něco bojovali, dřeli i desítky hodin denně a vlastně teď z toho nemají nic.“ dodal restauratér.

Také upozornili, že hodně restaurací stále funguje jen díky kurzarbeitu, kdy jsou zaměstnanci placeni státem. Tato podpora podle nich skončí již koncem února a březnové výplaty tak již budou muset platit sami podnikatelé.  „Tam podle mě půjdou všichni na pracák, to bude velký skok.“ řekl Šuráň.

Restauratéry, podle obou diskutujících, v celé situaci hodně trápí neustálé protahování krize a finanční nejistota. „Ono se stalo to, že vláda vlastně nikam nedošla. Po roce mají horší čísla než na začátku a pořád jen něco slibují... a teď ti lidé zjišťují, že kdyby zavřeli před půl rokem, tak jsou vysmátí.“

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Róbert Šlachta byl položen dotaz

Vize

Dobrý den, zajímalo by mě, zda má vaše strana nějaké konkrétní návrhy třeba důchodové reformy nebo ekonomickou vizi, jak zlepšit naši životní úroveň? Zatím mi to přijde tak, že spíš jen kritizujete, ale s něčím vlastním nepřicházíte. Sice nemáte ve sněmovně zastoupení, ale pokud ho chcete mít, nemys...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vztek Šichtařové. Krize, o které se raději nemluví. V Evropě se ale dějí věci

18:18 Vztek Šichtařové. Krize, o které se raději nemluví. V Evropě se ale dějí věci

Ekonomka Markéta Šichtařová začala své pravidelné ekonomické zpravodajství velmi zostra. „Dneska se …