Imigrant, který se stal ministrem: Islám je slučitelný s britským způsobem života

06.08.2024 15:50 | Monitoring

Někdejší britský člen vlády Nadhim Zahawi, který sám přišel do ostrovního království s rodiči jako imigrant. A navzdory tomu, že v britské společnosti dnes narůstá napětí mezi většinovou společností a žadateli o azyl, podle exministra lze ještě stále situaci vyřešit a udržet ostrovní společnost pohromadě. Konzervativní politik popsal, co je třeba udělat a zdůraznil, že je třeba to udělat rychle.

Imigrant, který se stal ministrem: Islám je slučitelný s britským způsobem života
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Ve Velké Británii narůstá napětí mezi žadateli o azyl a většinovou společností. Eskalaci napětí přivodil čin sedmnáctiletého mladíka ze Rwandy, který na dětské oslavě usmrtil tři dívky. Někdejší člen vlády konzervativců Nadhim Zahawi tvrdí, že ostrovní království může ještě situaci zachránit a udržet společnost pohromadě. Ale čas se krátí.

Někdejší ministr Nadhim Zahawi v textu pro The Times konstatoval, že známek vzrůstajícího napětí ve společnosti v průběhu času přibývalo, ale každý, kdo se pokusil situaci nějak řešit, zjistil, že tančí takřka v minovém poli náboženských otázek, kulturních rozdílů, otázky volebního práva, rasismu a případného pocitu bezmoci na více stranách. Zvlášť, když prakticky každá vláda slibovala, že bude otázku migrace řešit, resp. sníží počty přicházejících migrantů, ale tyto počty se ve skutečnosti zvyšovaly.

Nadhim Zahawi se narodil v Bagdádu v kurdské rodině, ale v průběhu života, přesněji v 70. letech 20. století, odešel s rodiči do Velké Británie, kde se v roce 2010 stal poslancem. A z této své pozice mluví o integraci uprchlíků a migrantů do britské společnosti. Ta se podle něj ještě stále může podařit.

„Británie zůstává nejtolerantnější zemí na světě s hlubokým konzervatismem národa, který zdědil instituce, tradice a zvyky, jež mu svět závidí. Proto sem tolik lidí chce přijet, aby žili britský sen, jako jsem to udělal já,“ zdůraznil exministr.

A jedním dechem dodal, že imigranti přicházející do Británie odmítají akceptovat zdejší zvyklosti.

„Příliš mnoho lidí z jiných zemí se však po příjezdu odmítá integrovat, naučit se jazyk a způsoby života na tomto místě. Oni nebo jejich komunity si odmítají dovolit pocítit to, co Roger Scruton nazval oikofilií, láskou k domovu. Britové a další anglicky mluvící národy mají ve zvyku pohlížet na věci v naší ‚domovské krajině‘ tak, jako my pohlížíme na osoby, nikoli pouze jako na prostředky, ale jako na cíle samy o sobě,“ rozváděl dál myšlenku někdejší člen vlády s tím, že lidé nově přicházející do Británie by měli být motivováni k tomu, aby respektovali zdejší poměry a začlenili se do společnosti, místo aby se uzavírali do ghett.

Kupříkladu islám je podle Zahawiho náboženství slučitelné s britským způsobem života. A tam, kde se objevují jisté rozdíly a napětí, tak je třeba je řešit.

Všichni lidé žijící ve Velké Británii by se měli opřít o jistý společný základ, který by měl být akceptovaný celou společností. Takovým základním pilířem může být úcta ke koruně. Ke králi. Pokud tak budou činit všichni lidé žijící ve Velké Británii, nebudou se tolik střetávat na ulicích. Pokud lidé žijící na ostrově společný základ nenaleznou, protivníci Británie toho podle ministra využijí.

„Británie má mnoho nepřátel i mimo ni, kteří si nejen olizují rty, ale pravděpodobně i podpalují oheň. V britských mešitách je příliš aktivní Muslimské bratrstvo a nepochybně bude výtržnosti zpovzdálí podporovat nesvatá aliance Putina, Komunistické strany Číny a íránských mulláhů,“ varoval exministr.

Obyvatelům ostrovního království podle exministra dochází čas k nalezení společných hodnot, ale také k potrestání těch, kteří je odmítnou respektovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Británie, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 06.08.2024 16:23:04
Británie je bez šancí na návrat k původnímu britskému způsobu života. Británii v celkem krátké době čeká jen chaos a násilí. Je to smutný pohled na většinu západních zemí. Člověk jen s nostalgií sleduje francouzské, italské nebo britské filmy ze sedmdesátých let, kdy byl ještě svět normální, bez povinných herců ve filmech z řad černochů, asiatů, LGBT úchylů, moderní Popelka si sice vezme prince, ale jeho společníci pouzavírají homosexuální svazky, po zámku se pohybuje černošská šlechta, prostě hnus. Kdyby někdo nevěděl o čem píši, jde o norskou verzi Popelky, již dvakrát vysílanou ČT v době Vánoční. Asi nahradí ruského Mrazíka.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…