Internetový ostrov. Na stránky britské policie se z Česka nedostanete. Ani odjinud

09.08.2024 14:00 | Zprávy

Britská policie zablokovala přístup na vlastní webové stránky všem mimo Velkou Británii. Na web se nelze dostat jak ze států Evropské unie, tak ani z USA nebo Austrálie. Obejít se blokace IP adresy dá přes služby VPN, která umí obcházet podobná omezení.

Internetový ostrov. Na stránky britské policie se z Česka nedostanete. Ani odjinud
Foto: Printscreen Police.uk
Popisek: Server britské policie po zablokování mimobritských IP adres

Oficiální server britské policie Police.uk je pro mimobritské země mimo provoz. Ke kroku se policie odhodlala po mnoha zátazích v domácnostech během pouličních nepokojů. Ty Velkou Británii zachvátily po útoku nožem 29. července na dětský baletní kroužek v Southportu, kdy zemřely tři dívky a mnoho dalších bylo zraněných. Pachatelem je britský občan s rwandskými kořeny. Útok vyvolal vlnu nepokojů. A to včetně komentářů na internetu. Mnohé z komentářů pak britská policie vyšetřuje jako trestné činy.

Dle serveru Decripto, který informaci přinesl, k zablokování serveru policie došlo po mnoha hackerských útocích, domnívá se deník, ač pro to nemá důkazy.

Ale opatření vyvolalo obavy britských občanů, které jsou mimo Spojené království a s úřady potřebují být v kontaktu. „Toto opatření vyvolalo obavy mezi obyvateli mimo Spojené království, kteří mohou potřebovat přístup k policejním službám nebo informacím Spojeného království v zahraničí,“ píše server Decripto.

Podle serveru došlo k zablokování služeb webu z preventivních důvodů. Ze strany úřadů se zablokování zdá být pokusem snížit riziko vyplývající z kybernetických útoků, a tím ochránit stabilitu webu. Server Decripto se domnívá, že za rozhodnutím zablokovat stránky britské policie, může stát i zneužívání chatovacího systému britské policie, který byl zahlcený takzvaným trollením. Tedy nebývalým zatěžováním chatovacích místností. 

„Blokáda IP způsobila potíže obyvatelům EU, kteří se spoléhají na stránky britské policie pro různé služby, jako je hlášení incidentů, přístup k veřejným informacím nebo vyžádání oficiálních dokumentů. Úřady mohou poskytovat další aktualizace, když pracují na vyřešení základních problémů a obnovení normálního přístupu,“ informuje Decripto.

Ve Velké Británii bylo doposud zatčeno při nepokojích 480 lidí. A nad 150 jich bylo obviněno, desítky z nich už si vyslechly rozsudky ve zrychleném soudním jednání. „V celé zemi bylo dosud zatčeno více než 480 lidí, z nichž téměř 150 bylo obviněno. Desítky již byly odsouzeny za případy, které byly urychleně řešeny soudním systémem,“ informuje Reuters.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…