Jak mají gayové sex? Když to žákům vysvětlujeme, jsou nadšení. Z přednášky na Prague Pride

07.08.2024 17:30 | Reportáž

„Velké téma je pro nás duševní zdraví a téma, s nímž jsme sem přijeli dnes, tedy otázka queer. Žádná škola to neřešila,“ představila jedna z dívek přednášku Queer vzdělávání a podpora v dětských kolektivech v rámci festivalu Prague Pride. Výchovu ohledně LGBT+ je prý třeba dostat i mezi žáky prvního stupně a do mateřských škol. Třeba jim číst pohádku, jak se princ zamiloval do princeznina bratra.

Jak mají gayové sex? Když to žákům vysvětlujeme, jsou nadšení. Z přednášky na Prague Pride
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začal 14. ročník festivalu Prague Pride. Na Střeleckém ostrově řeky Vltavy vyrostla Pride Village

„Naší hlavní náplní je, že jezdíme do škol a povídáme si s dětmi na různá témata od závislostí, která jsou blízká naší tradici. Ale teď se to změnilo, takže si s nimi povídáme o vztazích ve třídě, když se tam objeví nějaký problém, třeba šikana. Ta škola si nás pozve a my to pomáháme nějak řešit. Velké téma je pro nás duševní zdraví a téma, s nímž jsme sem přijeli dnes, tedy otázka queer. Žádná škola to neřešila,“ sdělila jedna z dívek na přednášce nazvané Queer vzdělávání a podpora v dětských kolektivech v rámci festivalu Prague Pride. Byli jsme na ní…

Od závislostí k sexualitě

Když se podíváte na stránky obecně prospěšné společnosti Magdaléna, z níž jsou zmiňované dívky, tak vidíte heslo: „Léčba závislostí a jejich prevence“. Moc prospěšná činnost. Prý má zkušenosti v léčbě závislostí od roku 1997. Když se třeba podíváte na obecně známou organizaci Drop In, tak ta vznikla v roce 1991. Jen je k tomu třeba dodat, že je v Česku kolem 130 000 neziskových organizací, zhruba jedna na osmdesát lidí. Také je třeba zmínit, že počet se každý rok dost mění podle toho, které dostanou státní příspěvky, a které ne.

Již zmíněnou přednášku měly na starost studentka psychologie Kateřina Štiplová, Františka Keprtová, která vystudovala sociální práci na Univerzitě Karlově, moderovala ji Aneta Zápotocká z Magdalény a přizvukovala ředitelka společnosti Veronika Šťastná. Mohu přiznat, že jako „mužské šovinistické prase“ jsem byl oslněn. Vlastně všechny byly velmi spanilé a půvabné. Pánové, co si myslí, že si mažu moc másla po hlavě, vězte, že existuje i ženský šovinismus. Nechte si narůst vlasy, zajděte si na pedikúru a pak hned šup na nějakou debatu drsných feministek. Poznáte, o čem mluvím.

Dozvěděl jsem se, že podle lidí ze společnosti Magdaléna, kteří navštěvují zhruba sto dvacet škol v Praze a Středočeském kraji na základě spolupráce s Ministerstvem školství, učitelé neznají zcela základní koncepty a děvčata se tam setkávají s různými „miskoncepcemi“. Vzhledem ke genderu se tam rozlišuje, co je to heterosexualita, homosexualita, případně bisexualita a pansexualita. Transženě bylo třeba po narození přiřazeno mužské pohlaví. Hodně se staví na důvěře a zabraňuje se různým „hate speech“. Pojem intersex je takový umbrellaterm, který zastřešuje vícero identit a jde o jedince, kteří se narodili s netypickou kombinací různých pohlavních znaků. Vím, člověk by na to potřeboval slovník, ale co jsem slyšel, to píšu.

Od rodičů k mládeži

Bylo toho hodně, co bychom se měli všichni naučit. Ale tento článek nestačí, takže telegraficky. Podle výzkumu OUT, který probíhal v letech 2021 až 2022 pod vedením Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, až 44 procent učitelů neví, jak tato témata začleňovat do výuky. Prostě moc nevědí, jak o tom mluvit anebo se nechtějí vystavovat kritice. Prý LGBT+ či queer bere až 80 procent pedagogů jako módu. Na školách by se mělo toto téma posílit, ale neexistují žádné jasné koncepce. Existuje prý skvělá stránka Učím o LGBT, což je web v rámci Prague Pride placený Evropskou unií.

Štiplová a Keprtová ve své praxi na školách zažily, že se v kolektivu vyskytuje nějaká „jiná“ osoba, takže je třeba ostatním vysvětlit, že jsme všichni různí. Dost zlí jsou prý žáci sedmých tříd, jak doplnila Šťastná. Také řeší kolizi tématu LGBT+ a víry, kdy si někteří žáci myslí, že gayové jsou proti přírodě a LGBT+ je jen trend, kdy je nutné vysvětlit, že je třeba všechny respektovat a LGBT+ byli vždy součástí společnosti. Hodně nesouhlasných až nenávistných reakcí se prý objeví – jsou tam lidé, co se oblékají za psy, štěkají nebo jsou v latexu – v čase konání Prague Pride, ale hodně dětí má negativní pozice přebrané z rodinného prostředí. Nicméně jak jasně dívky řekly, Prague Pride upozorňuje jednou za rok na nerovné postavení některých lidí v Česku.

Zápotocká podotkla, že jednou z nejčastějších otázek na školách je: „Jak mají gayové sex?“ A dodala: „A když si sednete a začnete jim to vysvětlovat, tak si nedovedete představit, jak jsou z toho ty děti nadšené. Myslím to tak, že jsou nadšené, že jim to někdo dokáže vysvětlit, protože si to nedokážou představit v reálu.“ Podle nich je třeba s výchovou ohledně LGBT+ začít už na prvním stupni základky, ještě lépe ve školkách. Tam je to třeba udělat formou krátkých her. Dívka z publika navrhla čtení pohádky Princ & princ, kde se princ zamiluje do princeznina bratra Krasomila. U žáků sedmých tříd jde však o dlouhé přednášky či debaty.

Magdalény a Konec civilizace?

Na závěr je třeba říct, že děti a učitele na školách poučují mladé dámy, které si ještě pořádně neprožily vlastní život, nemají asi ani děti a nechtějí přiznat, jestli jsou lesby, nebo ne. Ony nejen poučují, ale občas i intervenují. Na přednášce bylo opakovaně slyšet, že za děti mohou rodiče. Jako bych slyšel nářek brněnského číšníka z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntag: „Nová doba, host vyhazuje vrchního.“

Jeden z českých filozofů, jehož jméno záměrně neuvedu, protože mi poslal komentář osobně, napsal: „Četl jsem nedávno Huxleyho Brave New Word, česky Konec civilizace. Až neuvěřitelně se strefil. V jeho báječném světě děti a rodiče nemají, protože se rodí ze zkumavky, a od dětství na ně působí zaměstnankyně vědecké osvěty. Výrazy otec a matka jsou považovány za sprostá slova. Rodina složená z otce, matky a dětí je neznámá. Mladí se na ni jezdí dívat do rezervace jako na indiány, kteří žijí necivilizovaně. Naše osvětářky na školách se mají ještě co učit.“

Organizace Magdaléna působí v Mníšku pod Brdy, přičemž, jak už bylo psáno, Šťastná je její ředitelkou. Šťastná se při přednášce chovala trochu podivně. Pořád vše přerušovala, stále kývala hlavou nahoru a dolů a byla velmi neklidná. Autor článku absolutně chápe, že je třeba mladé připravit na sex, jakýkoliv sex, ale tato přednáška spíše vypadala jako lehčí příprava na něco podobného kulturní revoluci v Číně mezi lety 1966 a 1969. A víme, jak to dopadlo. Děti kopaly do rodičů a velký kormidelník se smál.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ach jo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVal , 07.08.2024 20:42:38
Už jsem zažila a prožila ledacos a hodně pamatuji Děkuji Bohu a socialismu, že jsem dětství mohla prožít jako dítě. Nikdo nám nevtloukal do hlavy úchylnosti . Tehdy ještě existovala slušnost a stud . V době dospívání jsme prožívali první lásky, takové očekávání. Nikdo nám nelil do hlavy hnusoty a neničil nevinné dětství . Velmi lituji dnešní děti a dospívající . Oni přichází kvůli zvrhlíkům o to nejkrásnější. O dětství a poznávání . Malým dětem vykládat o tom jak, nemám výraz, gayové, to je příliš. Například Pospíšil je gay a bývalý ministr spravedlnosti . To mu nevadí co se.děje ? Jak šílenci ničí dětem dětství? Aha on není otec, ani další jemu podobný . Oni nevědí co je to strach o dítě. Hnus humus

|  18 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…