Jak říká Marek Wollner, hrozí nám smrt pravdy. Manipulace, Zemanovo okénko v Blesku. Proto studenti přišli s Encyklopedií migrace

19.01.2017 18:25 | Zprávy

REPORTÁŽ Skutečně má pravda velký problém. Je zpochybňována a relativizována. Vládne skepse z toho, co se děje, a ke slovu přicházejí emoce. Takhle černě líčil mediální současnost ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky Ondřej Neumann na pražské filozofické fakultě. Byla tam totiž představena Encyklopedie migrace.

Jak říká Marek Wollner, hrozí nám smrt pravdy. Manipulace, Zemanovo okénko v Blesku. Proto studenti přišli s Encyklopedií migrace
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Představení projektu Encyklopedie Migrace

„Valí se sem miliony lidí s mobily a různými nebezpečnými nástroji. Na tuto vlnu naskočila mnohá česká média nejen kvůli čtenosti. Některá to udělala zcela programově,“ sdělil ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky a spoluzakladatel webové publikační platformy HlídacíPes.org Ondřej Neumann, přičemž zmínil televizi Prima. Uvedený web totiž spolupracuje s projektem Encyklopedie migrace, který na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze představili studenti, kteří ho vymysleli.

Velké téma migrace

„Migrace je jedno z velkých témat. Migrace je prostě téma,“ podotkl na úvod prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář. „S potěšením jsem převzala nad projektem záštitu. Jde o iniciativu studentů. Cítí potřebu vstupovat do veřejného prostoru a vybízet ke kritickému myšlení. Projekt učí veřejnost, že migrace není jednoduchý problém a nemáme si nechat namluvit od různých skupin či části politického spektra, že se dá jednoduše rozseknout na ano, či ne,“ řekla děkanka filozofické fakulty Mirjam Friedová.

Encyklopedie je prý dobrým způsobem, jak do paniky a strachu, které nás obklopují, vnést racionální pohled, s nímž lze migraci řešit rozumně a racionálně. „Fakt, že představení Encyklopedie migrace probíhá v rámci Palachova týdne, není náhoda, ale Jan Palach jako symbol k nám promlouvá, že netřeba sedět u piva a nadávat na poměry, ale je třeba je řešit,“ dodala Zuzana Gruberová, absolventka bakalářského studia oborů Mezinárodní vztahy a Bezpečnostní a strategická studia na Masarykově univerzitě v Brně, která akci moderovala.

Smrt pravdy

Mediálním partnerem Encyklopedie migrace se stal HlídacíPes.org. „Kolegové ještě nevědí, co je čeká a čeho se mohou nadít. Marek Wollner nazývá současnost dobou smrti pravdy. Skutečně má pravda velký problém. Je zpochybňována a relativizována. Vládne skepse z toho, co se děje, a ke slovu přicházejí emoce. Když se snažíte relevantně informovat, tak se zvedne velká vlna emocí. Nicméně my, novináři, nejsme cukrové panenky,“ řekl ředitel Ústavu nezávislé žurnalistiky Ondřej Neumann.

„Šéfredaktor HlídacíhoPsa.org Robert Břešťan rozkryl manipulace ve zpravodajství na Primě. Zřejmá je i provázanost Primy s Milošem Zemanem. Ten se odřezává od médií, která jsou k němu kritická. Dává rozhovory Rádiu Impuls, ParlamentnímListům.cz a má okénko v Blesku. A od Blesku asi nelze očekávat nějakou hlubší analýzu. Bolestí zpravodajství České televize jsou diskuse, kde se v rámci vyváženosti dává stejně prostoru různým hlasům, ale nedělá se to dobře,“ kritizoval Neumann.

Plytká debata

Hlavní koordinátor projektu Online encyklopedie migrace Jakub Múčka doplnil: „Celá debata o uprchlících byla zkratkovitá a plytká. Problém byl nahlížen hlavně z hlediska ekonomie a bezpečnostních studií. Náš projekt je interdisciplinární.“ Ukázal na mapu Evropy a světa promítnutou na plátno, která se začne plnit příspěvky, a dokonce i videi. „Problém migrace chceme ukazovat na osobních příbězích lidí, kteří přicházejí z Afriky, Středního východu a třeba i Běloruska. Nemá to ale být ani pro, ani protiuprchlická propaganda,“ dodal.

V Encyklopedii migrace lze prý očekávat vlastní videa, ilustrace, animace či rozhovory s akademiky. Studenti, mnohdy bakaláři, projekt připravovali celý uplynulý rok. Záštitu nad ním drží hned několik fakult Univerzity Karlovy. Mezi autory článků jsou například přední odborník na islám Luboš Kropáček, zástupce ruské menšiny v české Radě vlády pro národnostní menšiny Alexej Kelin či filozof Jan Sokol.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…