Je Biden vůbec ještě naživu? Od dopisu ho nikdo neviděl, lidé se začínají ptát

23.07.2024 16:13 | Zprávy

Končící prezident USA Joe Biden v neděli oznámil, že se již nebude pokoušet obhájit svůj úřad a stáhl se. A prakticky okamžitě se začaly objevovat úvahy, proč nakonec Biden ze závodu vycouval a proč se těsně po vyjádření prezentovaném na sociální síti X schoval za zeď mlčení. Opoziční republikáni na prezidenta uhodili.

Je Biden vůbec ještě naživu? Od dopisu ho nikdo neviděl, lidé se začínají ptát
Foto: Youtube: Newsweek.com
Popisek: Americký prezident Joe Biden.

Když před lety prezident Lyndon B. Johnson oznamoval svým spoluobčanům, že již nebude obhajovat prezidentský mandát, promluvil k Američanům z televizních obrazovek a hovořil k nim desítky minut. Ale když se o víc než 55 let později odhodlal ke stejnému kroku Joe Biden, obrátil se na spoluobčany jen v dopise, který uveřejnil na sociální síti X. A pak se odmlčel.

Server britského deníku Daily Mail naznačil, že Biden se zachoval právě takto, protože může být vážně nemocen.

Kongresmanka Lauren Boebert na to konto žádala po prezidentovi důkaz, že je ještě opravdu naživu. „Dopis od lékaře není důkazem života. Dnes již potřetí žádám Joea Bidena, aby americkému lidu předložil důkaz, že žije,“ napsala republikánská kongresmanka na sociální síti X v narážce na dopis prezidentova lékaře Kevina C. O´Connora, který oznámil, že prezident úspěšně prošel léčbou na covid.

Žije Biden? Chci důkaz!

Není přitom bez zajímavosti, že mezi lety 2006 až 2008 se kongresmanka hlásila k demokratům, ale v roce 2008 se zařadila do tábora republikánů.

„Prezident by se měl postavit před kamery a říct, zda si uvědomuje, že v prezidentském závodě skončil. Skrývání je naprosto nepřijatelné,“ pokračovala kongresmanka.

Server Daily Mail doplnil, že neexistuje žádný důkaz o tom, že by byl Biden vážně nemocný a že by v důsledku toho nedokázal dokončit svůj prezidentský mandát do ledna 2025, kdy složí přísahu jeho nástupce.

Americký publicista Glenn Greenwald poznamenal, že bylo „divné a nesprávné“, že prezident nepromluvil k národu z televizních obrazovek. „To, že prezident ohlásí konec tweetem a pak zmizí, je bizarní. Pokud je dostatečně v pořádku, aby se rozhodl, pak je dostatečně v pořádku, aby promluvil,“ poznamenal Glenn Greenwald.

Také kongresmanka Marjorie Taylor Greeneová jako republikánka vyjádřila názor, že teď v Demokratické straně probíhá boj o moc. „Demokraté a jejich aktivisté v médiích nám léta lhali a říkali, že Bidenovi nic není. A pak proti němu zahájili puč a požadovali, aby vypadl ze závodu, když už to nemohli skrývat.“

A zdá se, že covid dal Bidenovi opravdu zabrat.

„Jsem neuvěřitelně hrdý na svého bratra. Sobecky ho přivedu zpět, aby si užil čas, který nám zbývá,“ řekl prezidentův bratr Frank Biden. Ale zdroj z rodiny Bidenových prohlášení prezidentova bratra smetl ze stolu jako nepravdivé. „Frank Biden trpí alkoholismem a se svým bratrem už týdny nemluvil,“ řekl zdroj. „To, co řekl... je naprosto nepravdivé.“

V českých luzích a hájích okomentoval Bidenovo zmizení z očí veřejnosti herní vývojář Daniel Vávra, autor světoznámé hry Kingdom Come: Deliverance, jinak také spoluzakladatel Společnosti na obranu svobody projevu. Nebral si přitom servítky.  

„Biden, který byl ještě před měsícem podle všech důvěryhodných médií zcela zdráv a schopen rozdrtit Trumpa a který ještě předvčerejškem říkal, že rozhodně neodstoupí, odjel na chatu s rýmou a odtamtud tvítnul, že teda odstupuje. Od té doby ho nikdo neviděl. A to je úplně, ale úplně standardní postup. Takhle se to běžně dělá. Takhle končí velikáni. Tweetem. Zmizel a je zmizelej,“ poznamenal Vávra.


Daniel Vávra promlouvá

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stárnutí se nedá zastavit., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeus ex machina , 23.07.2024 16:47:28
Ať si Biden ještě užije zaslouženého odpočinku, vždyť tolik toho udělal pro tento svět. Například vyvolal válku na Ukrajině.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…