Je to zlé, přiznal Zelenskyj. Putin začal rozdávat peníze

01.08.2024 9:20 | Zprávy

Rusové devastují svobodnou Ukrajinu už 890 dní. Obě strany hledají do svých armád čerstvé síly. Ruský prezident Vladimir Putin se rozhodl zdvojnásobit odměny pro dobrovolníky, kteří vyrazí na ukrajinskou frontu. Někteří z vojáků si tak přijdou až na 5,2 milionu rublů, což je v přepočtu asi 888 tisíc korun. Díky tomu má Rusko dost sil, s nimiž se blíží ke klíčovému ukrajinskému městu na východě země – k Pokrovsku. I prezident Volodymyr Zelenskyj přiznává, že s jeho zemí je zle.

Je to zlé, přiznal Zelenskyj. Putin začal rozdávat peníze
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj promlouvá ke světu

Válka na Ukrajině trvá už 890 dní a podle agentury Reuters ruský prezident Vladimir Putin rozhodl, že se zvýší odměny dobrovolníků válčících proti svobodné Ukrajině. Putin rozhodl, že se odměny pro dobrovolníky zdvojnásobí.

„Všichni Rusové, kteří podepíší smlouvu s armádou, nyní obdrží zálohu ve výši 400 000 rublů (4 651 dolarů). Vyhláška rovněž doporučuje, aby regionální úřady tuto platbu dorovnávaly ze svých rozpočtů minimálně stejnou částkou,“ napsala agentura Reuters.

Základní plat vojína je stanoven na 204 000 rublů, nový výnos minimální roční plat v prvním roce služby zvyšuje na 3,25 milionu rublů (37 791 dolarů, v přepočtu na české koruny je to asi 888 tisíc). Měsíční mzda důstojníků je vyšší a závisí na jejich hodnosti. Všichni rekruti také dostávají další peníze za účast v ofenzivách nebo za ničení nepřátelských tanků a další techniky.

Podle agentury si zvýšením odměn pro dobrovolníky Putin zadělává na jeden zásadní problém. Přitápí pod kotel již tak dost přehřáté ruské ekonomiky. Zvyšuje totiž platové nerovnosti.

A pod kotlem přitápí i sama Moskva jako město.

„Začátkem tohoto měsíce stanovil starosta Moskvy zálohu pro obyvatele města, kteří se přihlásí do bojů na Ukrajině, na 1,9 milionu rublů (21 777 dolarů) z městského rozpočtu, čímž jejich roční plat v prvním roce služby dosáhne 5,2 milionu rublů. … Nejnovější zvýšení znamená, že minimální roční plat ruských smluvních vojáků bojujících na Ukrajině převýší průměrnou mzdu v Rusku více než trojnásobně,“ upozornila agentura Reuters.

Dobrovolníci odcházející vraždit na Ukrajinu si navíc v Rusku berou řadu půjček, protože mají pocit, že s novým příjmem si mohou dovolit platit leccos, a to dál zahřívá ruskou ekonomiku. Jen za rok 2023 se do boje přihlásilo asi 490 tisíc mužů. Letos je to zatím asi 190 tisíc.

A díky tomu má Rusko dost sil, s nimiž se podle americké zpravodajské stanice CNN blíží ke klíčovému ukrajinskému městu na východě země – k Pokrovsku.

„Ruské síly postupují ke strategicky důležitému městu Pokrovsk na východní Ukrajině a ohrožují životně důležitou ukrajinskou zásobovací linii.

I ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nedělním nočním projevu k národu přiznal obtížnou situaci a uvedl, že ukrajinští vojáci v této oblasti čelí „extrémně náročné“ realitě.

„Válečníci, děkuji vám za vaši odolnost a schopnost eliminovat okupanta způsobem, který je nezbytný pro zachování Ukrajiny. Děkuji každému vojákovi, seržantovi a důstojníkovi 25. a 95. brigády, stejně jako všem našim dalším bojovým jednotkám – každému válečníkovi – kteří v různých sektorech fronty plní své bojové úkoly, brání pozice a pomáhají bratrům ve zbrani v blízkých pozicích. V doněckých směrech je to extrémně náročné a právě ve směru Pokrovsk došlo v těchto týdnech k největšímu počtu ruských útoků – právě tam jsou nejintenzivnější nepřátelské útoky. Každý, kdo zastaví tyto ruské údery a zničí tento ruský útočný potenciál, plní jednu z nejdůležitějších misí v této válce,“ uvedl Zelenskyj.  

V Pokrovsku žilo před válkou asi 60 tisíc lidí a většina jich s počátkem války velkého rozsahu v únoru 2022 z města odešla, ale podle CNN je teď toto město klíčovým bodem pro zásobování jednotek Ukrajiny v přední linii a k evakuacím zraněných osob do bezpečnějších oblastí.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly o víkendu dobyly ukrajinskou vesnici Lozuvatske, která leží asi 15 km od silnice mezi Kostiantynivkou a Pokrovskem.

Podle CNN Ukrajinci doufají, že s pomocí západních zbraní, které konečně proudí na Ukrajinu a s pomocí nových rekrutů, kteří teď pobývají na cvičištích, Rusy na podzim zastaví a v klíčových oblastech je také zatlačí dál od klíčových pozic.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Páni to jsou zase bludy!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 01.08.2024 9:52:19
Ukrajina není svobodnou zemí od roku 2014. Tehdy si tu jejich svobodu přivlastnili Američani. A Zelenský již není prezidentem Ukrajiny, nebo nám uveďte proč jej stále za něj považujete. Píšete o tom co se děje v Rusku a informace přebíráte od Ukrajiny a západních zdrojů! Kde jsou ruské zdroje, které k situaci v Rusku mají nejblíže? To je jako byste psali o situaci v Americe, Washingtonu a Bílém domě na základě informací Rusů, či Číny! Vašim zprávám o rozpadající se ruské armádě a o tom jak jí všechny zbraně (krom polních lopatek) dochází nikdo už nevěří a tak tu máme zaručené zprávy o úpadku ekonomiky a odměnách brancům. No Rusko brancům platí a Ukrajina je násilně mobilizuje za pomoci trestných činů. O ekonomiku Ruska by jste se neměli bát!!! Zaprvé to aby ruská ekonomika klekla bylo přece účelem všech sankcí!! Moc se to nepovedlo a odnáší to hlavně státy EU. Ale co na tom? I dál se může tvrdit, že účel sankcí byl naplněn. A zadruhé ruská ekonomika je na tom o dost lépe než celá EU dohromady, tak by jste se měli spíše bát a zaobírat se stavem té ekonomiky evropské!

|  13 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…