Jedna vakcína na covid ročně, je to tak moc? Smejkal se před pátkem rozjel, ani Kroužková ho neubrzdila. Sejmul „antivaxery“

11.11.2021 20:23 | Zprávy

Vláda v demisi v pátek projedná další opatření proti šíření covidu, mimo jiné rozhodne o plošném testování ve školách a zvažuje také omezení některých akcí pro neočkované, na některých místech by pro prokazování bezinfekčnosti nestačil už negativní test. Takový postup v pořadu Interview ČT24 hlavní epidemiolog v IKEM Petr Smejkal kritizoval. Stát podle něj reaguje na situaci zoufale pozdě. Prosazoval také povinné očkování. „To není žádné omezení svobody!“ čílil se. Argumenty o tom, že virus šíří očkovaní stejně jako neočkovaní, jej vytočily do otáček.

Jedna vakcína na covid ročně, je to tak moc? Smejkal se před pátkem rozjel, ani Kroužková ho neubrzdila. Sejmul „antivaxery“
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

Nárůst nakažených strmě stoupá. Vláda má projednat další zpřísnění opatření a své kroky chce také projednat s pětikoalicí. Následně chce opatření uvést v platnost od 29. listopadu. Smejkalovi se nelíbí návrh na rakouský model hovořící o vypuštění testu ze systému OTN (očkování, test, prodělaná nemoc). „My se k tomu nestavíme nadšeně, tohle opatření asi zvýší proočkovanost, ale v tuto chvíli je na to trochu brzo, testy bych ponechal,“ řekl vedoucí mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES).

„Alternativu v podobě testů bych lidem nebral, aby to nenadělalo spíš více potíží než užitku,“ vyjádřil značné pochybnosti. Čekat na rozhodnutí o opatření až do 29. listopadu mu přijde pozdě. „Nejlepší je, když se to udělá hned,“ řekl obecně vzhledem ke zhoršující se epidemiologické situaci.

„Vláda reaguje pozdě, pořád jsme za tím vlakem, který nám ujíždí,“ pokračoval Smejkal, jehož skupina MeSES varovala včera vládu, že pokud nebude více trasovat, očkovat a plošně testovat ve školách i ve firmách, hrozí nám lockdown.

„Těch věcí je plno, my se pořád jen chlácholíme tím, že to jako bude v pohodě a zdravotní systém to zvládne, že jsme dostatečně promoření. Ale ono to tak úplně není. Kdybychom dělali opatření dobře a včas, nemuseli bychom se už bát, že přijdou nějaká omezení,“ upozornil Smejkal. „Pokud dojde k dalšímu omezování, bude to selhání. My jsme ještě pořád v situaci, že pokud budeme vymáhat současná opatření, což se pořád úplně neděje, půjde to i bez omezení,“ doplnil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klaus, Milei, Peterson. Vyšel klíčový text o budoucnosti Západu

20:10 Klaus, Milei, Peterson. Vyšel klíčový text o budoucnosti Západu

Deklarace o západní civilizaci („Western Civilization Declaration“), zveřejněná 1. října, varuje pře…