Jedno SPOLU, tři stolky v debatě. Co to má být? Televizní rada řeší ČT

12.07.2024 17:58 | Monitoring

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila tento týden řízení s Českou televizí pro podezření z porušení zákona v případě Superdebaty, odvysílané den před volbami do Evropského parlamentu, na svém facebooku o tom informoval člen Rady ČT Pavel Matocha. Formát podle usnesení RRTV zvýhodnil koalici Spolu.

Jedno SPOLU, tři stolky v debatě. Co to má být? Televizní rada řeší ČT
Foto: Screen Vysílání ČT24
Popisek: Debata před eurovolbami

V rámci volební Superdebaty byla problematická zejména skutečnost, že ČT do Superdebaty pozvala za jeden kandidující subjekt (Spolu) tři její zástupce a naopak nepozvala reprezentanty subjektů, které měly dostatečně vysoké předvolební preference (STAČILO! a Motoristy), uvádí radní ČT Pavel Matocha.

Česká televize to pojala debatu lídrů sněmovních stran. Té se zúčastnili předseda Pirátů Ivan Bartoš, předseda ODS Petr Fiala, 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda SPD Tomio Okamura, předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

O zahájení řízení s Českou televizí pro podezření z porušení zákona v případě diskusního pořadu Superdebata  o vztahu národní a evropské politiky, který však představoval předvolební speciál odvysílaný v předvečer voleb do Evropského parlamentu, informovala RRTV v zápisu z 10. zasedání Rady, které se konalo v úterý 9. července.

V usnesení RRTV je uvedeno, že ČT „mohla zvoleným kritériem výběru hostů narušit princip rovné politické soutěže tím, že zvýhodnila volební subjekt SPOLU, který v pořadu reprezentovali tři zástupci, a současně znevýhodnila volební subjekty, které nebyly do pořadu pozvány, přestože měly dle předvolebních průzkumů ve volbách do Evropského parlamentu reálnou šanci na dosažení volebního úspěchu“.

Provozovatel se tím mohl dopustit porušení povinnosti zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, případně jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě, stojí dále v usnesení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

„Česká televize nesmí zvýhodňovat žádný politický subjekt a zejména před volbami je povinna velmi pečlivě rozvažovat strukturu diskusních pořadů. Zvolený formát včerejší Superdebaty na ČT zvýhodnil koalici Spolu, která jakožto jediný kandidující subjekt měla v nejdůležitější předvolební televizní debatě tři zástupce,“ uvedl dříve pro deník Echo24 Pavel Matocha, který kritizoval i načasování debaty: „Tato debata byla pouhý den před volbami a měla tak potenciál nejvíce ovlivnit nerozhodnuté voliče,“ dodal Pavel Matocha.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč píšete, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 12.07.2024 19:42:51
že možná došlo, že mohla narušit, provozovatel se mohl dopustit atd.? Vždyť stran ODS, TOP09 a KDU-ČSL se spojili v jeden subjekt, který může v debatách zatupovat jeden kandidát. Ne tři. Už jen ten výběr stran je prapodivný. Pozvat jen ty co jsou ve sněmovně před volbami do EP mělo právě omluvit účast tří zástupců (spíše tupců) za Spolu. Ale v Parlamentu taky vystupují jako jeden subjekt a to i přesto, že porušili jednací řád naší sněmovny a vytvořili si klidně tři kluby. Prostě SPOLU spolu jen podvádí a lžou. Nepochopím jak je někdo může volit!!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…