Klausova amnestie prý způsobila zmatek, který může stát miliardy. Jde i o Krejčíře

07.01.2013 11:06 | Zprávy

Díky Klausově amnestii možná projde podvod za miliardy korun, které bude muset při nejhorším uhradit státní podnik Čepro. Ten se vypořádává s pohledávkou přesahující dvě a půl miliardy korun, která je na něm zřejmě vymáhána podvodem, ale to se díky amnestii nejspíš nepodaří dokázat. V případu se přitom i zabíjelo. O život přišel jeden z policejních informátorů v kauze a jeho vrahy se bohužel nepodařilo vypátrat.

Klausova amnestie prý způsobila zmatek, který může stát miliardy. Jde i o Krejčíře
Foto: red
Popisek: Čepro

Amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus, zřejmě výrazně zkomplikuje situaci ve státním podniku Čepro. Vůči podniku totiž stále existuje pohledávka, která přesahuje dvě a půl miliardy korun. Kriminalisté sice dlouhou dobu pracovali s verzí, že jde o pohledávku podvodnou, ale díky amnestii se tato rovina případu smazává a hrozí, že státní podnik bude muset i díky Klausovi vyplatit tyto nemalé peníze, informuje o tom server Aktuálně.cz.

Výsměch spravedlnosti

„Co se nyní bude dít dál, je ale jako věštění z křišťálové koule. Odhaduji, že nejdříve za rok bude teprve jasné, kdo je vůbec v této kauze žalobcem," prohlásil pro Aktuálně.cz soudce Městského soudu v Praze David Hovorka, který o případu miliardové pohledávky rozhoduje.

V pozadí celé kauzy má údajně stát uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř. Jde o spletitý případ, který stál život jednoho policejního informátora a je možné, že díky případu zemřeli i další dva lidé. Amnestie může vést k tomu, že směnka přestane být zpochybňována a státní podnik ji bude muset uhradit. Podobný scénář se ani za mák nelíbí policistům, kteří kauzu vyšetřovali.

„Nevím, co k tomu říct. Byl to případ, který stál životy několika informátorů, poznamenalo to životy a kariéry i samotným detektivům, co na tom pracovali, neustále jsme čelili vážným výhrůžkám a výsledek? Je to výsměch všem, co se snaží o nějakou spravedlnost," komentoval pro Aktuálně.cz prezidentův krok Karel Tichý, bývalý policejní důstojník, který sehrál klíčovou roli při vyšetřování kauzy.

Zapeklitá situace

Poněkud optimističtější v tomto směru zůstává žalobkyně z Vrchního státního zastupitelství v Praze Petra Pavlánová, která některé Krejčířovy případy dozoruje. „Jestli je pohledávka splatná, nebo ne, nemůže amnestie ovlivnit," říká. V to doufají i představitelé podniku Čepro, kde nyní působí také jeden z dřívějších rebelů ODS, exposlanec Marek Šnajdr.

Senátorka a někdejší členka Ústavního soudu Eliška Wagnerová to ale vidí trochu jinak. Připomíná, že stát až dosud poukazoval na to, že jsou původci směnky stíháni a jejich pohledávku lze proto zpochybnit. V případě, že nadále stíháni nebudou, pak padne pod stůl hlavní argument státu.

Stojí za připomenutí, že pohledávka vůči státnímu podniku Čepro byla již jednou uznána. Potvrdil ji nezkušený soudní stážista hned na prvním jednání soudu v této věci a vůbec mu nebylo divné, že se zástupci firmy Čepro na jednání nedostavili. Ve firmě měla totiž být jedna ze zaměstnankyň uplacena, aby zadržovala soudní dopisy s výzvou k dostavení se k projednání věci. Celou blamáž zastavil až Ústavní soud a to na základě zásahu policejního týmu Karla Tichého. Nic podobného se ale příště zřejmě nestane.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

22:07 „Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

„Bude to ve finále držkopád… Jako na lodi Bounty. Tohle se v lepší společnosti nedělá.“ Tak hodnotí …