Koalice hrdých národů proti Putinovi. Vyhlásil Joe Biden

26.07.2024 10:54 | Zprávy

Na ukrajinské frontě to dál vře. Rusové se pokusili o nejrozsáhlejší mechanizovaný útok od podzimu 2023. Chtěli obsadit silnici, kterou Ukrajinci využívali jako zásobovací tepnu do Vuhledaru. Obránci však ruský útok otupili natolik, že okupanti nedosáhli svého cíle. Ani ukrajinská tajná služba nezahálí. Zadržela 19 osob, které měly za úkol rozvracet EU.

Koalice hrdých národů proti Putinovi. Vyhlásil Joe Biden
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Válka na Ukrajině dál zuří na plné obrátky. Podle Institutu pro studium války (ISW) Rusově provedli nejrozsáhlejší útok mechanizovanými jednotkami od podzimu 2023. Rozkaz zaútočit dostal celý prapor. A Ukrajinci dokázali většinu útoků notně zpomalit a otupit. K akci se Rusové odhodlali v západní části Doněcké oblasti.

„Geolokalizované záběry zveřejněné 24. července ukazují, že ukrajinské síly zastavily posílený ruský mechanizovaný útok o velikosti praporu u Kostjantynivky (jihozápadně od města Doněck) poté, co ruské síly postoupily na jihovýchodní okraj osady. … Ruské síly měly pravděpodobně v úmyslu postoupit dále do Kostjantynivky v rámci svého úsilí o obsazení osady a přerušení silnice T-0524 Vuhledar-Kostjantynivka,“ uvedl ISW s tím, že obsazení silnice T-0524 by znamenalo přerušení ukrajinské zásobovací linie do Vuhledaru.

„Ukrajinská brigáda operující ve směru Kurakhove oznámila, že ruské síly zaútočily současně 11 tanky, 45 bojovými obrněnými vozidly, vzácným bojovým obrněným vozidlem ‚Terminator‘ (kterých Rusko údajně vyrobilo pouze 23 k prosinci 2023), 12 motocykly a zhruba 200 vojáků z několika taktických směrů za úsvitu 24. července. Brigáda oznámila, že ukrajinský vzdušný průzkum identifikoval mechanizované kolony na dálku a že ukrajinské síly použily dělostřelectvo, bezpilotní letadla a minová pole k otupení ruského útoku. Brigáda oznámila, že ukrajinské síly poškodily nebo zničily šest ruských tanků, sedm bojových obrněných vozidel a všech 12 motocyklů a že ruské síly ustoupily poté, co ukrajinské síly zničily první vlnu vozidel,“ upozornil institut.

Podle institutu však Rusové v dohledné době nedosáhnou významnějšího taktického úspěchu. „Okolní oblast nemá žádné operačně významné cíle a je z velké části složena z polí a izolovaných malých osad a bez významných blízkých taktických výšin,“ doplnili analytici ISW.

Washingtonský institut tvrdí, že takto vysoké tempo ztrát techniky nemohou Rusové vydržet do nekonečna.

Ukrajinci věří, že jim nakonec může pomoct skutečnost, že americký prezident Joe Biden nebude obhajovat úřad prezidenta. Podle serveru Kyiv Independent by mohl Biden maximálně pomoct právě Ukrajině, aby upevnil svůj odkaz coby prezidenta, který ctí svobodu a demokracii na rozdíl od autoritářských vůdců, kteří napadají své svobodné sousedy.

„Budeme nadále shromažďovat koalici hrdých národů, abychom zabránili Putinovi převzít Ukrajinu a způsobit další škody,“ řekl Biden z Bílého domu v projevu z 24. července. „Udržíme NATO silnější a já ho učiním mocnějším a jednotnějším než kdykoli předtím v celé naší historii.“

Taras Berezovec, ukrajinský armádní důstojník a politický analytik, řekl, že očekává, že Biden v příštích několika měsících podnikne rozhodnější a tvrdší kroky proti Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi, zejména v oblasti sankcí.

„Nemusí přemýšlet o druhém prezidentském období,“ řekl Berezovec, „a může učinit některá nepopulární rozhodnutí na mezinárodní scéně. Tuto válku nemůže Ukrajina a Západ prohrát, protože sázky jsou příliš vysoké,“ řekl Berezovec a dodal: „Nejde o přežití Ukrajiny, jde o přežití demokratických hodnot... západních hodnot.“

Mezitím mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov prohlásil, že Rusko je ochotno dosáhnout svých cílů nejen silou zbraní, ale také vyjednáváním. Jenže Rusové prý nemohou vyjednávat s někým, jako je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, protože to je podle Peskova vůdce Ukrajiny bez legitimity. 

Ani ukrajinská tajná služba nezahálí.

„Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) a národní policie oznámily, že zneškodnily skupinu napojenou na ruskou Federální bezpečnostní službu (FSB), která se připravovala na žhářství na civilních objektech na Ukrajině a jinde v Evropě.  Ukrajinské úřady 25. července uvedly, že orgány činné v trestním řízení zadržely 19 osob sídlících po celé Ukrajině, které se připravovaly spáchat žhářství na místech hromadných shromáždění – včetně nákupních center, čerpacích stanic, lékáren a trhů – na Ukrajině, v Polsku a pobaltských státech. … Ukrajinské úřady uvedly, že FSB nařídila skupině, aby natočila útoky, které FSB použije jako propagandu k destabilizaci sociální a politické situace v EU,“ uvedl institut.

Agentura Reuters v souvislosti s aktuální situací na Ukrajině uvedla, že na rumunském území byly nalezeny trosky ruských dronů. Představitelé Severoatlantické aliance k tomu uvedli, že nezaznamenali snahy o útok na území aliance a nejspíš šlo o zbloudilé stroje, kterých Rusové den co den nad Ukrajinu posílají velké množství.  

„I když NATO nemá žádné informace, které by naznačovaly jakýkoli úmyslný útok Ruska proti spojeneckému území, tyto činy jsou nezodpovědné a potenciálně nebezpečné," stálo v prohlášení aliance.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Koalice hrdých národů., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseoldcrock , 26.07.2024 11:43:20
Tak to máme štěstí, že se nás to netýká, protože ČR vzhledem k vládě kterou momentálně má, rozhodně není hrdým národem.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…