Konec rodných čísel? Bartoš to chce zase jinak

01.07.2023 6:15

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) navrhuje upravit zákon tak, aby neobsahoval konkrétní termín pro konec zapisování rodných čísel do občanských průkazů. Aktuální předpisy s tím počítají od roku 2025. Stanovisko podle něj vyplynulo ze dvou kulatých stolů se zástupci soukromého i státního sektoru a odborníky, shodl se na něm i s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). V tiskové zprávě o tom informoval úřad vlády.

Konec rodných čísel? Bartoš to chce zase jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Bartoš v květnu oznámil, že chce do začátku července projednat, zda by nebylo vhodné termín opět odložit. „Z dvou podrobných jednání s klíčovými partnery vyplývá, že změny si nikdo nepřeje. Byly by vynucené zákonem, který před 13 lety nemohl předvídat pokrok v digitální oblasti ani v oblasti identifikace,“ uvedl. Účinnost zákona je podle něj kvůli odkladům aktuálně špatně načasovaná a ztrácí smysl i s ohledem na chystanou unijní regulaci.

Bartoš proto v novele ministerstva vnitra o občanských průkazech navrhuje příslušnou pasáž vyškrtnout. Sníží to podle něj napětí a nejistotu. Postupné nahrazení rodných čísel jinými identifikátory nicméně bude pokračovat, doplnil. „I my jsme toto řešení vyhodnotili jako nejvhodnější. Zohledňuje připomínky i obavy všech a odráží reálné možnosti a podmínky,“ uvedl Rakušan.

Většinový názor účastníků diskusí byl podle Bartoše takový, že chystané změny jsou nepřiměřeně nákladné, případně na ně není dost času. Diskusi spustila v březnu analýza společnosti Grant Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal, podle které by odklon od rodných čísel stál zhruba 56 miliard korun. Bartoš ji v květnu označil za zkreslenou a účelovou, nyní hovoří o tom, že vyčíslené náklady jsou hrubým a nadsazeným odhadem. Zadavatelé se za analýzu postavili.

Konec zapisování rodných čísel do občanských průkazů odložili zákonodárci loni o rok novelou, kterou vznikla Digitální a informační agentura. Podle nyní platného zákona už tato čísla, z nichž lze vyčíst věk a pohlaví nositelů, nebudou součástí těchto dokladů od roku 2025. Opoziční hnutí ANO navrhlo termín odložit o čtyři roky, kabinet k poslanecké novele zaujal před týdnem neutrální stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…