Konečná: Trestají Fica za rušení něčeho, co nemá polovina států EU

12.09.2024 10:38 | Monitoring

Evropská komise chce potrestat Slovensko za to, že zrušilo prokuraturu, kterou nemá ani další polovina členských států Evropské unie. Nebo je to jen balamutění veřejnosti a skutečný důvod toho, proč by Slovensko mělo přijít o miliardové dotace je někde jinde? Vadí v Bruselu fakt, že Slováci odmítají posílat zbraně na Ukrajinu? Je EU opravdu Evropskou válečnickou unií?

Konečná: Trestají Fica za rušení něčeho, co nemá polovina států EU
Foto: Repro CNN Prima
Popisek: Logo kanálu CNN Prima News

O tom všem se přeli Jiří Pospíšil (TOP 09) a Kateřina Konečná (KSČM) na CNN Prima NEWS.

Nejprve si ale pojďme připomenout, o co vlastně jde.

Podle agentury Bloomberg zvažuje Evropská unie blokování finančních prostředků, které měly být Slovensku poskytnuty. Důvodem má být „demokratické zpátečnictví“.

Hlavním důvodem, proč by mělo Slovensko o svoje peníze přijít, jsou podle agentury obavy z revize trestního zákoníku a uzavření státní prokuratury.

Konkrétně jde o 13 miliard eur, které by EU mohla zadržet ze svého fondu soudržnosti.

Zmíněná situace se stala jedním z témat rozhovoru, který vedl moderátor CNN Prima NEWS Michal Půr s Kateřinou Konečnou a Jiřím Pospíšilem.

Konečná hned v úvodu zmínila, že podle jejích slovenských kolegů se jedná o hoax a agentura Bloomberg zveřejnila pouze spekulace.

Pokračovala ale s tím, že změny ve slovenském právním systému jsou jen zástupným důvodem pro zmrazení dotace Slovensku. Tím pravým důvodem je podle ní slovenská nepodpora dodávkám zbraní na Ukrajinu, která má být trnem v oku Evropské unii.

Na otázku, zda si je jistá, že jde jen o zástupný důvod, reagovala Konečná tím, že Evropská unie nemůže oficiálně napsat do zprávy, že jde o postih za nepodporu dodávek zbraní.

„To by si opravdu mohla říkat rovnou Evropská válečnická unie,“ dodala komunistka a pokračovala:

„Evropské komisi vadí, že Slovensko nechce posílat zbraně na Ukrajinu. Teď si prostě hledá důvod, jak jim to opepřit,“ nebrala si Konečná servítky ani poté a dodala, že nepovažuje proměnu slovenské justice za nikterak problematickou.

ZDROJ: CNN Prima NEWS

 

„Fico zrušil prokuraturu, kterou nemá polovina států v Evropské unii. Není vůbec žádný důvod, aby za to byli perzekvováni.“

Na to zareagoval Jiří Pospíšil s tím, že kroky slovenské vlády jsou čistě účelové.

„Změny trestní legislativy povedou k tomu, že část funkcionářů předchozích vlád podezřelých ze závažné trestné činnosti unikne spravedlnosti,“ uvedl a neváhal označit i konkrétní jména.

„Místopředseda SMERu unikl trestnímu stíhání, protože vláda SMERu zkrátila lhůty. Zkrátka je to zásah do právního státu.“

A pravidla EU jsou podle Pospíšila v tomto jasná.

„Pokud některá země začne zpochybňovat vyšetřování korupce a majetkové trestné činnosti, mohou orgány EU rozhodnout, že jsou tím ohroženy evropské peníze, že mohou být rozkradeny,“ uvedl poměrně ostře člen TOP 09.

Svoji kolegyni ale nepřesvědčil, podle ní se podobné zásahy dějí i jinde než na Slovensku, ale vadí jen někde.

CNN Prima NEWS k tomu dodává, že Evropský parlament již v lednu (před jarními volbami do Evropského parlamentu, tedy v jiném složení – pozn. redakce) většinou 496 hlasů ku 70 přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Leyen mění EU v totalitní uskupení, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 12.09.2024 11:26:41
Z mírového projektu se stává uskupení válečných štváčů, připomínající rozpínavý německý nacismus.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …