Kraj Vysočina bude mít na příští rok rozpočet ve výši 7,5 miliard

02.12.2012 17:25 | Zprávy

Kraj Vysočina připravuje pro rok 2013 rozpočet s celkovými příjmy a rovněž výdaji přes 7,5 miliardy korun. Je to o stamiliony nižší částka než v rozpočtu pro letošek, protože se kvůli dočerpávání peněz z evropských fondů bude financovat méně dotovaných projektů. Rozpočet je připraven jako vyrovnaný, bez úvěrů, řekl ČTK náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Kraj Vysočina bude mít na příští rok rozpočet ve výši 7,5 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Návrh rozpočtu projedná příští týden krajská rada. Jeho schvalování v zastupitelstvu je naplánováno na 18. prosinec. "Jak bylo v posledních letech zvykem, rozpočet chystáme konzervativně," uvedl Novotný, který se o krajské finance staral i v minulém volebním období.

Letos se počítalo s rozpočtem vyšším než 8 miliard

Do letošního roku vstupoval kraj s předpokladem, že jeho celkové příjmy a také výdaje převýší osm miliard Kč. Součástí schváleného rozpočtu byl tehdy čtvrtmilionový úvěr od Evropské investiční banky (EIB). Krajská samospráva z něj nakonec vybrala jen polovinu.

V návrhu pro příští rok kraj u daňových příjmů očekává nárůst o procento, celková částka se bude opět pohybovat kolem 3,2 miliardy Kč. "V daňových příjmech ten rozpočet pořád držíme na úrovni roku 2007," poznamenal Novotný. Letos bude mít kraj příjmy z daní nakonec o něco lepší, než plánoval v rozpočtu. "Velký propad je u DPH, ale ostatní příjmy to nějakým způsobem dorovnaly. Už teď víme, že bude přebytek," řekl náměstek.

Mezi výdajovými kapitolami rozpočtu se podle Novotného pro příští rok nechystají výraznější přesuny peněz. Největší částka, mezi třemi a čtyřmi miliardami Kč, směřuje tradičně na přímé výdaje v krajských a obecních školách. Na dopravu, která je druhou největší krajskou výdajovou kapitolou, je vyčleněno kolem 1,4 miliardy Kč.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Buzerace zemědělců zvedne ceny. Ve jménu EU

4:44 Buzerace zemědělců zvedne ceny. Ve jménu EU

Zemědělcům byrokratické zátěže neubývá, ale naopak. Po dni stráveném prací na poli nebo ve stáji si …