Le Penová drží Macrona pod krkem. Levičáci ho opustili

06.09.2024 14:10 | Monitoring

Více než dva měsíce po předčasných parlamentních volbách jmenoval francouzský prezident Emmanuel Macron premiéra. Stal se jím překvapivě bývalý ministr zahraničí a někdejší brexitový vyjednavač Evropské unie Michel Barnier, jehož pravicová strana Republikáni přitom skončila ve volbách až na čtvrtém místě. Výraznou roli v tom sehrála Marine Le Penová, přičemž hlasy její strany Národní sdružení budou pro setrvání Barniera na postu premiéra klíčové. Le Penová tak i přes překvapivou prohru ve volbách drží v rukou všechny trumfy pro sestavení nové vlády.

Le Penová drží Macrona pod krkem. Levičáci ho opustili
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Francouzský prezident Emmanuel Macron ve své pracovně

Předčasné červnové parlamentní volby ve Francii vyhrála levicová koalice Nová lidová fronta (NFP), druzí skončili Macronovi centristé a třetí pravicové Národní sdružení Marine Le Penové. Ani jedna ze stran nezískala většinu ve francouzském Národním shromáždění a při výběru premiéra a sestavování vlády vznikla patová situace.

Po dvou měsících Macron konečně jmenoval nového premiéra, kterým se stal Michel Barnier z pravicové strany Republikáni, která přitom ve volbách získala jen 39 mandátů z celkových 577. Podle politologů tento krok v zásadě přinesl velké vítězství právě Marine Le Penové. Přežití budoucí vlády Michela Barniera totiž závisí na dobré vůli její strany Národní sdružení.

Levicová Nová lidová fronta již avizovala, že podpoří návrhy na vyslovení nedůvěry pravicovému premiérovi. Barnier proto bude potřebovat tichou podporu tzv. krajní pravice, aby jeho vláda nebyla okamžitě svržena. Promacronovská koalice a konzervativní uskupení Republikánů, které pravděpodobně podpoří nového premiéra, totiž mají pouze 213 křesel, což je výrazně méně než 289 křesel potřebných pro většinu.

Ačkoli Národní sdružení prohrálo předčasné parlamentní volby, na jejichž vítězství bylo po výsledcích eurovoleb tipováno, nyní se přesto stává klíčovým mocenským hráčem. Samotná Le Penová údajně byla vlivnou postavou při jednáních o výběru premiéra, která proběhla tento týden.

Představitelé Národního sdružení v minulých dnech stanovili své podmínky podpory: opatření týkající se kupní síly, bezpečnosti a imigrace, zavedení poměrného zastoupení v parlamentu a respekt pro své zákonodárce.

Macron původně zvažoval konzervativce Xaviera Bertranda nebo levicového politika a bývalého socialistického premiéra Bernarda Cazeneuvea. Jejich vyhlídky ale zhasly údajně právě po Macronově telefonátu s Le Penovou, jak upozorňuje bruselský list Politico.

Le Penová totiž pohrozila, že „okamžitě odmítne“ případnou Bertrandovu vládu bez ohledu na jeho politiku, což si Macron nemůže dovolit. Levice by pravděpodobně podpořila tuto snahu také, čímž by se Bertrandova vláda zhroutila dříve, než by mohla začít fungovat.

A tak se ve čtvrtek objevilo jméno Michela Barniera, který je pro Le Penovou schůdnější variantou. „Zdá se, že Barnier splňuje alespoň jedno z kritérií, které jsme požadovali, a to někoho, kdo bude respektovat různé politické síly a bude schopen mluvit s Národním sdružením. To bude užitečné, protože k vyřešení rozpočtové situace bude zapotřebí kompromisů,“ uvedla.

Barnier ale nebude mít jednoduchou situaci, v rámci řešení vážných dluhových problémů Francie bude při sestavování rozpočtu muset uspokojit jak středopravicové a centristické stoupence, tak právě tzv. krajně pravicové poslance, kteří se staví proti řadě rozpočtových škrtů.

Podle politologa Bruna Jeanbarta je to pro Národní sdružení schůdná varianta, přičemž vyslovení nedůvěry by pro ně aktuálně nic neřešilo. „Mají osud vlády ve svých rukou, ale nejsem si jist, zda je v jejich zájmu svrhnout vládu příliš rychle. Mohli by nechat věci plynout až do příštích prezidentských voleb,“ řekl Jeanbart s tím, že si uvědomují, že je obtížné řídit zemi bez vítězství v prezidentských volbách.

Macronovo jednání s Le Penovou vyvolalo v jeho táboře znepokojení. Po rozpuštění parlamentu po dominantním výkonu krajní pravice v červnových volbách do Evropského parlamentu vedl francouzský prezident kampaň za to, aby se extrémisté v Paříži nedostali k moci. Nyní jim přitom předal Damoklův meč, který bude vždy viset nad příští vládou.

Jeden z centristických zákonodárců prohlásil, že čtvrteční vývoj „neodpovídá duchu Republikánské fronty“, což je narážka na tradiční pakt mezi stranami hlavního proudu, jehož cílem je udržet krajní pravici mimo moc. Zákonodárce uvedl, že Barnierův osud fakticky „drží v rukou Národní shromáždění“.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ukázka západních hodnot a západní demokracie! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 06.09.2024 14:43:15
Výsledky francouzských voleb do NS: 1. Nová lidová fronta (koalice Nepoddajné Francie, socialistů, zelených a komunistů) - počet mandátů 180; 2. Spolu (koalice macronovské strany Obnova a dalších středových subjektů) - počet mandátů 158; 3. Národní sdružení (RN) a spojenci - počet mandátů 143; 4. Republikáni a spojenci - počet mandátů 67; 5. Ostatní - počet mandátů 29!! A Macron vybere premiéra z té předposlední! Přesně podle přání voličů!!! Pardon - podle přání svého a Bruselu. A toto se bude dít všude tam, kde současné vlády dostanou na frak. Tedy i u nás!!!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…