Na toto má čas Joe Biden, jemuž se rozpadá kandidatura

03.07.2024 11:45 | Zprávy

Zatímco si především američtí demokraté a s nimi i nemalá část světa kladou otázku, zda má Joe Biden s blížícími se 82. narozeninami dost sil na druhý prezidentský mandát, sám Biden podle všeho vyrazil na tažení za levnější léky na hubnutí. Tvrdě udeřil na firmu Novo Nordisk a pohrozil, že pokud firma sama nesníží ceny svých přípravků na hubnutí, tak ji k tomu jako prezident donutí.

Na toto má čas Joe Biden, jemuž se rozpadá kandidatura
Foto: Repro Fox News
Popisek: Americký prezident Joe Biden reagoval na dotaz týkající se aktivit jeho syna Huntera dosti podrážděně

Ve Spojených státech to po televizní debatě z minulého týdne vře. Část politiků demokratické strany vážně uvažuje o tom, že by bylo vhodné úřadujícího prezidenta Joea Bidena vyřadit z prezidentského závodu a nahradit ho někým mladším, kdo v kritických chvílích debaty dokáže udržet myšlenku.

Biden s rodinnou podporou za zády odmítá z prezidentského klání odstoupit a místo toho vyrazil do útoku. Do útoku proti farmaceutické firmě Novo Nordisk, od které si mnoho Američané kupuje prostředky na hubnutí. Podle Bidena je však kupují příliš draze. A to musí podle stávajícího pána Bílého domu přestat.

Agentura Bloomberg, server USA Today a další zdroje upozorňují, že prezident má v této věci někdejšího neúspěšného prezidentského kandidáta a levicově orientovaného senátora Bernieho Sanderse. „Okrádání Američanů prostřednictvím vysokých cen léků musí přestat,“ nechal se slyšet prezident. „Pokud farmaceutické společnosti neskoncují se svou chamtivostí, uděláme všechno pro to, abychom s ní skoncovali za ně,“ dodal prezident.

Podle serveru USA Today přitom vůbec neexistuje důvod, proč by Američané měli dotovat léky zbytku světa.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 10956 lidí
„Neexistuje žádný racionální důvod, proč byli Američané po desetiletí nuceni platit za léky na předpis, které potřebují, zdaleka nejvyšší ceny na světě. Neexistuje žádný racionální důvod, proč si po desetiletí 1 ze 4 Američanů nemůže dovolit léky, které mu předepsali lékaři. A zcela jistě není vlasteneckou povinností Američanů platit vysoké ceny léků doma, aby si ostatní v zahraničí mohli užívat spravedlivé ceny, na které má nárok každý Američan,“ napsal server.

Není přitom bez zajímavosti, že za léky na hubnutí společnosti Novo Nordisk platí Američané až šestkrát vyšší ceny než v Kanadě či v Německu.

Ceny léků v USA ovlivňuje i zákon pro boj s inflací, pro který podle serveru nezvedl ruku žádný republikánský politik. Díky tomuto zákonu neplatí senioři s cukrovkou za inzulín více než 35 dolarů měsíčně. Od ledna žádný senior v Americe nezaplatí za léky na předpis přes 2000 dolarů ročně.

„Tyto nerovnosti jsou ještě výraznější, když se zkoumají ziskové marže těchto společností. Například v březnu studie vědců z Yale University zjistila, že tyto léky by mohly být se ziskem vyráběny za méně než 5 dolarů měsíčně, tedy 57 dolarů ročně. … V roce 2023 například společnost Novo Nordisk vydělala více než 12 miliard dolarů. Částečně tím, že Američanům účtovala přes 1 000 dolarů měsíčně za lék na předpis, který lze se ziskem vyrobit za méně než 5 dolarů,“ rozváděl dál myšlenku server USA Today.

Ekonom Lukáš Kovanda nabídl na celou věc trochu jiný pohled.

„Americký prezident Joe Biden a málem-prezident Bernie Sanders dnes nevybíravě tlačí na největší evropskou firmu, dánský Novo Nordisk, aby výrazně zlevnila své přípravky na hubnutí. ‚Skoncujte se svojí nenasytností, jinak uděláme vše možné pro to, abychom s ní skoncovali za vás‘. Akcie Novo Nordisku klesají. Raduje se Donald Trump,“ napsal Kovanda na sociální síti X.

Ekonom Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 12 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hamburgery a coca-cola, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 03.07.2024 12:20:38
jsou další americké produkty, které ničí lidstvo. Ještě účinněji než sajrajty z biohazard laborek a toxické vakcíny. Reklamy na nejznámější americké produkty jsou všude, jejich masová a pravidelná konzumace je jeden z nejúčinnějších způsobů dobrovolné depopulace, který je přitom stále dražší. Daň za neochotu vařit a přemýšlet je docela velká. Pravidelní konzumenti ztloustnou, onemocní a umřou a výrobci si mastí kapsy. Lidstvo degeneruje a neznám způsob, jak to zastavit. Nejvíce je to vidět na mladé generaci, a to i v Česku, tedy na budoucnosti každého národa. "Hambáč", cola a chytrý mobil je zaručená cesta do pekla. Jedna z mnoha.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Předseda EU“ Orbán u Putina. Toto se v Kremlu odehrálo

18:28 „Předseda EU“ Orbán u Putina. Toto se v Kremlu odehrálo

V Kremlu probíhá jednání mezi maďarským premiérem Viktorem Orbánem, jenž je v Moskvě po návštěvě Ukr…