Zatímco po nástupu komunismu v roce 1948 průměrný Čech zkonzumoval 33,3 kilogramů masa, na konci komunistické éry v roce 1989 to bylo již 97,4 kilogramu ročně. Zajímavé přitom je, jak se proměnily spotřebitelské preference. Zatímco v roce 1948 lidé konzumovali téměř stejné množství vepřového a hovězího masa, v roce 1989 již jednoznačně dominovalo vepřové maso. Popularitu postupně získávalo drůbeží maso, jehož spotřeba se v průběhu minulého režimu zvýšila téměř sedmkrát.
Po sametové revoluci se konzumace masa začala snižovat. Dnes průměrný Čech sní ročně téměř o dvacet kilogramů masa méně než na konci komunistického režimu. Nejoblíbenějším typem masa zůstává vepřové. Na druhé místo se posunulo drůbeží maso a až s velkým odstupem na třetím místě je hovězí maso. Konzumace ryb se za posledních 30 let téměř nezměnila a stále se pohybuje kolem pěti až šesti kilogramů na osobu za rok.
Podcast o změně spotřebních návyků v Česku si můžete poslechnout zde:
Konzumace ovoce se za minulého režimu příliš nenavýšila. V roce 1948 dosahovala roční spotřeba ovoce na člověka úrovně 57,5 kilogramu. Na konci komunistické éry to bylo 70,5 kilogramu. Konzumace zeleniny se ve stejném období dokonce snížila v přepočtu na průměrného člověka o 26,3 kilogramu za rok.
Po sametové revoluci konzumace ovoce dál mírně narůstala. Dnes lidé v průměru konzumují zhruba o deset kilogramů ročně více ovoce, než tomu bylo na konci minulého režimu. Výrazně přitom vzrostla konzumace banánů či ananasů. Narostla i konzumace zeleniny, a to dokonce ještě více než spotřeba ovoce. Lidé v současnosti jedí zhruba dvojnásobné množství okurek či rajčat. Spotřeba paprik se dokonce ztrojnásobila. Naopak konzumace kapusty je na třetinové úrovni.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: rak