Lidovec Svoboda udeřil na Teličku: Máme jen to, co nám vyjednal

28.03.2014 11:40 | Zprávy

REPORTÁŽ „Evropa vymírá," upozornil na nelichotivý stav klesající populace při debatě v Jablonci Pavel Svoboda, jednička KDU-ČSL do evropských voleb. I proto se lidovci budou snažit vyjednat výjimku pro Českou republiku na nulové DPH u podstatných věcí dětské spotřeby, jako mají dohodnuto Velká Británie a Irsko. „Máme holt to, co nám Pavel Telička vyjednal," vystřelil předvolební šíp na konkurenta z hnutí ANO Svoboda.

Lidovec Svoboda udeřil na Teličku: Máme jen to, co nám vyjednal
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Pavel Svoboda

Mezi své příznivce do severočeského Jablonce zavítal ve čtvrtek Pavel Svoboda, lídr lidovců do evropských voleb. Sál hotelu Zlatý lev, tradiční lidovecká jablonecká bašta, se slušně zaplnil. „Této oblasti se říká nočník Evropy a venku je zrovna hezky. Proto je od vás milé, že jste přišli na politickou debatu," sdělil na úvod.

Evropské integraci zasvětil Svoboda celý svůj život. „Už dvacet let vyučuju právo Evropské unie na Právnické fakultě Univerzity Karlovy," prozradil. K tomuto oboru se přitom dostal čistě náhodou, jak už to v životě bývá. „V roce 1991 jsem získal stipendium na studium v jihofrancouzském Toulouse. Když jsem tam s kufrem dorazil, zjistil jsem, že mnou plánovaný obor vůbec neotvírají, a začal jsem tedy studovat evropské právo, aniž bych tušil, o čem přesně je," vysvětlil.

Brzy se prý dozvěděl více. I o evropské integraci, o které se u nás za minulého režimu příliš nemluvilo. „Otevřely se mi obzory. Pár let po válce se našlo několik křesťanskodemokratických politiků, kteří se rozhodli, že nebudou opakovat chyby, jež nastaly po první světové válce. Namísto zadupání poraženého Německa do země navrhli jít cestou spolupráce," prozradil, co ho fascinovalo.

„Uvědomil jsem si, jak to byli stateční lidé. Vezměte si, jak je citlivá otázka Německa dodneška. A tady se pět let po válce tihle chlapi postavili proti veřejnému mínění a řekli, že cestou je usmíření a spolupráce, ne nenávist," vyzdvihl a jal se přítomným vysvětlovat historii Evropského parlamentu. „První přímé volby do Evropského parlamentu se konaly poprvé v roce 1979, tam začala prudká dynamika, která končí zatím Lisabonskou smlouvou," objasnil lidovecký právník.   

Slabá volební účast v eurovolbách - 28 procent

Více než polovina - padesát až osmdesát procent - českých zákonů je do určitě míry ovlivněna legislativou Evropské unie. „To je poměrně vysoké číslo. Z toho by mělo vyplývat, že by o volby do Evropského parlamentu měl být velký zájem. Realita za tímto pokulhává," ozřejmil známou skutečnost. V obou dosavadních volbách do Evropského parlamentu, které se nás týkaly, v letech 2004 a 2009, byla volební účast podprůměrná - 28 procent. „Ale ani jinde to není žádný šlágr, průměrná evropská účast je 43 procent," upřesnil.

Důvodem podle něj je to, že se doposud do evropských voleb neodehrával politický souboj, který by byl personifikovaný. „Nějaký střet ideových proudů. V tom se projevuje charakteristika Evropské unie jako mezinárodní organizace, kdy si všichni sednou k jednomu stolu a jednají a jednají a dojednaný výsledek prezentují navenek. Aniž by se vědělo, jaká názorová diskuze se odehrála," konstatoval.

Letos poprvé se objevuje požadavek, aby předsedou evropské vlády byl kandidát vítězné strany. „Konečně tu máme nějaký personální střet," upozornil Svoboda. Evropská lidová strana, jejíž součástí jsou z České republiky dva politické subjekty - KDU-ČSL( od roku 1996) a TOP 09 (od roku 2009) - je v současném Evropském parlamentu jasně nejsilnější frakcí. „Má 275 europoslanců ze 751, což je více než třetina. Druzí socialisté mají odstup více než sto poslanců," vypočítal Svoboda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Jak dlouho budete fungovat koalice SPOLU?

Nemyslíte, že kdybyste kandidovali sami jako ODS mohli byste být mnohem úspěšnější? Kuba kandidoval za ODS a uspěl mnohem lépe než ten váš slepenec. Já jsem ochoten volit ODS, ale ne topku a lidovce a určitě nejsem sám, vždyť jste oslabili nejen teď, ale i třeba v evropských volbách.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

10:52 Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

Poučení z historie. Obrana nezávislé žurnalistiky a zastání se umělců na Slovensku. Chvála „otevřené…