Lži, nepokoje, násilí, terorismus. Přečtěte si, jak Trumpův generál vidí „hybridní válku“

14.12.2018 18:00 | Zprávy

Rusové možná vymysleli, jak vést „hybridní válku“ proti Západu. Samotný pojem je ale starší. U jeho zrodu stála dvojice vysoce postavených amerických důstojníků. Jeden z nich má přezdívku „šílený pes“ a dnes šéfuje Pentagonu v administrativě amerického prezidenta Donalda Trumpa. Pojem hybridní válka přitom znamenal něco jiného: nekonvenční nepřátelské akce v otevřeném válečném konfliktu.

Lži, nepokoje, násilí, terorismus. Přečtěte si, jak Trumpův generál vidí „hybridní válku“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasahující voják, ilustrační foto

„Zemřel architekt hybridní války a strůjce ruského útoku na Krym,“ zní titulek článku magazínu Respekt z ledna 2016. Autoři se v něm věnují smrti bývalého šéfa ruské vojenské tajné služby GRU Igora Serguna. Upozorňují v něm na to, že Sergun byl jedním z architektů „alternativní, nelineární války, kterou Moskva vede proti některým zemím EU a Česku“.

Ona „hybridní válka“ je v tuzemském mediálním prostoru připisována právě Rusům, přičemž je autorství tohoto konceptu připisováno náčelníku ruského generálního štábu a prvnímu náměstkovi ruského ministra obrany Valeriji Gerasimovi.

Na tuzemských otevřených zdrojích (Wikipedia.com) nalézáme definici hybridní války: „Hybridní válka zahrnuje kombinaci konvenčních a nekonvenčních metod vedení války, které použité společně umožňují synergický efekt a vyčerpání nepřítele bez vstoupení do konvenční války.“

Mezi tyto metody podle encyklopedie patří: jednotky pravidelné armády, speciální jednotky, nepravidelné jednotky, podpora místních nepokojů, informační válka, propaganda a další včetně kybernetické války. 

Mattis a Hoffmann: Chlapci od maríny

Wikipedický text přitom neobsahuje ani jedinou zmínku o skutečných autorech pojmu „hybridní válka“, kterými je dvojice vysoce postavených amerických důstojníků: generál námořní pěchoty a současný americký ministr obrany James N. Mattis a plukovník ve výslužbě, rovněž od mariňáků, Frank G. Hoffman.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

13:47 „Přestaňte psát!“ Vidlák nám popsal varovný pohovor kvůli Nerudové

VIDLÁKŮV TÝDEN Buď budete psát na svůj blog, nebo budete akreditovaným asistentem. To se dozvěděl na…