Majitel obchodu s konopím si postěžoval v rozhlase: Policii jsme ve všem uposlechli, ale stejně proti nám zasáhla

08.04.2014 18:11 | Zprávy

O tom, proč jej policie stíhá za šíření toxikomanie a proč si myslí, že případný soud vyhraje, mluvil v dnešním pořadu 20 minut Radiožurnálu Michal Otipka, spolumajitel jednoho z českých growshopů. Právě jeho obchod byl loni jedním z těch, které se staly terčem rozsáhlé policejní razie.

Majitel obchodu s konopím si postěžoval v rozhlase: Policii jsme ve všem uposlechli, ale stejně proti nám zasáhla
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Otipka poukázal na to, že v minulosti bylo běžné s policisty, a to i s těmi z Národní protidrogové centrály, konzultovat to, co je možné v growshopech prodávat a co ne. Například když se konal v Praze v prostorách magistrátu konopný veletrh, policisté z národní protidrogové centrály před jeho zahájením procházeli stánky a informovali prodejce, jak mají upravit sortiment tak, aby nebyl v rozporu se zákonem.

„Například se mohla prodávat semena konopí, ale nesměl u nich být uveden obsah THC,“ zmínil Otipka. V této souvislosti poznamenal, že určitá část z peněz utržených za každou prodanou vstupenku na konopný veletrh putovala na účet městské části.

Loňského 10. května mu policie doporučila, co má vyřadit ze svého sortimentu. I když se jejími doporučeními ihned řídil, za měsíc a půl se stal cílem policejního zásahu. Bylo mu zabaveno zboží za 16 milionů korun. Nyní mu hrozí až pět let vězení za šíření toxikomanie. Otipka přitom zmínil zajímavou skutečnost,  že žádný český zákon nezakazuje prodej semen konopí.

Jde o akci jednoho muže?

Za příčinu toho, že policie začala proti growshopům zasahovat, považuje osobu šéfa Národní protidrogové centrály Jakuba Fridricha, kterého má za člověka, jenž žije v době před dvaceti lety.

„Přijde mi až absurdní, když člověk, který nebyl zvolen, využil určitého mocenského vakua, aby začal svatou válku,“ uvedl Otipka. Mocenským vakuem myslel období po pádu Nečasovy vlády. Tímto postupem policie podle něj dochází „ke strašné deformaci práva a jeho zneužívání“.  A dodal k tomu přirovnání: „Fridrich se považuje za pastýře a aby zachránil stádo, chce vybít dvacet ovcí.“

Své zboží prodával i státním firmám

Otipka na svoji obhajobu mimo jiné zmínil, že své zboží jeho firma prodávala i státním institucím: České zemědělské univerzitě, Botanickému ústavu Akademie věd, kriminalistickému ústavu, celní správě. Odmítl, že sortiment jeho obchodu využívali velkopěstitelé nelegálních konopných farem. Těmi jsou většinou Vietnamci, ti si prý ale potřebné zařízení dovážejí z Číny. „Dodávali jsme ventilátory do stavebního sektoru, do hospod, práškových lakoven,“ uvedl s tím, že je přesvědčen o tom, že má k případnému soudu připravenu takovou obhajobu, kterou nemůže v právním státě prohrát.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…