Michael Žantovský: Harrisová v čele USA? První africkoamerická, asijskoamerická prezidentka. Hodně primátů

22.07.2024 22:58 | Monitoring

Šéf Bílého domu Joe Biden oznámil, že odstupuje z kampaně a do funkce prezidenta Spojených států amerických znovu kandidovat nebude. O prezidentskou nominaci Demokratické strany pro listopadové volby bude usilovat viceprezidentka Kamala Harrisová. Diplomat Michael Žantovský soudí, že Trump není ze změn nadšený. Při střetu s Harrisovou podle něj bude riskovat, že se projeví jeho hrubější chování k ženám.

Michael Žantovský: Harrisová v čele USA? První africkoamerická, asijskoamerická prezidentka. Hodně primátů
Foto: Český rozhlas Plus
Popisek: Diplomat Michael Žantovský

„Dnešní den ukazuje, že jsi skutečný vlastenec a velký Američan,“ napsal na sociální síti X šéf demokratů v americkém Senátu Chuck Schumer končícímu kandidátovi na amerického prezidenta Bidenovi.

Je i podle Michaela Žantovského skutečně velký vlastenec a Američan, když se vzdal kandidatury až po velkém nátlaku a zůstal stále šéfem Bílého domu? „Ta situace je tak bezprecedentní a složitá, že ji nelze jednoduše hodnotit jako černobílou. Ten otřes, kotrmelec, převrat, který znamená odstoupení Joea Bidena z prezidentské kampaně, by byl dvojnásobný kotrmelec, kdyby Biden zároveň odstoupil z funkce prezidenta,“ uvádí Žantovský, že tím by se automaticky stala prezidentkou Kamala Harrisová, která se zřejmě stane novou demokratickou kandidátkou.

Přesto, že doposud Harrisová působila jako Bidenova viceprezidentka, má podle Žantovského stále šance „odpoutat se od jeho dědictví. Podporu by mohla získat i tím, že by se případně stala první ženou na pozici hlavy Spojených států,“ uvádí Žantovský z prezidentova poradního sboru pro zahraniční otázky.

Hovořil o trumfech, které situace Harissové přinesla. „Musíme dodat, že ten primát by byl několikanásobný. Ona by byla nejenom první ženskou prezidentkou Spojených států, ale také první africkoamerickou prezidentkou a první asijskoamerickou prezidentkou Spojených států. To je hodně primátů najednou,“ poukazuje diplomat na původ Harrisové.

Následně poukázal, co by Harrisové mohlo působit problémy: „Jedním z jejích problémů bude, aby zveřejnila a zpřítomnila svůj politický program. Protože 3,5 roku strávila tím, že podporovala Bidenův politický program. Když se podíváte na jednotlivé kroky, tak v ničem zásadním se nelišili,“ pokračuje Žantovský, jeden ze zahraničněpolitických poradců prezidenta.

Program, který bude Harrisová konstruovat, pokud bude zvolena kandidátkou, se podle něj bude hodně soustřeďovat na menšiny. „Bude se hodně soustřeďovat na reprodukční práva žen, což je jedno z hlavních volebních témat, ke kterému se Demokratická strana vrací, a ona je velmi dobrá představitelka demokratů pro tuto agendu,“ doplnil.

Žantovský rovněž očekává, že problém bude mít Harrisová s imigrací do USA, což je nesplněný úkol Joea Bidena. „Harrisová se nebude moci vymezovat v této oblasti tak jasně, jako to dělal současný prezident,“ míní.

Změna v demokratické kandidátce je pro republikánského kandidáta a bývalého prezidenta Donalda Trumpa podle Žantovského rušivý moment. „Nepředstavuji si, že se raduje z toho, že sok, proti kterému se celou dobu připravoval, proti kterému vystupoval, na němž byla založena jeho negativistická volební kampaň, je nahrazen někým jiným,“ myslí si Žantovský.

„Donald Trump bude riskovat, že se v přímém střetu s Kamalou Harrisovou projeví jeho hrubější stránky charakteru a chování k ženám. V tomto smyslu to pro něj bude určitě těžší a pro Harrisovou určitá výhoda,“ očekává Michael Žantovský.

V tomto kontextu vzpomněl Trumpovy debaty v roce 2016 s Hillary Clintonovou, která měla větší veřejnou známost, prestiž a postavení v americkém politickém spektru, než má Kamala Harrisová. „Nějakým způsobem z toho vyšel tak, že nakonec volby vyhrál,“ dodává Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Carlson na pódiu s Kennedym. Výbušné: Deep State v USA. EU cenzuruje. Covid, umlčování

22:25 Carlson na pódiu s Kennedym. Výbušné: Deep State v USA. EU cenzuruje. Covid, umlčování

Tucker Carlson se vypravil napříč Spojenými státy se svou živou diskusní show. Do Kalifornie si pozv…