Moravec nastražil past. Zkouší, co ředitel vydrží. Petr Žantovský a zákulisí v ČT

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
18.11.2023 9:25 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Za naprosto bezprecedentní lze považovat prohlášení prezidenta Petra Pavla, který se na Národní třídě v Praze nechal slyšet, že je třeba si připomenout všechny, kteří měli odvahu před 34 lety říci předchozímu režimu, že už to stačilo. „Ve svých veřejných vyjádřeních, zejména u podobných příležitostí, by měl být mnohem střídmější a mnohem méně aktivistický, protože 17. listopadu 1989 a ještě dlouho po něm u něj probíhal přerod z rudého špióna do demokratického důstojníka,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Moravec nastražil past. Zkouší, co ředitel vydrží. Petr Žantovský a zákulisí v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Zprávou ze zahraničí, která se ovšem trochu dotýká i nás, začíná dnešní ohlédnutí za mediálními zajímavostmi uplynulého týdne. „Neustále slyšíme od našich veřejnoprávních médií, Českého rozhlasu i České televize, jak odvozují svoji identitu a kvalitu své práce od britské BBC, což je nejstarší elektronický mediální podnik na kontinentu. Začala vysílat v roce 1922, u nás jen o rok později československý Radiojournal, čili jsme byli na špičce tehdejšího technologického – a myslím – i společenského pokroku. Odkaz na vzor BBC dává docela smysl, i když veřejnoprávní uspořádání je tam jiné než u nás. V čele instituce je výbor složený z osobností, které jmenuje přímo panovník na doporučení předsedy vlády,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Není to pokrytecké jako u nás, že se doporučují prominenti z tenisových klubů, církví a zahrádkářů, přičemž všichni víme, že jsou to zástupci politických zájmů. „Ovšem i ten vzor BBC v poslední době značně kulhá, zejména při informování o válce mezi teroristickou organizací Hamás a Státem Izrael v Pásmu Gazy. Už poněkolikáté se stalo, že se BBC stala terčem kritiky – oprávněné – za to, že jednak odmítá označovat Hamás za teroristickou organizaci, ačkoliv to je zcela průkazná věc. Když si promítneme činy, které za poslední desítky let spáchala, tak se nedá mluvit o demokratické straně. Tím spíše, že poslední volby se v Pásmu Gazy konaly v roce 2006. Vyhrál je právě Hamás a od té doby se žádné volby neuskutečnily, čili těžko se dá mluvit o demokracii. Politika Hamásu je postavená na jediném cíli, a to zlikvidovat Stát Izrael. To je zcela jednoznačně teroristický cíl, neboť je v naprostém rozporu s mezinárodním právem,“ podotýká mediální analytik.

BBC je prolezlá liberálními demokraty jako česká média

Samotné BBC se to tak nejevilo, tvrdila, že nechce nálepkovat jednotlivé účastníky politických událostí. „Ale to byla zjevná výmluva, která nemohla zakrýt skutečnost, že v té organizaci, která je nepochybně prolezlá stejně jako naše veřejnoprávní média takzvanými liberálními demokraty, panuje jistý stupeň sympatií vůči Palestincům a antipatiím vůči židovskému státu. To se pak promítá do vysílání v takových detailech, jako když se tento týden uskutečnily boje u nemocnice Šífa ve městě Gaza, kde je podle svědků ukryto několik set lidí, z čehož je jen šest pacientů. Ti lidé se tam – říká se – v podstatě jen skrývají před tím konfliktem. Do nemocnice se dostala organizace, která se jmenuje Izraelské obranné síly, IDF, a BBC o tom informovala zcela zaujatým tónem, že šlo o ozbrojený atentát izraelské armády na nevinné palestinské civilisty,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Přiznává, že jsme u toho samozřejmě nebyli a máme zprávy jenom z druhé ruky, protože naše média se v tomto ohledu také příliš nevyznamenávají. „Takže těžko říct, jak to všechno bylo. Fakt je ovšem ten, že se ozvala britská organizace The Board of Deputies of British Jews, která zastupuje v Británii žijící Židy, s tím, že důrazně protestuje proti tomu, jak informuje BBC, tedy veřejnoprávní televize, o tom konfliktu, co začal zcela jednoznačně útokem Hamásu na izraelské území. To je fakt, který se nedá oddiskutovat. A zrelativizovat to s poukazem na nestrannost nebo nezaujatost je hodně pokrytecké. Kritických hlasů na adresu BBC padlo v tomto směru víc. Je to už minimálně třetí nebo čtvrtý případ, kdy se to řeší,“ poukazuje mediální odborník.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Starší ročníky si nemyslí, že je co slavit, a mladí už jsou tak zpracování že věří, že to je fajn..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 18.11.2023 9:30:04

|  9 |  0

Další články z rubriky

Uršulu do tepláků. Rajchl se v předvečer voleb postavil plivancům

8:01 Uršulu do tepláků. Rajchl se v předvečer voleb postavil plivancům

V předvolebním speciálu pořad Xaver Live Jindřich Rajchl, lídr kandidátky PRO ve volbách do Evropské…