Mudrují, kdy se Rusové vyčerpají. A Zelenskyj dále žádá a vyzývá

07.10.2024 10:08 | Zprávy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se chystá opět přesvědčovat západní partnery, že Ukrajinci musejí dostat více zbraní a povolení útočit na cíle v hloubi Ruska. Jenže kdy přesně se ruské síly vyčerpají? Zástupce ředitele programu Rusko ve washingtonském think-tanku Foundation for Defense of Democracies nabídl časový rámec. Rámec odvislý od několika věcí.

Mudrují, kdy se Rusové vyčerpají. A Zelenskyj dále žádá a vyzývá
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že nadcházející jednání se spojenci Ukrajiny v Německu bude klíčové. Zelenskyj se chystá požádat spojence o další zdroje, které by pomohly zvrátit průběh války na Ukrajině. Podle serveru Kyiv Independent se Zelenskyj Západu mimo jiné chystá připomenout, že ani ruské zdroje nejsou nevyčerpatelné.

„Západní a ukrajinští analytici očekávají, že Moskva bude mít ve druhé polovině roku 2025 potíže s prováděním dalších vysoce ztrátových útočných operací. Odborníci tvrdí, že Moskva stále více začíná stahovat starší a méně příznivé modely – což je známka toho, že by se mohla blížit ke dnu zásob. Ale zatím je čas stále na straně Ruska,“ uvedl server Kyiv Independent.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 11453 lidí
„Bude to speciální Ramstein,“ řekl minulý týden prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoposelství po návratu ze své cesty do USA. Zelenskyj řekl, že Kyjev očekává od svých spojenců „konkrétní činy“ na setkání ukrajinské kontaktní skupiny pro obranu na letecké základně Ramstein v Německu 12. října, na kterém se téměř každý měsíc scházejí země, aby se dohodly na podpoře pro Ukrajinu, a tentokrát bude svoláno prezidentem USA Joem Bidenem.

Ukrajinský prezident prý hodlá dál tlačit na své partnery, aby mu konečně umožnili používat západní zbraně v hloubi Ruska.

„Ukrajina potřebuje posílit své pozice v první linii, abychom mohli zvýšit tlak na Rusko v zájmu spravedlivé a skutečné diplomacie,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci 3. října během návštěvy nově jmenovaného generálního tajemníka NATO Marka Rutteho v Kyjevě. „Proto potřebujeme dostatečné množství a kvalitu zbraní dlouhého doletu, jejichž poskytování podle mého názoru naši partneři oddalují,“ dodal.

Ukrajina bude vždy mít k dispozici méně lidských sil a menší průmyslové kapacity než Rusové. Jedinou reálnou možností je přerušit Rusům zásobovací trasy a zničit některé sklady a podniky a pak postupně vytlačit Rusy ze svého území.

„Očekávám, že Rusko zažije na konci roku 2025 a zejména v roce 2026 vážný nedostatek, za předpokladu, že válka potrvá tak dlouho,“ řekl John Hardie, zástupce ředitele programu Rusko ve washingtonském think-tanku Foundation for Defense of Democracies (FDD).

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že ruské síly údajně ztratily v Pokrovském kraji od zahájení ofenzivní operace na dobytí Avdijivky a během zesílených ruských útočných operací v západní Doněcké oblasti letos v létě nejméně pět divizí obrněných vozidel a tanků.

„Uživatel X uvedl, že ruské síly při útočných operacích ztratily celkem 539 tanků (zhruba jedna a půl divize ruských tanků) a 1020 bojových vozidel pěchoty (vozidla zhruba čtyř až pěti mechanizovaných pěších divizí). … Hodnocení uživatele X založené na vizuálně potvrzených ztrátách vozidel je pravděpodobně konzervativní vzhledem k tomu, že ne všechny ztráty ruských vozidel jsou vizuálně zdokumentovány. Skutečný počet ztrát ruských vozidel v oblasti Pokrovska je pravděpodobně vyšší, než se uvádí,“ uvedl institut.

 

 

„Pokud by tato válka měla pokračovat několik let, nakonec dojdeme do bodu, kdy Rusko nebude jen schopno brát věci ze skladů,“ řekl Pasi Paroinen, analytik finské skupiny Black Bird Group, organizace, která monitoruje válku na Ukrajině pomocí satelitních snímků a sociálních médií.

V poslední době se Ukrajincům podařilo zničit dva velké vojenské sklady. Jeden z nich ve Tverské oblasti. Ale jen s pomocí dronů pravděpodobně Ukrajinci nedokážou zničit dost takových skladů. Vedle toho totiž jejich drony ničí i ruské rafinérie a omezují produkci ruské ropy. Ale opět ne v takové míře, aby to Rusové pocítili po ekonomické stránce. Tak to vidí Ukrajinci.

Server deníku Bild doplnil, že se teď Ukrajincům podařilo zasáhnout velký vojenský sklad na ukrajinském okupovaném poloostrově Krym.

„Útok ukrajinského dronu zapálil velký sklad paliva na Ruskem anektovaném poloostrově Krym. Generální štáb v Kyjevě potvrdil noční útok. Obyvatelé města Feodosija sdíleli videa z požáru na sociálních sítích a také předpokládali, že za útokem stály drony,“ napsal server deníku Bild.

Podle think-tanku IfW Kiel Institute for the World Economy, který sleduje pomoc Ukrajině partneři již Ukrajincům poskytli více než 820 tanků, více než 1180 bojových vozidel pěchoty, více než 630 houfnic a více než 80 víceodpalovacích raketových systémů.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 34 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poláku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 07.10.2024 11:29:59
na Krymu hoří sklad??!! V noci na 7. října zahájily ruské síly kombinované útoky na cíle ukrajinské armády v Sumských, Dněpropetrovských, Kyjevských, Poltavských, Charkovských, Černigovských a Čerkaských oblastech. Ruské bezpilotní letouny a rakety útočí na cíle ukrajinské armády od večera 6. října. První exploze zazněly v Sumy, Konotopu (Sumská oblast) a Baturynu (Černihivská oblast). V Konotopu byl zasažen sklad paliva, který byl aktivně využíván pro vojenské účely. V Sumy vznikl následkem nárazu velký požár. Později byly slyšet výbuchy v Novomoskovsku a Sinelnikovu v Dněpropetrovské oblasti. Následoval raketový útok na ukrajinskou vojenskou personální stanici v Sumy. Na zařízení ukrajinských ozbrojených sil v oblasti Kyjeva byla provedena řada útoků: v oblasti Bila Cerkva byly slyšet výbuchy. Ruské bezpilotní letouny také zaútočily na nepřátelské cíle ve městě Lubny v Poltavské oblasti. Kromě toho ruské letectví s pomocí FAB s UMPC zaútočilo na objekty ukrajinských ozbrojených sil v Charkově a na severním předměstí a zničilo personál a vojenskou techniku ??ukrajinské armády. V ranních hodinách pokračovaly ruské síly v útocích na cíle na Ukrajině. Ruské „pelargónie“ udeřily v několika oblastech najednou: „dorazily“ znovu do oblasti Kyjeva, řada výbuchů zazněla v Černigově a Čerkassech. A Vy mluvíte jen o jednom skladu zasaženém Ukrajinci!! Začněte místo těch svých zpáv žádat po Ukrajině aby začala jednat o míru!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

10:48 Miliony Čechů to bolestně zasáhne. Ševčík odhalil předpis EU

Ekonomická rána pro miliony Čechů. Miroslav Ševčík se vyjádřil k možnému omezení prodeje plynových k…