Na Ukrajině zastřelili exposlankyni. Chtěla úplně vymazat ruštinu, ani Azovci se jí nezavděčili

20.07.2024 21:25 | Zprávy

V ukrajinském Lvově neznámý útočník v pátek večer zastřelil profesorku lingvistiky a někdejší ukrajinskou poslankyni Irynu Farionovou. Policie dle vyšetřovatelů pracuje s verzemi, že mohlo jít o vraždu na objednávku související s názory Farionové a dle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nelze vyloučit ani zapojení Ruska. Zavražděnou nacionalistickou exposlankyni v uplynulých měsících za názory proti Rusům a ruštině vyšetřovala Bezpečnostní služba Ukrajiny a po protestech též byla vyhozena z práce na lvovské univerzitě.

Na Ukrajině zastřelili exposlankyni. Chtěla úplně vymazat ruštinu, ani Azovci se jí nezavděčili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochodem za Ukrajinu začal Den za Ukrajinu. Pochod skončil na Staroměstském náměstí, kde proběhlo shromáždění Společně za Ukrajinu

Útok na Irynu Farionovou se podle serveru Ukrajinska pravda odehrál na Masarykově ulici, která se nachází severně od centra Lvova, v pátek večer.

Lingvistku, profesorku Lvovské polytechnické univerzity a bývalou ukrajinskou poslankyni z let 2012 až 2014 podle svědků vrah postřelil jediným výstřelem do hlavy poblíž bytového domu, kde bydlela, a z místa činu utekl. Přestože byla Farionová urychleně v kritickém stavu převezena do nemocnice, lékaři jí již nedokázali pomoci.

Ukrajinská pravda s odkazem na jednoho z přátel rodiny Farionové řekl, že profesorka plánovala odjet ze Lvova na krátkou dovolenou a páteční večer tak chtěla strávit s rodinou, včetně dcery a dvou vnoučat, které jela navštívit. „Těsně před atentátem zavolala své dceři Sofii a řekla, že právě dokončila nahrávání nového videa pro svůj kanál na YouTubu a že si teď může odpočinout. Chystala se k nim na večeři. Střelec ji zasáhl, když venku čekala na taxík,“ uvedl přítel rodiny zavražděné exposlankyně.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Pojďme pouvažovat, komu její smrt prospěla a život vadil, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 21.07.2024 10:15:53
a přijdeme k pachateli", jak říká detektiv Poirot svému kolegovi Hastingsovi ústy herce Sucheta. Pro Rusy měla živá a hovořící cenu zlata, na ni a její stranu mohli poukazovat při upozorňování na neonacismus na Ukrajině. Na druhou stranu byla obrovskou přítěží pro ty, kteří chtějí Ukrajinu vidět mezi "liberálně demokratickými státy" Evropy ( to si teda pomůžou) a mohla svými hloupými výroky hatit mnohaleté úsilí jiných. Celkem bych tušil, kdo jí zacpal navždy hubu.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…