Najust?! Žilková potápí Stropnického. Politicky. Je toho víc

20.10.2022 13:51 | Ze sítí

Herečka Veronika Žilková v minulých měsících oznámila podporu prezidentské kandidátce Danuši Nerudové. Včera to na Instagramu potvrdila a zdůraznila. Spekuluje se přitom, že by na post hlavy státu mohl kandidovat Martin Stropnický, toho času velvyslanec v Izraeli. Se Stropnickým má Žilková dceru Kordulu, v současné době však probíhá mezi Žilkovou a Stropnickým rozvodové řízení.

Najust?! Žilková potápí Stropnického. Politicky. Je toho víc
Foto: Screen: Show Jana Krause, YouTube
Popisek: Veronika Žilková.

Veronika Žilková a Martin Stropnický oznámili rozchod v březnu, nyní řeší mimo jiné střídavou péči o 16letou dceru Kordulu, a také rozvod. Žilková svému expartnerovi nemůže přijít na jméno. A tak, přestože se spekuluje o tom, že by někdejší ministr obrany a zahraničí za hnutí ANO Martin Stropnický, jenž je v současnosti velvyslancem v Izraeli, mohl bojovat o Hrad – Žilková se rozhodla podpořit někoho jiného.

„Chtěla bych Vám vyjádřit podporu, a ráda i veřejně. Jsem váš volič na prezidentský post,“ napsala herečka Žilková již v červenci tohoto roku – tedy předtím, než se začalo o Stropnickém spekulovat – prezidentské kandidátce, ekonomce Danuši Nerudové.

Před třemi dny pak ke kandidatuře Stropnického řekla víc pro CNN Prima News. „Asi jste zapomněl, že manžel požádal o rozvod, opustil rodinu a jsme v rozvodovém řízení,“ reagovala Žilková a nedovolila další dotazy ohledně Stropnického.

Současný velvyslanec v Izraeli a exministr obrany a zahraničí za hnutí ANO Martin Stropnický má v současné době účast v boji o Hrad zvažovat. Na ministerstvu zahraničí se měl podle informací Echo24.cz zajímat o to, jak by se mohl v případě neúspěchu v prezidentských volbách na post velvyslance vrátit. Stropnický prezidentskou kandidaturu zvažoval ještě jako místopředseda hnutí ANO před pěti lety; hnutí ANO ale tehdy žádného kandidáta nepostavilo. 

Aktuální výzkum

Nyní je však situace jiná a hnutí ANO by v roli opoziční parlamentní strany mohlo postavit vlastního a silného kandidáta. Na bližší dotazy ohledně své prezidentské kandidatury podle redakce serveru Echo24 Stropnický neodpověděl. 

Martin Stropnický, který je také znám jako herec, byl za politické hnutí ANO zvolen poslancem v říjnu 2013. Od ledna 2014 do prosince 2017 byl ministrem obrany v Sobotkově vládě, od prosince 2017 do června 2018 zastával funkci místopředsedy vlády a šéfa české diplomacie ve vládě Andreje Babiše. Od února 2017 pak byl místopředsedou hnutí ANO. Na podzim 2018 rezignoval na funkce poslance a místopředsedy hnutí ANO a stal se velvyslancem v Izraeli. Dříve zastával například i funkci ministra kultury ČR nebo uměleckého ředitele Divadla na Vinohradech. Je nositelem italského vyznamenání Řád rytíře Velkého kříže.

Z aktuálního šetření agentury Phoenix Research, které je rozdělené do sekce politici, kandidátky na prezidentku a osobnosti, k prezidentské volbě aktuálně ukazují, že mezi politiky dominuje předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš. Volilo by ho 24 %. Problém u Babiše však může přinést počet těch, kteří se vyslovili opačně. Že stíhaného předsedu ANO vylučují, uvedlo 34 % respondentů. Babiš dosud neoznámil, zda hodlá kandidovat.

Mezi ženami si s 19 % vede nejlépe Danuše Nerudová; jen 15 % uvedlo, že by ji nevolilo. Na druhém místě je senátorka Miroslava Němcová s 15 %. Těsně za ní (14 %) skončila vrchní státní zástupkyně VSZ v Praze Lenka Bradáčová.

Zajímavá je i třetí skupina s šesticí osobností veřejného života. Prvenství (26 %) obdržel Petr Pavel, ač 21 % jeho volbu vylučuje. Druhý s 11 % je Tomáš Březina, zakladatel společnosti BEST. A třetí místo obsazuje Josef Středula, předseda ČMKOS.

V případě zasazení jednotlivých výsledků do celkové tabulky, mezi respondenty by zvítězil Petr Pavel (26 %), následován Andrejem Babišem (24 %) a Danuší Nerudovou (19 %).

Prezidentské volby jsou plánovány na 13. a 14. ledna 2023 a jejich druhé kolo na 27. a 28. ledna. Šetření probíhalo na vzorku 1026 oslovených na přelomu září a října.

Sázky na Stropnického

Přestože se o Stropnickém jako prezidentském kandidátovi začalo hovořit až začátkem října, již v září jeden ze sázkařů na Stropnického vsadil jako na vítěze boje o Hrad. Pro CNN Prima News o tom mluvil bookmaker Fortuny Michal Hanák. „První sázel už od 16. září. Sázel zhruba obden po 20 až 40 tisících do 28. září, a to v kurzu 80 až 200 ku jedné. Celkem vsadil přibližně 100 tisíc. Ten druhý vsadil na Stropnického 4. října za cca 130 tisíc v kurzu 130:1,“ řekl Hanák.

A ještě závěrem připomeňme šest let starý výrok Žilkové, jež se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zamyslela nad příčinami napadení některých žen v Německu, v Rakousku, ale i v dalších zemích. „Je to silný pud přírody. I mnoho evropských žen časem svůj pud určitě bude dobrovolně směřovat k novým samcům...“ pravila Žilková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…