Nakupuj v Polsku, ušetříš. Vysvětlení, proč českého spotřebitele lze „oholit“ víc

01.07.2024 18:53 | Monitoring

Už jsme si zvykli, že pro některé zboží se Čechům (a nejen těm příhraničním) vyplatí zajet do sousedních zemí, nejčastěji do Polska. I díky slavnému videu Petra Fialy, kde porovnává cenu české a německé nutelly, se v souvislosti s výhodnými nákupy v zahraničí mluví zejména o potravinách. Ale v Polsku lze levněji nakoupit i elektroniku. Například mobilní telefony. A to jak ty lidové, tak ty luxusní.

Nakupuj v Polsku, ušetříš. Vysvětlení, proč českého spotřebitele lze „oholit“ víc
Foto: YouTube Mateusz Krawczyk
Popisek: iPhone 15 a Samsung Galaxy S24

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 7179 lidí
Nejdříveje nutné dodat, že výhodnost polských cen oproti těm českým se omezuje jen na některé typy zboží. Pro českého zákazníka je dobrou zprávou, že například u bílé elektroniky se ceny zdají být víceméně vyrovnané, to samé platí i o televizorech. Jedním z nejčastěji poptávaných elektronických artiklů jsou ale mobilní telefony. Jejich každodennímu používání se nevyhne prakticky nikdo z nás. A právě u mobilních telefonů lze najít zajímavé cenové rozdíly, a to jak u těch nejlevnějších, tak u vyloženě luxusních kousků. A to i přesto, že tolik propíraná DPH je v Polsku na elektroniku dokonce vyšší (sazba 23 %) než v Česku (sazba 21 %).

U mobilních telefonů je ale z nějakého důvodu Polsko levnější, a to opravdu u širokého spektra modelů. Na stránkách prodejce Mall.cz se dozvíme, že momentálně nejprodávanějším modelem mobilního telefonu je čínský telefon Xiaomi Redmi 13C 8GB/256GB. Ve standardní výbavě má 6.74" IPS displej s HD+ rozlišením 1 600 × 720, běží na operačním systému Android, pohání jej osmijádrový procesor a o výdrž se stará vysokokapacitní baterie 5 000 mAh s funkcí rychlonabíjení. Jde o telefon nižší střední třídy, který zvládne všechny každodenní činnosti. Český Mall tento bestseller prodává za lidových 3 290 Kč. Pocit z dobrého nákupu ale člověka přejde ve chvíli, kdy zavítá na stránky polských obchodů. Allegro.pl, které je mateřskou firmou českého Mallu, totiž ten samý telefon skrze subdodavatele nabízí za 510 zlotých, tedy v přepočtu za 2 970 Kč – asi o 10 % levněji. I další čeští prodejci, jako je Datart a Electro World, drží u tohoto konkrétního modelu cenu 3 290, respektive 3 299 Kč.

Ještě výraznější je cenový rozdíl u mobilních telefonů z opačného konce cenového spektra. Nároční uživatelé Androidu rádi sahají po vlajkových lodích zavedených značek, jako je korejský Samsung. Jeho dlouho očekávaný model GalaxyS24 Ultra tak najdeme i na českém Mallu. Jedná se o opravdu mimořádně výkonný a vybavený telefon, který umí vše, co vás napadne. Podle informací prodejce se nejvíce prodává v černé barvě. Na Mall.cz ho zakoupíte za 38 490 Kč.

Polské Allegro ale ten samý telefon nabízí skrze řadu subdodavatelů za mnohem nižší ceny. Obchod „MobileCity“, který na stránkách Allegra sbírá vynikající hodnocení od více než 4 000 zákazníků, vám tento telefon prodá za 4 899 zlotých, to je 28 546 Kč. Rozdíl tedy skoro deset tisíc korun. A to už je rozhodně znát. Ani u dalších velkých českých prodejců, jako je Electro World nebo Datart, se s cenou za tento kus v době psaní článku nedostanete pod 38 490 Kč.

České Allegro vám alespoň ten samý telefon nabídne nejlevněji za cca 30 500 korun. Jenže jak už asi tušíte, od polského prodejce.

Kdo nemá rád operační systém Android, pro toho tu jsou telefony od amerického výrobce Apple. Společnost, kterou na výsluní dostal vizionář Steve Jobs, svými iPhony v podstatě redefinovala podobu mobilního telefonu. iPhony dodnes patří mezi bestsellery.

Momentálně je žhavým zbožím model iPhone 15 Pro, jedná se o vlajkovou loď značky a model, který byl na trh uveden teprve před devíti měsíci. Český Mall uvádí jako neprodávanější verzi 15 Pro v barvě „natural titanium“. Ve slevě tento model nabízí za 27 490 Kč. U Poláků je ale levnější. Allegro skrze své subdodavatele nabízí ten samý telefon od 4 408 zlotých, tedy v přepočtu 25 678 Kč.

Polák tak ušetří skoro dva tisíce korun. Čech u Electro Worldu nebo Datartu tento telefon může koupit za 25 990 Kč, což je pořád dražší než cena v Polsku, ale oproti českému Mallu ušetří 1 500 korun.

 

 

Při cestách za nákupy do Polska se proto vyplatí kromě potravin obhlédnout i elektroniku. Mezi nejznámější kamenné řetězce u našich severních sousedů patří Media Expert, Komputronik, Media Markt, Neonet, RTV Euro AGD a Neo Punkt. Při takových nákupech ale samozřejmě platí určité riziko v případě, že výrobek postihne závada. Záruční opravy totiž mají i v EU hranice, pokud prodejce nestanoví jinak. V případě vadného kusu se vám tak může dříve výhodný zahraniční nákup prodražit. „Mnoho lidí si myslí, že eurozáruka existuje, protože jsme v Evropské unii. Jenže to není pravda. Takovou mezinárodní záruku poskytují prodejci pouze smluvně a spotřebitel na ni musí být upozorněn při nákupu, a to nejlépe písemně,“ uvedl pro server Novinky.cz Tomáš Večl, ředitel Evropského spotřebitelského centra ČR.

A proč tedy ceny mobilních telefonů v Polsku mohou být nižší než v Česku, ačkoli u nás spadají do výhodnější sazby DPH? Podle Vladimíra Pikory, hlavního ekonoma skupiny CFG, je na vině nefunkční společný evropský trh, konkrétně skutečnost, že distributoři nastavují ceny zboží pro jednotlivé země odlišně. Polsko jako větší a více konkurenční trh se tak často dostane na příznivější ceny. Podobně to funguje i v případě Německa – jedná se o obrovský a zároveň vysoce konkurenční trh, kde se bojuje cenou.

„Je to nespravedlivé, protože to nezohledňuje kupní sílu lidí v dané zemi,“ uvedl Pikora. Distributoři tak mohou u některých menších trhů dojít k závěru, že tamní spotřebitele lze „oholit“ o něco víc. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 6 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Debatu jste zvládli. Ale co ten zbytek? Šéf ČRo Zavoral měl špatný den. Byl na koberečku

19:40 Debatu jste zvládli. Ale co ten zbytek? Šéf ČRo Zavoral měl špatný den. Byl na koberečku

Vůbec největší vysílání z voleb do Evropského parlamentu v historii připravil letos Český rozhlas. P…