Návrat „válečného premiéra“ Johnsona? Žantovský v ČT uvažoval nahlas

21.10.2022 20:13 | Ze sítí

Britská premiérka Liz Trussová končí v čele britské vlády po pouhých 45 dnech. Jedná se o selhání jedné konkrétní političky, nebo jde o hlubší problémy Velké Británie? „V politice se poměrně často stává, že se člověk v dobré vůli dostane do situace, kterou nezvládne. U Trussové to bylo v rekordním čase,“ řekl v pořadu Interview ČT24 Michael Žantovský, bývalý velvyslanec ve Velké Británii. Prozradil, proč nevylučuje, že se do premiérského křesla vrátí Boris Johnson jako „válečný premiér“.

Návrat „válečného premiéra“ Johnsona? Žantovský v ČT uvažoval nahlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

Bývalý diplomat Žantovský by podle svých slov rozhodně nepodceňoval, co se ve Velké Británii momentálně děje: „Spojené království prochází velmi obtížným obdobím. Poslední změna v úřadu ministerské předsedkyně tomu jen nasvědčuje a ilustruje to,“ uvedl.

A jedním dechem doplnil: „Na druhé straně bych varoval před přílišnou dramatizací té události. Do britského parlamentu nevtrhly davy a nesvrhly vládu na ulicích. V Londýně se nebojuje a neprobíhají tam masové demonstrace.“

Záznam celého rozhovoru najdete ZDE.

„Pro nás je to velmi významná země a významný spojenec v Severoatlantické alianci. Jde o největší vojenskou mocnost té západní části Evropy, stálého člena Rady bezpečnosti OSN a obrovské centrum finančních služeb a transakcí. A v neposlední řadě je to také velmoc diplomatická.

Čili ze všech těchto důvodů to, co se děje ve Velké Británii i po jejím odchodu z EU, pro nás zůstává důležité,“ dodal Žantovský na adresu šesté největší ekonomiky světa.

Trussovou zhodnotil i z hlediska psychologického: „Z pohledu psychologa vyvolával pohled na Trussovou už od začátku otázku, jestli je dostatečně robustní politička a jestli je dostatečně schopná odolávat nejrůznějším tlakům. Jak se v posledních dnech ukázalo, měnila na základě vnějších tlaků svá rozhodnutí a oznámení ze dne na den. Nějaký problém tam asi byl,“ řekl Žantovský, který se zabýval neverbální komunikací člověka.

„V politice se poměrně často stává, že se člověk v dobré vůli dostane do situace, na kterou už nestačí nebo nemá dost zkušeností či nemá dost podpory ze strany svých spolustraníků, stoupenců, a pak to takhle končí. V případě Trussové to bylo v rekordním čase,“ dodal Žantovský.

Přemítal nad návratem Borise Johnsona do premiérského křesla. „Svým způsobem je to hrozně překvapivé, protože před třemi měsíci mnozí jeho kariéru považovali za ukončenou. Jestli bude chtít, si netroufám odhadnout. Je to zkušený politik a ví, že situace, ve které by se ujímal kormidla té strany, je hodně, hodně složitá. A že jeho reputace byla aférami poškozena, když porušoval vládní opatření proti covidu. Je docela dobře možné, že usoudí, že jeho okamžik návratu ještě nenastal, a vrátí se za – pro něj – lepší situace.

Na druhou stranu situace v konzervativní straně volá po někom, kdo bude dostatečně silný, kdo má velký politický vliv a apel, aby tu situaci stabilizoval a vyřešil.

Třetí perspektiva souvisí s vnější situací, zejména kolem ruské agrese na Ukrajině. Johnson se často přirovnává k Churchillovi, o kterém napsal knihu. Ten po většinu svého života byl nepopulárním politikem na okraji dění. A ta situace, která jej převedla do centra dění, byla situace, které se říká ‚válečný premiér‘. A jestli někdo má v Británii parametry válečného premiéra, tak je to Boris Johnson. Proto nevylučuji, že usoudí, že se tomu nemůže vyhnout,“ dodal bývalý diplomat v rámci klíčové role Velké Británie v podpoře Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…