Nečas: Jak postupovat u Mostecké uhelné se rozhodne za tři týdny

18.11.2011 17:59 | Zprávy

Česká republika se přihlásí k nároku na část peněz z privatizace Mostecké uhelné společnosti. Zatím ale není jasné, jakým to bude způsobem, vysvětlil na tiskové konferenci premiér Petr Nečas. Jasno bude do tří týdnů.

Nečas: Jak postupovat u Mostecké uhelné se rozhodne za tři týdny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Zatím není jasné, jakým způsobem se Česko přihlásí k 12 miliardám z privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Každopádně to chce ale učinit, potvrdil premiér Petr Nečas poté schůzce zástupců vlády s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Celkem se bude vybírat ze čtyř řešení, ve hře je připojení k trestnímu i civilnímu řízení a také vlastní civilní žaloba.

Jaké řešení se nakonec vybere, bude jasné do tří týdnů. Státní zastupitelství nyní připraví podklady pro ministerstvo financí. Stát si také najme švýcarskou právní kancelář. "Nemáme zájem cokoli zdržovat, doteď to bylo na úřednících, kteří si byrokraticky pinkali. To jsme nyní zarazili," uvedl Nečas.

Související: Ministerstvo se brání kritice v kauze Mostecká uhelná. O věci prý nevědělo

I on potvrdil, že tehdejší privatizaci provázely podivné okolnosti. Kromě MUS zmínil také privatizaci plzeňské Škody. „Je to velké selhání mezi roky 1999 a 2005," dodal s tím, že po deseti letech se důkazy hledají těžko. „Česká republika ale bude usilovat o to, aby dál tato kauza nějakým způsobem neusnula," dušoval se premiér.

Více o Mostecké uhelné ZDE

„Máme zájem, aby se tato věc vyřešila, mimo jiné proto, že tato věc sahá i k jiným privatizacím," naznačil Nečas. Nechce ji prý „zametat pod koberec". Kdo je ale zodpovědný za zpožděnou reakci ČR, to chce premiér analyzovat až později. Uvedl, že ke zpoždění mohlo přispět i to, že ve Švýcarsku platí od 1. ledna nový trestní řád, který vedení kauz upravuje rozdílně od starého.

Čtěte:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Euro

Tvrdíte, že jste proti Euru, co ale tedy říkáte na to, že se ODS spojila se stranami, a dokonce s nimi jde i do voleb, které chtějí úplný opak? Proč se ODS neosamostatní? Vždyť vy ty malé strany ke zvolení nepotřebujete.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

18:18 „Zoufalství, ubohost.“ Daniel Vávra k tvrzení, že volby Babišovi vyhrál Putin

Daniel Vávra, herní vývojář a spoluzakladatel Společnosti pro obranu svobody projevu, se pro Parlame…