Některá města už mají představu o koalici. Dohoda v Plzni však vyvolala odpor lídrů

25.09.2022 21:49

Často jen krátce po sečtení hlasů v letošních obecních volbách začala ve většině velkých měst vyjednávání o budoucí radniční spolupráci. V některých se už strany domluvily. Mezi nimi i Plzeň, kde navzdory vítězství koalice Spolu tvořené ODS, TOP 09 a KDU-ČSL ještě v noci podepsali lídři ANO, Pirátů a STAN memorandum o společném vedení města. Koalice opřená i o zastupitele za SPD ale vyvolala nesouhlas celostátních lídrů Pirátů i STAN. Píše o tom mimo jiné ČTK.

Některá města už mají představu o koalici. Dohoda v Plzni však vyvolala odpor lídrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Vítěz pražských komunálních voleb Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) začal vyjednávat o budoucí koalici nejprve s hnutím STAN. V pondělí má jednat s Piráty. „Budeme postupovat, jak jsme slíbili, tedy na půdorysu vládní koalice,“ sdělil ČTK lídr Spolu, poslanec a někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Komunální volby v Praze vyhrála koalice Spolu před ANO. Piráti vedení dosluhujícím primátorem Zdeňkem Hřibem skončili třetí, Praha Sobě čtvrtá, páté bylo hnutí STAN a šestá SPD, která dosud neměla své zástupce v pražském zastupitelstvu. Odpoledne se poprvé při povolebním vyjednávání sešli zástupci Prahy Sobě, Pirátů a hnutí STAN, sejdou se znovu. Piráti plánují jednat o koalici na půdorysu té vládní se Spolu a STAN, ke které zamýšlí přibrat hnutí Praha Sobě.

Vítězná ODS s TOP 09 v Brně zahájí v pondělí jednání o koalici. Bude jednat se všemi a podle volebního výsledku začne s hnutím ANO, v úterý bude následovat KDU-ČSL se STAN. Další dny se setká se zástupci ostatních stran, které se dostaly do zastupitelstva. Rozhodnutí udělá po jednání se všemi subjekty, a to nejspíš příští víkend. Novinářům to dnes řekla jednička kandidátky a primátorka Markéta Vaňková (ODS). Nevylučuje vznik žádné koalice.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš i šéf Starostů Vít Rakušan se dnes postavili proti vznikající koalici ANO, Pirátů a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD ve vedení Plzně. Bartoš na twitteru uvedl, že chce případně využít kontrolní mechanismy ve straně. O věci už jednal s Rakušanem, který uvedl, že žádná spolupráce v Plzni s SPD uzavřena nebyla. S koalicí, která by se opírala o podporu SPD, nesouhlasí. Přes kritiku předsedy Bartoše stojí plzeňský lídr Pirátů Bosák za koalicí s ANO a STAN podpořenou SPD. Večer ji bude hájit v Praze na vedení Pirátů. Nad spoluprací s SPD se pozastavili také zástupci plzeňského Spolu. Zapojení zastupitelů zvolených za SPD do vedení města by podle nich pošlapalo hodnoty, které Spolu sdílí s dalšími demokratickými stranami, a ohrozilo by praktické fungování města.

Zatím na jediný sporný bod týkající se Městské nemocnice Ostrava (MNO) narazili v koaličním vyjednávání v Ostravě zástupci vítězného hnutí ANO a koalice Spolu. I na této věci se už ale vyjednávací týmy shodly, a nic tak nebrání v dalších jednáních s potenciálními koaličními partnery, kterými mohou být Piráti, případně hnutí Ostravak.

ANO, které vyhrálo i v Pardubicích, jedná o dvou podobách možné magistrátní koalice. První variantou je užší spolupráce se stranami, s kterými dosud v podobné sestavě radnici vedlo. Druhou možností je širší koalice. Jednání bude pokračovat v pondělí.

I v Olomouci vítězné hnutí ANO dopoledne usedlo k jednacímu stolu se zástupci koalice Spolu, později se sešlo se zástupci dalších stran a hnutí v novém zastupitelstvu.

Ve Zlíně by mohla vzniknout koalice vítězného ANO s trojblokem ODS, lidovců a Pirátů.

Také v Karlových Varech začalo dnes ANO jednat o vzniku koalice ve městě. Jako první přišlo na řadu hnutí Karlovaráci, které skončilo na druhém místě, poté koalice Spolu. Jde o strany, které tvořily koalici v posledních čtyřech letech. Na této platformě by vítězové chtěli začít sestavovat koalici, řekla ČTK primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), která by chtěla v této funkci zůstat.

V Liberci začali o povolebním uspořádání jednat vítězní Starostové pro Liberecký kraj. Pokračování koalice s ANO a ODS, která krajské město vedla poslední čtyři roky, je ale málo pravděpodobné. Starostové dnes vyjednávali s ODS, schůzku mají domluvenou také s uskupením Liberec otevřený lidem (LOL).

Českobudějovická ODS, která vyhrála volby, se dohodla na společném postupu při jednání o koalici s TOP 09 a KDU-ČSL. Mají 19 ze 45 zastupitelů, případných koaličních partnerů je více.

Ve většině velkých měst vyhrálo volby opoziční hnutí ANO. Ze 13 krajských měst zvítězilo hnutí bývalého premiéra Andreje Babiše v osmi z nich, a to v Ostravě, Olomouci, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Pardubicích, Ústí nad Labem a ve Zlíně. Vládní strany vyhrály v Praze, Brně, Plzni, Liberci a Českých Budějovicích.

Z dalších 14 statutárních měst, tedy těch, v jejichž čele stojí primátor, vyhrálo ANO v devíti z nich. V Mladé Boleslavi hnutí kandidovalo s Volbou pro Mladou Boleslav. Ve Frýdku-Místku zvítězilo uskupení Naše město F-M. V Kladně obhájila první místo Volba pro Kladno, v Mostě hnutí ProMOST a v Třinci kandidátka Osobnosti pro Třinec. V Karviné opět vyhrála ČSSD.

V Havířově už v pondělí podepíšou koaliční dohodu. Vedení města se fakticky nezmění. Primátorem zůstane Josef Bělica (ANO).

V Třinci by v následujících čtyřech letech měla vládnout trojkoalice složená ze zástupců vítězného uskupení Osobnosti pro Třinec, KDU-ČSL a uskupení Společně pro Třinec, koaliční dohodu mají podepsat v úterý. Dosavadní primátorka Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec) má ve funkci pokračovat.

Vítězné ANO v Litoměřicích a v Teplicích jedná o koalici s druhými v pořadí. V případě lázeňského města je to s ODS, která řadu let na radnici vládla. V Litoměřicích občanští demokraté oznámili, že po dvaceti letech odcházejí do opozice.

Vítězné ANO v Příbrami chce vytvořit širší koalici. Jednat chce minimálně se třemi dalšími uskupeními, a to s ODS, SPD nebo s Příbramí 2030 a nedá se čekat, že strany uzavřou dohodu na prvních schůzkách.

Rýsují se už i některé koalice v pražských městských částech. Na radnici Prahy 13 vznikla dohoda ODS, ANO a Společně pro Prahu 13 (TOP 09 a KDU-ČSL). Dosavadní starosta David Vodrážka z ODS znovu stane v čele radnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…