Nezkušení Válková s Babišem naběhli novinářům na vidle, vysvětlují experti

26.03.2014 16:12 | Zprávy

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Vyjádření ministryně spravedlnosti Heleny Válkové o protektorátu přirovnává mediální odborník Petr Žantovský ke slovům Mirka Topolánka na adresu gayů a židů. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš zase podle mediálního experta Radima Hrehy potvrzuje svými vystoupeními v této kauze, že nikdo není dokonalý.

Nezkušení Válková s Babišem naběhli novinářům na vidle, vysvětlují experti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Hodně nepovedená veřejná vystoupení či vyjádření pro média mají za sebou dva ministři za hnutí ANO. Odstartovala je ministryně spravedlnosti Helena Válková výrokem „ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo“ v rozhovoru pro Echo24.cz. Později uvedla, že měla na mysli porovnání se situací v jiných zemích, jakými byl například tehdejší Sovětský svaz nebo Polsko. „Rozhodně tím nezpochybňuji utrpení a zločiny vůči obyvatelům protektorátu. To, co se v tomto období dělo, považuji samozřejmě za naprosto neomluvitelné,“ dodala Helena Válková.

„Ta její slova jsou zhruba na úrovni vyjadřování pana Topolánka na adresu gayů a židů svého času. Taková věc je na okamžité odstoupení a téměř to hraničí s osvětimskou lží. Ministryně, a obzvlášť spravedlnosti, by si na takové výroky měla dávat pozor a být hypercitlivá na to, co vypouští do médií. Jde o fatální selhání soudnosti, rozumu i politické odpovědnosti,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský vyjádření ministryně spravedlnosti Heleny Válkové.

Opozice bude vyřčené proti ministryni využívat i kvůli její razanci v úřadu

Zcela jiný pohled nabízí lektor komerčních komunikací na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE a bývalý ředitel Asociace reklamních agentur Jiří Mikeš. „Jistěže se tu v protektorátu toho dělo dost, ale přijal bych to její dodatečné vysvětlení, že to mínila v kontextu s jinými zeměmi, především tedy Sovětským svazem a Polskem, a bral bych to jako nešťastné vyjádření,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

10:52 Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

Poučení z historie. Obrana nezávislé žurnalistiky a zastání se umělců na Slovensku. Chvála „otevřené…