Noční sčítání hlasů: Po Čunkovi jde z prvního kola rovnou do Senátu také Drahoš. A další jména...

06.10.2018 15:21 | Zprávy

Výsledky prvního kola voleb do Senátu přes noc nabraly již konečnou podobu. O úspěšných kandidátech, kteří půjdou do druhého kola, které nás čeká za týden, je rozhodnuto. Suverénní přímý postup hned z prvního kola slaví hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který obhájil svůj mandát v Senátu. Senátorem za Prahu 4 bude nově bývalý prezidentský kandidát a šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Mandát získal také už v prvním volebním kole.

Noční sčítání hlasů: Po Čunkovi jde z prvního kola rovnou do Senátu také Drahoš. A další jména...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesor Jiří Drahoš

Raduan Nwelati (ODS) mnoho let úspěšně řídil Mladou Boleslav, primátorem byl od roku 2006, v zastupitelstvu Středočeského kraje seděl mezi lety 2004 až 2016. Teď by se rád posunul do Senátu. A výsledky ze sečtených okrsků jeho volebního obvodu naznačují, že by mohl uspět. Postoupil do druhého kola se ziskem necelých 33,86 procent hlasů a za týden se utká o post senátora s kandidátem ANO Jiřím Müllerem.

Stojí za zmínku, že se Nwelatimu daří i navzdory tomu, že se v předvolební kampani vymezoval proti cizincům. „Nulová tolerance cizincům, kteří nedodržují naše zákony,“ hlásal Nwelati do světa. „Chceš tu pracovat? Dodržuj pravidla! Jinak tě tu nechceme!" hlásal dál.

Ve vyjádření pro ČTK dodával, že si cizinců pracujících v Česku váží, ale chce mít k dipozici nástroje pro případ, že cizinci nebudou dodržovat naše pravidla. „Vítám každého cizince, který přijede do Mladé Boleslavi a chce tady pracovat. Ale chci, aby dodržoval pravidla. Pokud nebude, chci mít možnost, jak to řešit," řekl Nwelati.

ODS ve vedení, Kubera jasné prvenství. Čunek a Drahoš nad 50 procent

Podobně dobře jako Nwelati v Mladé Boleslavi si vedl i dosavadní senátor ODS v Jablonci nad Nisou na severu Čech Jaroslav Zeman (ODS), dosáhl v prvním kole výsledku 41,81 procent a postoupil s velkým náskokem. Ten pro změnu prezentuje rázná stanoviska vůči Romům. „Paní Šabatové bych vzkázal, ať si jich dvacet adoptuje a nastěhuje si je do bytu. Může jim dát šanci a živit ze svých výplat. Ať nám pak za rok, za dva řekne, jak to dopadlo. Opravdu se mezi nimi někteří dobří najdou, ale jsou to jednotky z desítek,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Ve druhém kole za Teplice změří síly Jaroslav Kubera (41,81 procent) se Zdeňkem Bergmanem (SEN21), který získal 21,1 procenta hlasů.

Senátorem za Prahu 4 bude nově bývalý prezidentský kandidát a šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Mandát získal už v prvním volebním kole. Porazil mimo jiné dosavadní senátorku, vědkyni Evu Sykovou (dříve za ČSSD, nyní za ANO). Drahoše podle výsledků po sečtení čtyř pětin okrsků v obvodu volilo zhruba 52,65 procenta voličů. Syková získala 13,06 procenta hlasů, třetí byl Martin Dvořák (ODS) s 12,44 procenta hlasů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

20:02 Konec ODS? „Fiala bude chtít post předsedy SPOLU.“ Václav Klaus už tuší

Zakladatel ODS, první český premiér a druhý český prezident Václav Klaus pro měsíčník TO komentoval …