Omnipol předal prvních šest letadel L-39 NG do Vietnamu

17.08.2024 9:15 | Monitoring

Skupina Omnipol slaví velký úspěch. Za podpory specialistů z výrobní společnosti Aero Vodochody v těchto dnech předala prvních šest letounů L-39 NG vzdušným silám Vietnamu. Je to další ze série významných obchodních počinů, které přispívají k rozmachu českého leteckého průmyslu a jejich expanzi do všech koutů světa.

Omnipol předal prvních šest letadel L-39 NG do Vietnamu
Foto: archiv
Popisek: L-39 NG z Aero Vodochody pro Vietnam.

Jak nám potvrdil Jiří Podpěra, prezident skupiny Omnipol, u tohoto zákazníka pro letouny L-39 NG byl úspěšně dokončen takzvaný SAT (Site Acceptance Test). Šest letounů L-39NG tedy úspěšně prošlo finálním převzetím, během kterého byly stroje kompletně smontovány, byly ověřeny všechny jejich funkce a byly zalétány továrním pilotem přímo ve Vietnamu. „Celý projekt tak probíhá dle domluvených termínů a obě strany na něm intenzivně spolupracují,“ uvedl Jiří Podpěra.

Letouny z Vodochod budou sloužit jako výcviková platforma pro trénink stíhacích pilotů. „Jsme hrdí, že šest strojů této nejnovější verze legendárních českých cvičných letounů je již v provozu u svého prvního zákazníka. Pro skupinu Omnipol i společnost Aero Vodochody je to významný milník,“ dodal Podpěra, podle kterého vietnamské vzdušné síly k letounu dostávají také příslušnou sadu teoretického a praktického školení, která obsahuje například simulační výcvikový systém či manuály pro piloty a mechaniky.

Podle prezidenta Omnipolu se na výrobě L-39NG podílí přibližně 400 dodavatelských společností, přičemž asi 65 % dodavatelů pochází z České republiky.

Platforma stroje, kombinující moderní avionické systémy, účinný proudový motor a vynikající letové vlastnosti, v současné době umožňuje západní i východní konfiguraci a splňuje podmínky komplexního a nákladově efektivního výcviku budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…