Opozice i ČSSD kvitují, že Babiš vzdal plán vést spravedlnost sám

10.07.2018 14:59 | Zprávy

Opoziční strany i koaliční ČSSD kvitují, že premiér Andrej Babiš ustoupil od myšlenky, že by po rezignaci ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) mohl úřad vést dočasně sám. Nominaci místopředsedy Legislativní rady vlády Jana Kněžínka na post ministra spravedlnosti z tohoto hlediska přijali, kritizovali ale personální rozhodování Babiše.

Opozice i ČSSD kvitují, že Babiš vzdal plán vést spravedlnost sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše. Již podruhé

Koaliční ČSSD podle předsedy sněmovního klubu Jana Chvojky považuje řešení situace dosazením Kněžínka za přijatelné. Připustil, že v případě, že by Babiš řídil resort sám, jak uvedl v pondělí, by část poslanců ČSSD nemusela ve středu hlasovat pro důvěru vládě.



"Je to další králík z klobouku a spíš to dokládá, jak je absurdní ten způsob, jak se vláda, nejdůležitější orgán České republiky dává dohromady," komentoval výběr šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

"Je v zásadě jedno, kdo v tom dream teamu bude, protože ryba smrdí od hlavy, je pro nás nepřijatelné, když je tu premiér obviněný z trestného činu," uvedl předseda lidovců Pavel Bělobrádek s odkazem na trestní stíhání Babiše v dotační kauze Čapí hnízdo. Za nápad "z jiné galaxie" označil pondělní Babišova slova o tom, že by vedením spravedlnosti pověřil sám sebe.

Předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil má pondělní Babišovo prohlášení za absurdní. "Jsem rád, že se této absurdity nakonec vyvaroval," konstatoval. Uvedl, že Kněžínka zná jako úředníka a legislativce. "Otázkou je, zda jeho mandát bude trvalý, nebo dočasný, tato země by potřebovala kvalitního ministra s politickou podporou na celé volební období, aby mohl vyřešit věci, které předchozí ministr zanedbal," uvedl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Michal Šmarda byl položen dotaz

Sociální služby?

Dobrý večer, pane Šmarda, dnes jsem četla článek, které vyšel na PL o předvolební kampani Sociální Demokracie, která se zaobírá situací v sociálních službách. Chci se Vás na něco zeptat. V době L, kdy byla na MPSV p. Maláčová, nebyla situace dobrá, tím chci říci, ač Vy osobně jste nebyl ve vládě ani...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co za to dostanete? Konečná chtěla vědět, proč je Fiala pro Uršulu von der Leyen

15:01 Co za to dostanete? Konečná chtěla vědět, proč je Fiala pro Uršulu von der Leyen

Hnutí ANO zakládá v Evropském parlamentu s rakouskými Svobodnými a s maďarským Fideszem novou politi…