Opoziční Piráti navrhnou změnu ve struktuře památkové péče

01.08.2019 21:40 | Zprávy

Opoziční Piráti navrhnou změnu ve struktuře památkové péče. Závazná stanoviska ke stavebním záměrům by měl podle jejich záměru vydávat nynější Národní památkový ústav přeměněný na Státní památkový úřad. Nyní jsou stanoviska ústavu jen doporučující. Novelu památkového zákona chtějí Piráti předložit do Sněmovny na podzim, informovali v dnešní tiskové zprávě.

Opoziční Piráti navrhnou změnu ve struktuře památkové péče
Foto: Repro FTV Prima
Popisek: Ivan Bartoš v Partii

V pravomoci Státního památkového úřadu by bylo nejen posoudit stav a hodnotu památek, ale také vydat závazné stanovisko a rozhodnout o dalším postupu, uvedl pirátský poslanec Lukáš Černohorský. Současná nezávaznost vyjádření památkového ústavu vede podle něho k možnému poškození nebo i demolici památek.

Ministerstvo kultury by mělo předložit vlastní návrh zákona o ochraně památkového fondu do konce září. Již bývalý ministr Antonín Staněk (ČSSD) v květnu poslancům řekl, že předloha vychází z nynějšího modelu výkonu veřejné správy v památkové péči. Státní správu vykonávají zejména obecní úřady s rozšířenou působností a krajské úřady, kontrolu má na starosti památková inspekce a Národní památkový ústav je odborným pracovištěm.

V minulém volebním období narazil ve Sněmovně s návrhem nového památkového zákona tehdejší ministr Daniel Herman (KDU-ČSL). Část poslanců předloze vyčítala právě mimo jiné to, že nepřináší systémové změny, a naopak zachovává nynější koncepci a neřeší kritizovanou dvojkolejnost památkové péče.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

7:21 Ukrajinci přijdou do měsíce o pozici, kterou drželi dva roky. I bez boje

Do měsíce se stáhnou, odhaduje švédský analytik Mikael Valtersson, kdy Ukrajinci přijdou o dlouho dr…