Orbán: 80 procent. Rozdíl mezi tím, co nám EU bere a dává

19.05.2021 7:47 | Zprávy

Deník Postoj dále rozvíjí myšlenky, které maďarský premiér Viktor Orbán vyslovil v rozhovoru. Na posilování spolupráce V4 a případnou roli jako protiváhy osy Francie-Německo se zeptal například bývalého slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy, který nyní vede evropský think-tank. Ten tvrdí, že by to mohlo být až škodlivé, protože by to podkopávalo pocit evropské sounáležitosti. Ale Orbán konstatuje, že zájmy V4 jasně a jednoduše nejsou adekvátně reprezentovány. Upozorňuje, že to, co přijde zemím V4 z programů EU, je nicotné oproti tomu, co ze zemí odteče na ziscích a dividendách.

Orbán: 80 procent. Rozdíl mezi tím, co nám EU bere a dává
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Jak jsme již psali, Viktor Orbán v rozsáhlém interview pro slovenský deník Postoj navrhoval, aby se prohloubila spolupráce mezi zeměmi V4 a aby tyto země začaly v Evropské unii tvořit protiváhu Francie a Německa. „Prostě a jednoduše máme společný osud. Otázkou jenom je, kdo zorganizuje střední Evropu. Němci, Rusové, Američani anebo my, kteří tu žijeme?" ptal se. Takovou iniciativu podle něho musí vést Polsko jako populačně i rozlohově největší stát z V4.

Deník Postoj se následně tázal slovenských politiků, co si o Orbánově myšlence myslí. Mezi nimi byl i bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, který nyní vede think-tank Martens Centre evropských lidovců. Podotkl, že o protiváhu k Německu a Francii už Polsko usiluje v rámci tzv. Iniciativy tří moří, ve které se už účastní dvanáct zemí mezi Baltským, Jaderským a Černým mořem. „Vytváření institucionální či cílené protiváhy německo-francouzské spolupráce považuji za kontraproduktivní, až škodlivé. Nepřispívalo by totiž ke zvyšování pocitu evropské sounáležitosti a vzájemné důvěry, spíš by ji oslabovalo," pravil Dzurinda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Klára Kocmanová byl položen dotaz

Alkohol

Jak chcete docílit omezení konzumace alkoholu a není to v rozporu s tím, že chcete legalizaci třeba konopí? Je podle vás alkohol horší? Podle mě je alkohol fakt zlo a na jednu stranu souhlasím s tím, aby se na něj zakázala reklama, na druhou stranu když budete omezovat prodej, tak proč to neudělat i...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žijete si pořád lépe, vzkázal Fiala Čechům. Ekonomové to vidí jinak

4:43 Žijete si pořád lépe, vzkázal Fiala Čechům. Ekonomové to vidí jinak

Finanční situace českých domácností se zlepšuje již druhý rok po sobě. Touto informací zveřejněnou n…