Orbán domluvil, vystartoval na něj mladík z čtyřprocentní partaje. V TOP 09 jásají

11.10.2024 14:11 | Monitoring

Viktor Orbán nedávno promluvil v Evropském parlamentu. Jeho projev proletěl Bruselem jako blesk. Stejně ostrá byla i reakce na něj. Především reakce mladého německého člena německé liberální FDP Moritze Körnera, jemuž je 34 let, a který taktéž nešetřil výroky ostrými jako břitva. A několik lidí v Česku Körnerovi zatleskalo. Mezi nimi i aktivistka Michaela Kudláčková či poslanec TOP 09 Jan Jakob. Zato Klára Dostálová z ANO dostala vynadáno.

Orbán domluvil, vystartoval na něj mladík z čtyřprocentní partaje. V TOP 09 jásají
Foto: Repro X
Popisek: Německý europoslanec za FDP, Moritz Körner

Ve veřejném prostoru nadále rezonuje nedávný projev Viktora Orbána na půdě Evropského parlamentu, za který si vysloužil kritiku předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, ale mohutný potlesk ze strany Patriotů pro Evropu, tedy europoslanců z frakce, na jejímž založení se Orbán podílel a kam patří také Babišovi europoslanci.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 10512 lidí
„Jsem zde, abych vás probudil (...) Evropská unie se musí změnit, a o tom bych vás chtěl přesvědčit,“ prohlásil Orbán na úvod svého projevu. Zdůraznil, že jako lídrovi předsednické země Rady EU je mu „velkou ctí“ být vyslechnut a že i Maďarsko, když předsedalo v roce 2011, se potýkalo s krizemi, jako bylo arabské jaro a finanční krize.

V souvislosti s migrací Orbán zdůraznil, že „jakmile někoho pustíme dovnitř, nikdy ho nebudeme moci poslat domů, bez ohledu na to, zda má právo zůstat, nebo ne“. Poukázal i na související problémy, jako je nárůst antisemitismu, násilí na ženách a homofobie, které podle něj souvisejí s nelegální migrací.

„Nelegální migrace vedla k nárůstu antisemitismu, násilí na ženách a homofobie v Evropě,“ prohlásil Orbán. A doplnil, že kvůli nelegální migraci hrozí rozpadnutí schengenského prostoru.

Věnoval se také ekonomickým otázkám a zdůraznil že „v posledních dvou desetiletích byl růst EU trvale pomalejší než růst Spojených států a Číny“. Zmínil vysoké ceny energie, které negativně ovlivňují investice, a kritizoval EU za klimatickou politiku, která se nepropojuje s průmyslovou politikou. „Nedělejme si iluze, že problém vyřeší pouze přechod na zelenou ekonomiku,“ dodal.

Orbánův projev proletěl Evropským parlamentem jako blesk. Stejně ostrá byla i reakce na něj. Především reakce mladého německého člena německé liberální FDP Moritze Körnera, jemuž je 34 let, a který taktéž nešetřil výroky ostrými jako břitva. Strana má podle průzkumů nyní asi 4 % volebních preferencí.

„Jaký to projev, pane Orbáne!“ začal. A hned Orbánovi vyčetl, že se sice tváří jako demokratický politik, ale ve skutečnosti se demokracie bojí a také podle toho jedná v maďarském parlamentu. „Už léta vládnete s pomocí dekretů. Proč se tolik bojíte demokracie, pane Orbáne?“ ptal se.

A to byl teprve začátek.

„Řekl jste, že jste příznivcem národní suverenity. Ale to vy jste pozval čínské policisty do Maďarska, aby sledovali lidi ve vaší zemi. Říkáte, že jste proti migraci, ale nebráníte se příchodu ruských špionů do schengenského prostoru a nazýváte to národním kartou. Tohle přesně děláte,“ vypálil.

Od řečnického pultíku do tváře Orbánovi řekl, že není žádný patriot. „Vy jste jen užitečný idiot Ruska a Číny!“ vykřikl. „Taková je realita.“

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 17326 lidí
Körner vstoupil do FDP v roce 2008, v 18 letech. Od roku 2014 je členem vedení strany v Severním Porýní-Vestfálsku. Od roku 2017 do roku 2019 působil Körner jako poslanec zemského sněmu Severního Porýní-Vestfálska. V době svého zvolení byl nejmladším členem parlamentu. Poslancem Evropského parlamentu je od evropských voleb v roce 2019. Od té doby působí v Rozpočtovém výboru a ve Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. Kromě úkolů ve výborech je Körner součástí parlamentní delegace pro vztahy s Čínou.

Jedním dechem maďarskému předsedovi vlády vyčetl, že Obán na jedné straně mluví o ekonomické slabosti EU, ale na straně druhé ze své země vyhání evropské firmy vyššími daněmi.

„Z Maďarska jste udělal v podstatě banánovou republiku. Maďarské občabny jste obral o peníze, které skončily v kapsách vaší rodiny a přátel,“ dštil dál oheň a síru liberální německý politik, který neváhal Maďarsko označit za nejchudší a současně nejzkorumpovanější zemi EU.

„Tak velký podvod! Pane Orbáne, odstupte, aby se Maďarsko mohlo znovu stát velkým,“ vysmál se Körner Orbánovi v narážce na známé politické heslo amerického exprezidenta Donalda Trumpa.

„Děkuji vám z České republiky, pane Körnere,“ napsala na sociální síti X aktivistka Michaela Kudláčková. A přidala srdíčko.

Jiří Hynek z České televize ocitoval část Körnerova vystoupení. „Pane Orbáne, odstupte a učiňte Maďarsko znovu významným!“

Poslanec TOP 09 Jan Jakob si rýpl do nově zvolené europoslankyně za hnutí ANO Kláry Dostálové, která v EU reprezentuje právě frakci Patrioti pro Evropu a která Orbána u řečnického pultíku hlasitě hájila.

„Je příjemné sledovat demokraticky smýšlející europoslance, kteří vmetli Orbánovi do očí nesouhlas s jeho autokratickými manýry. A pak sledujete Kláru Dostálovou, která Orbána obhajuje. To se stydíte. Nazývejme věci pravými jmény. Patrioti pro Evropu jsou patrioti pro Putina,“ konstatoval Jakob na sociální síti X.

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Důchodová reforma

Dobrý den, nemyslíte, že jsou ty obstrukce zbytečné, že si vláda stejně prosadí svou, protože má většinu ve sněmovně i senátu? Mě by spíš zajímalo, jak s důchodovou reformou naložíte, když bude v příští vládě vy? Protože objektivně vzato jste s vlastním řešením za osm let vlády nepřišli a je jisté, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 55 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Ne, Ukrajina nemá nárok být v NATO.“ Profesor zboural argumenty idealistů

16:20 „Ne, Ukrajina nemá nárok být v NATO.“ Profesor zboural argumenty idealistů

Profesor politologie Glenn Diesen tvrdí, že Ukrajina nemá žádné morální právo stát se členem NATO. T…