Orbánův mírový plán pro Ukrajinu: V Bruselu už jej prý dostali

15.07.2024 18:01 | Zprávy

Maďarský premiér Viktor Orbán vypracoval plán, jak dosáhnout míru mezi Ruskem a Ukrajinou. Tento plán už údajně zaslal špičkám Evropské unie, tvrdí politický ředitel premiéra Balazs Orbán. Maďarsko je v příštím půlroce předsednickou zemí EU a podle Balazse Orbána bude tento čas využit pro „vytvoření podmínek pro mír“.

Orbánův mírový plán pro Ukrajinu: V Bruselu už jej prý dostali
Foto: Repro: TASS
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán si třese rukou s Vladimirem Putinem (05.07.2024) na návštěvě Moskvy

Viktor Orbán se krátce poté, co Maďarsko převzalo rotující předsednictví v Radě EU, vydal na takzvanou mírovou misi do Kyjeva, Moskvy a Pekingu, kterou zakončil setkáním s předpokládaným republikánským kandidátem pro americké prezidentské volby Donaldem Trumpem.

Orbánova návštěva Moskvy a konkrétně jeho setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyvolaly pobouření napříč EU, přičemž Brusel zdůraznil, že tato iniciativa v žádném případě nereprezentovala názory celého bloku.

Podle politického ředitele premiéra Balazse Orbána maďarský premiér předložil v dopise evropským lídrům návrh, jak dosáhnout míru mezi Ruskem a Ukrajinou. Balasz Orbán uvedl, že maďarský plán „vychází z realistického posouzení situace, realistických cílů a realistického harmonogramu“.

Premiér sice připustil, že předsednictví EU mu nedává mandát k vedení jednání, ale Balazs Orbán v rozhovoru pro server Magyarnemzet.hu uvedl, že šest měsíců maďarského předsednictví by mělo být využito k „vytvoření podmínek pro mír“.

„Jsou zde dvě válčící strany, Ukrajina a Rusko, a tři nebo čtyři hlavní nebo střední mocnosti, které mohou hrát rozhodující roli jako prostředníci. Jsou to Spojené státy, Evropa, Čína, ale také například Turecko, které pomohlo dosáhnout zatím jediné částečné dohody o černomořských obilných koridorech. Tyto země jsou klíčové, pokud uvažujeme o skutečném budování míru,“ uvedl Balasz Orbán. 

„Do těchto zemí jsme se vydali s cílem zmapovat, jaké jsou šance na mír. Mírová mise se nejprve vydala do dvou válkou zmítaných zemí. Z těchto cest je zřejmé, že Ukrajina a Rusko jsou velmi odhodlány bojovat a bez vstupu vnějších prostředníků budeme bohužel v příštích měsících svědky velmi brutální destrukce,“ připustil Orbán.

„Poté jsme se vydali na jednání s potenciálními zprostředkovateli. Čína a Turecko jsou odhodlány usilovat o mír. Donald Trump je také odhodlán k míru, takže pokud se znovu stane prezidentem Spojených států, bude brzy sám uzavírat mír. Evropané a současná americká administrativa jsou však pro pokračování války. Premiér napsal vedoucím představitelům Evropské rady dopis o jednáních, zkušenostech z první fáze mírové mise a maďarských návrzích. Chce-li Evropa mír a chce-li mít rozhodující slovo při řešení války a ukončení krveprolití, musí nyní vypracovat a uskutečnit změnu směru,“ dodal úředník Orbánovy vlády.

„Orbánův plán má nyní na stole každý premiér EU. Náš přístup je založen na realistickém posouzení situace, realistických cílech a vhodném harmonogramu,“ prohlásil Balazs Orbán, přičemž neprozradil žádný detail plánu.

Maďarsko si prý uvědomuje, že jeho role není tou nejzásadnější, ale k míru může výrazně přispět. „Svou roli bychom neměli přeceňovat ani podceňovat. Přesně víme, jakou máme pozici, ale od prvního dne konfliktu jsme byli důvěryhodnými nositeli míru a zároveň jsme byli jediní, kdo byl schopen vyjednávat se všemi stranami. Už samotný fakt, že tato jednání v posledních týdnech proběhla, ukazuje, že Maďarsko může hrát při zprostředkování seriózní roli. Většina zemí na světě čeká mnoho let, než se taková setkání uskuteční,“ dodal Balasz Orbán.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

,!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 15.07.2024 19:06:18
Orbán napsal též otevřený dopis aby se všichni občané EU dozvěděli o co mu jde a že ví, že nemůže jednat za celou EU. Chce aby lidé v Evropě věděli o čem a proč tyto schůzky uskutečnil. Myslím že každý slušný člověk ho podpoří a nechce aby nás tahali do války jen proto aby podpořili americké zájmy.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Ten hambáč za šest stovek je pozlacený?“ Ne, z Krumlova. Žena vyhnala manžela z hospody

12:00 „Ten hambáč za šest stovek je pozlacený?“ Ne, z Krumlova. Žena vyhnala manžela z hospody

Lidi šetří. Spojují oběd s večeří. I to jsme se dozvěděli při návštěvě Českého Krumlova. Mluvili jsm…