Ostuda nejen pro ANO. Korupční skandál sahá až ke STANu

24.08.2024 4:44 | Kauza

Korupční kauza kolem primátora Chomutova je reputačním problémem nejen pro hnutí ANO. Ve specifickém krušnohorském prostředí Ústeckého kraje a Karlovarského kraje se aféra odehrává „napříč spektrem“. Mezi obviněnými je také komunální politik ODS a rovněž podnikatel velmi blízký bývalému místopředsedovi STAN a Senátu. A jeho příběh je ještě pestřejší.

Ostuda nejen pro ANO. Korupční skandál sahá až ke STANu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Horník

Od začátku srpna, kdy byl zadržen primátor Chomutova Marek Hrabáč, byla nejnovější korupční kauza spojována především s hnutím ANO. Odpůrci Andreje Babiše se dobře bavili už jen samotným příjmením zadrženého politika a ironicky byl připomínán protikorupční étos opozičního hnutí.

Spojení politiků a podnikatelů, které čas od času rozpráší protikorupční policie, je bohužel smutnou tradicí Ústeckého kraje a Karlovarského kraje, fungující do značné míry napříč politickým spektrem. V tomto případě je mezi obviněnými například Petr Bursík, karlovarský ódéesák.

Vedle politiků, regionálních úředníků a podnikatelů se ale mezi obviněné dostal i Miroslav Schimmer, prezident Klubu Krušných hor.

To zdaleka není jediná funkce 63letého podnikatele. Je viceprezidentem lyžařského svazu a současně šéfem sekce snowboardingu. V červnu byl zvolen členem výkonného výboru České unie sportu. Kromě mnoha jiných působí i ve firmách na svaz navázaných.

Jak se k trestnímu stíhání svého viceprezidenta postaví Svaz lyžařů, to ParlamentníListy.cz zjišťují doposud neúspěšně.

Pan Schimmer nás přivádí na Boží Dar, kde má oficiální adresu, a kde již od roku 1990 starostuje Jan Horník, někdejší místopředseda Senátu a význačný člen hnutí STAN.

Letos starosta Horník sestavil pro krajské volby vlastní kandidátku Hlas pro Karlovarský kraj. Podle informací ParlamentníchListů.cz se s krajským vedením nepohodl kvůli pořadí na kandidátce. Již v roce 2022 s krajským předsedou Petrem Kulhánkem oba kandidovali proti sobě v senátních volbách a výsledkem bylo, že do druhého kola postoupili kandidáti ANO a SPD.

Jan Horník byl senátorem za Karlovy Vary po tři období v letech 2004-2022. Mezi roky 2018-2022 byl místopředsedou horní parlamentní komory. V ní od roku 2009 reprezentoval hnutí STAN, které si jej v roce 2017 zvolilo za místopředsedu.

Na jeho komunální kandidátce byl v letech 2014-2022 zastupitelem v obci Boží Dar i podnikatel Schimmer.

Pana starostu ParlamentníListy.cz požádaly o vyjádření a vyjasnění jeho vztahů k panu Schimmerovi. Jsme připraveni jeho vysvětlení kdykoliv do textu doplnit.

Před dvěma lety, když starosta Horník naposledy obhajoval mandát ve vedení obce, obviněný Schimmer neuspěl na jeho kandidátce jako číslo 5. Byl hned za Antonínem Juricou, místním stavitelem a rovněž provozovatelem místních sjezdovek.

Spojení mezi vlekařem a lyžařským funkcionářem je ještě těsnější. Klub Krušných hor měl najít zázemí v božídarském snowparku, který byl na místních sjezdovkách provozovaných panem Juricou nedávno dobudován.

A právě kvůli stavbě místního snowparku mělo být podnikateli Schimmerovi sděleno obvinění. Podle policejního usnesení, o kterém psal web Česká justice, totiž tato stavba totiž měla být součástí systému, v jehož rámci skupina lidí a firem ovlivňovala veřejné zakázky.

V tomto konkrétním případě měl podle webu Česká justice pan Schimmer jako zástupce zadavatele u zakázky při stavbě snowboardového areálu a u zakázky na dodání sněžných děl záměrně zveřejnit jen neúplnou zadávací dokumentaci. Pokud by se někdo dotazoval na chybějící informace, byl by to signál pro vybrané firmy, že mají nežádoucí konkurenci.

Zakázky měly být „šity“ pro firmu Rocknet, jejíž jednatel měl být v úzkém kontaktu s chomutovským starostou, jehož manželce měl mimo jiné zakoupit vůz Mercedes za více než 3 miliony korun. Jednatel Šmucr, aktuálně vazebně stíhaný, se měl se Schimmerem na zakázkách přímo domlouvat.

„Jsem přesvědčen, že v tomto případu mám jen okrajovou roli,“ řekl pro Seznam Zprávy podnikatel Schimmer. ParlamentnímListům.cz se doposud nevyjádřil.

Dvě zmíněné zakázky byly většinově financovány z veřejných prostředků. Na stavbu snowboardového a freestylového areálu Boží Dar bylo z dotačního programu Regionální sportovní infrastruktura čerpáno téměř 38 milionů korun.

Stavba budila kontroverze i z jiných důvodů, o kterých jsme už psali. Starosta Jan Horník, jinak nadšený ochránce přírody, v tomto případě naopak projevoval mimořádnou blahosklonnost vůči ekologickým škodám.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak ono to zůstane jako ostuda pro ANO, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 24.08.2024 7:39:18
protože úkolem mainstreamu je vládní politiky z podezření na korupci vyjmout a opoziční utopit. Bez ohledu na skutečné jevy a zapojení do korupčního prostředí. Zpronevěřená dvacka SPD, zpronevěřená tisícovka ANO je prd proti tornádu zpronevěry STAN, pohybující se v milionech, tak zní úkol pro vládní ČT24 a tak je i plněn. S tím "Čapím hnízdem" už jsou dlouhá léta směšní. Přesto státní zástupce podává neustále a neustále podněty, skoro mi začíná připomínat Foltýnův zatvrzelý brav, všechno to stálo a stojí prachy, pan Babiš dal (aniž by byl právoplatně odsouzen) těch padesát mega do rozpočtu aby byl klid na politickou práci, přesto tlaky nepolevují, kdy to vrátí Fialova kampelička? Kdy se ozvou vždy svatí, vždy "objektivní" investigativní novináři? Čtrnáct mega EURO do tašky v hotovosti, neuvěřitelné. Darebáci!

|  15 |  0

Další články z rubriky

Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

22:05 Migrační hrozba: Orbán varoval, Brusel ho trestal. Teď ale otočili i Němci

Německo bude od poloviny září kontrolovat vnější hranice po celé své délce kvůli nelegální migraci a…