Otřesený Zeman. Využili ho, soudí Hučín. Putinovu invazi pocítíme i my

25.02.2022 4:43 | Rozhovor

„Dalo se čekat, že dříve, nebo později Rusko něco takového provede,“ říká disident, bývalý důstojník BIS a válečný veterán třetího odboje Vladimír Hučín. Sám očekával podobné kroky už dříve. Vyjádřil se i k roli prezidenta Miloše Zemana a k tomu, jak boje na Ukrajině zasáhnou Česko.

Otřesený Zeman. Využili ho, soudí Hučín. Putinovu invazi pocítíme i my
Foto: Archiv VH
Popisek: Vladimír Hučín

Vladimíra Hučína kroky Ruska nepřekvapily. „Já jsem čekal, že Rusko tohle provede, neboť Rusko je řízeno člověkem, který byl specialista na různé zpravodajské hry, diverzní akce a různé akce, kdy se sáhne na úplné dno. To je Vladimir Putin, který byl svého času elitním důstojníkem služby KGB. Když se takový člověk dostane do pozice, v jaké je dnes, dá se čekat, že dříve nebo později něco takového vyvede,“ řekl redakci válečný veterán třetího odboje. Podle něj bylo jasné, že Rusko si najde příležitost, jak zasáhnout.

„Dnes jsem toho moc nenaspal, už jsem tušil, že se něco stane. Z toho, co nyní předvádí Rusko, nejsem tak moc překvapen, vstup vojsk na Ukrajinu jsem čekal už dříve,“ podotkl. Hučín rovněž uvedl, že Putin se nezbláznil, jen je tak nastavený. „Vědí, že Rusko musí nějak bojovat o Ukrajinu, pro ně je to významně strategické jako celek a mají strach, jakmile by se jim to začalo drolit. Víte, ruské impérium je postaveno na ruské moci a uvědomují si, že Ukrajina chce do Evropské unie a chce do Severoatlantické aliance. Je to pro ně tak úděsné, že jsou schopni sáhnout i k takovým prostředkům. Putin je bývalý člověk KGB, a jestliže se dostane do takové pozice, nelze počítat s tím, že bude věci řešit jen sametově,“ sdělil.

Hučín: Zeman nevěřil, že k tomu dojde

Vladimír Hučín také okomentoval výroky prezidenta Miloše Zemana, který Putina označil za šílence s nutnou izolací. „Před několika dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a že na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil. Iracionální rozhodnutí vedení Ruské federace způsobí výrazné škody samotnému ruskému státu. Domnívám se, že je načase sáhnout k daleko tvrdším sankcím, než byly původně plánovány, a mám tím na mysli především sankci v oblasti tzv. SWIFT, která by znamenala vyřazení Ruské federace z platebního styku,“ vyjádřil se prezident.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

koalice

Paní Konečná, dobrý den, musí se vám nechat, že umíte mluvit a máte tah na branku. Chci se ale zeptat na důvod, proč KSČM nekandiduje sama za sebe? Protože nikoho jiného ani podle názvu strany z té vaší koalice neznám. Myslíte, že vám ta spolupráce přinese víc hlasů nebo se jen bojíte kandidovat pod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

20:57 Otočí Pavel s volebním právem pro 16leté? Holec tuší proč

„Byl bych opatrný s mladými lidmi a jejich volebními právy, protože v Evropě se rozmáhá takový nešva…