Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

08.05.2024 17:17 | Analýza

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele snížila ze 136 na 128 litrů za rok a lidé v poslední době už raději stále častěji upřednostňují plechovku piva doma místo toho, aby šli „na jedno“ do hospod a restaurací. Právě v nich se častokrát opět zvýšily ceny, a zatímco tak spotřeba piva klesá, jeho cena naopak leckde nemálo rostla. V hospodách a restauracích českých měst už na začátku roku průměrná cena za jeden půllitr piva atakovala 70 Kč, na čemž se nemálo podepsaly také změny v rámci konsolidačního balíčku, schváleného vládou. Ušetřit se čas od času dá výletem do Německa.

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa
Foto: Prazdroj.cz
Popisek: Pivo

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27514 lidí
Dlouhodobý trend poklesu prodejů českého piva podle Českého svazu pivovarů a sladoven pokračoval i v roce 2023 a Češi snížili spotřebu piva vloni o 2,4 %. „Pokračující ekonomická nejistota a změny ve spotřebitelském chování zákazníků se výrazně promítly do průměrné spotřeby piva na osobu a ovlivnily také podíl prodejů v hospodách a restauracích. Mírný pokles se v loňském roce nevyhnul ani exportu piva do zahraničí,“ komentuje organizace.

Návrat pivovarnictví na hodnoty z předcovidové úrovně se tak opět nekoná a celkový výstav českého piva v roce 2023 se jen těsně udržel nad hodnotou 20 milionů hektolitrů, což představuje meziroční pokles o 2,7 %. 15,2 milionů hektolitrů se z tohoto objemu piva spotřebovalo v Česku a zbytek byl odeslán na export do zahraničí. „V porovnání s posledním předpandemickým rokem 2019 vypili Češi o 1,35 milionu hektolitrů českého piva méně. S výjimkou covidových let zaznamenaly statistiky podobně nízké hodnoty naposledy v roce 2010,“ připomíná Český svaz pivovarů a sladoven.

Situace měla sice pro pivovarníky vypadat po odeznění covidových restrikcí nadějně, po předloňském mírném nárůstu spotřeby čepovaného piva však došlo v roce 2023 k opětovnému poklesu prodeje v hospodách a restauracích na hodnotu, jež je s výjimkou samotné covidové pandemie nejnižší v historii. Zatímco před patnácti lety se více než polovina (51 %) českého piva vypila v hospodách a restauracích, dnes si již lidé raději dají půllitr doma a na hospody a restaurace již připadá jen 30 % spotřeby.

Nižší spotřeba piva v gastronomii podle organizace ovlivňuje i celkovou průměrnou konzumaci piva na obyvatele, jež v loňském roce dosáhla historického minima s hodnotou 128 litrů a překonala i nejnižší průměrné hodnoty spotřeby z doby covidových restrikcí.

Češi si v poslední době oblíbili nealkoholické pivo a nadále nejčastěji kupují pivo ve skleněných lahvích (40 %), avšak i v souvislosti s prodejem nealkoholického piva a míchaných nápojů z piva roste zájem o plechovky (20 %).

Spotřeba piva klesá, jeho cena roste

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25894 lidí
Co naopak roste, je cena piva, což je způsobeno vysokou inflací v uplynulých letech i vládními kroky. Zatímco do konce loňského roku měly nápoje podávané v restauracích sníženou sazbu DPH jako jídlo, po zásahu vlády a jejím konsolidačním balíčku se přesunuly všechny nápoje kromě vody do 21% sazby DPH.

Předchozí vláda zařadila do snížené sazby DPH i čepované pivo, avšak i pro něj konsolidačním balíčkem toto zvýhodnění padlo a stejně jako u nealkoholických nápojů je u něj nyní vyšší sazba DPH.

U piva došlo k výraznému růstu DPH z 10 na 21 %, na což mnohé restaurace postupně reagují zvyšováním cen, aby daňové břemeno minimálně částečně přenesli na spotřebitele. Z dat společnosti Dotykačka dle České televize vyplývá, že byla již v polovině ledna cena točeného dvanáctistupňového piva v českých hospodách o 10 % meziročně vyšší. Mezi prosincem loňského roku a polovinou ledna 2024 se v průměru za celou republiku podle těchto dat cena piva zvýšila zhruba o 4 % a v Praze již lidé zaplatí za půllitr točeného piva v průměru 69,80 koruny.

Příliš levněji není ani v dalších městech, kde v hospodách a restauracích průměrná cena piva činila 69,20 koruny, a levněji tak je už jen na vesnicích, kde činila 49,10 Kč.

Levněji je často jen v zahraničí

Po dvouletém růstu došlo vloni k poklesu exportu českého piva do zahraničí a vývoz piva meziročně klesl o 4,3 % na celkových 5,17 milionu hektolitrů, což přibližně odpovídá hodnotám z roku 2018, přičemž nejvýznamnější byl export na Slovensko, do Německa a do Polska.

Právě v některých z těchto zemí se v poslední době stává, že je české pivo za výhodnější cenu nežli v samotném Česku.

Není neobvyklé, že plzeň v plechovce lze v Německu pořídit za pouhé euro, tedy přibližně 25 korun, kdežto v českých obchodech cena dosahuje někdy až ke 40 korunám. Výjimkou ve slevách není ani to, že se v Německu půllitrová lahev plzně ve skle prodává v přepočtu za 16,50 Kč.

V polovině února, kdy takovou slevu Kaufland v Německu nabízel, se slevou se vytasila také česká pobočka, a co se týče procentuálního zlevnění, byla na české zákazníky neméně štědrá. Pilsner Urquell totiž zlevnil hned o 23 procent, což je podobné jako 25procentní sleva pro německé zákazníky bez slevové akce. Ale zatímco sleva podobná je, u ceny se už náhle štědrost k zákazníkům v Česku vytrácí.

Zlevněná plechovka plzně v Kaufladu totiž vyšla na 28,90 za kus, což je více, než je i běžná cena, kterou za pivo z české Plzně zaplatí Němci v době, kdy v sousední zemi neprobíhá žádná slevová akce. Mezitímco je u nás 28,90 Kč za 0,5 litru plzně cena akční, v Německu vyjde jedna půllitrová lahev českého piva bez jakékoliv slevy v přepočtu na 25,35 Kč. Tedy zlevněné plzeňské pivo je u nás dražší nežli v Německu to nezlevněné.

Podle dat Českého statistického úřadu v březnu vyšla půllitrová lahev výčepního piva průměrně na 13,06 Kč, v březnu roku 2022 na 11,31 Kč a rok předtím ještě stála 10,82 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak se tomu bránit? NEKUPOVAT!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 08.05.2024 17:20:38

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…