Poláci se tu chovají jako prasata, zuří místní na Broumovsku. Ve vinárně se tu ale řeší i válka

03.09.2024 18:58 | Reportáž

„Hele, Poláci jsou pěkný svině. Největší prase je Polák,“ říká starší žena na zahrádce hospody v centru Teplice nad Metují. Reportér ParlamentníchListů.cz nechtěl poslouchat cizí hovor, ale tenhle prostě slyšel. A slyšel nepozorován i rozpravu senátora Martina Červíčka se svými přáteli ve vinárně.

Poláci se tu chovají jako prasata, zuří místní na Broumovsku. Ve vinárně se tu ale řeší i válka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Broumově

„Pořád jezdíme do Polska na nákupy. Cigarety jsou nesrovnatelně levnější, ale potraviny už tak ne. Člověk se musí hodně vyznat. Teď jsem mladým v Pardubicích několikrát nakoupil v akci dětské pleny. Plena vyšla hodně levně. To tady neseženete ani náhodou. Na to by naše vláda měla víc dbát, když vymíráme,“ sděluje mi řidič autobusu na cestě do Police nad Metují. Jsme na Broumovsku, turisty kvůli svým krásám stále více navštěvovaném, přesto dost zapomenutém koutu republiky.

Území billboardů

Při hlavní cestě z Police nad Metují do Broumova si člověk nemůže nevšimnout spousty předvolebních billboardů. Vítězí „silní lídři pro kraj“ a současní vládci Královéhradeckého kraje hejtman Martin Červíček (ODS) a jeho náměstci Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Martina Berdychová (Východočeši). O bývalém policejním prezidentovi se říká leccos, třeba že jeho generálská hodnost byla přidělena dost rychle a hrála v tom roli jeho „kamarádka“ Jana Černochová. Bělobrádek má zase roztroušenou sklerózu. Jejich billboard je i v poli, kam řidič z hlavní ulice těžko dohlédne.

Na Broumovsku je mnoho billboardů i herce a režiséra, známého hlavně kvůli trilogii Bastardi o tom, jak trojice žáků brutálně znásilní a zavraždí mladou učitelku a její brácha se jako přijatý učitel na stejnou školu pomstí. Tomáš Magnusek, třeba říci, od té doby dost zhubl a nyní vypadá opravdu jako ten pravý akční hrdina.

„Stále jezdíme do Polska na nákupy,“ řekla mi Romka nedaleko náměstí v Broumově. Z určité části lze říct, že náměstí je takovou „potěmkinovou vesničkou“. Na náměstí nově omítnuté domy, ale když si to pořádně obejdete, tak z vedlejších uliček je vidět zkáza těch baráků. Ale takových měst je po republice více. V místních poměrech nedaleko odtud sídlí Zemědělské družstvo Ostaš, které má na své budově vyvěšen třeba billboard: „Zemědělci České republiky – Podpořte nás. My vás svými protesty nechceme srát, my chceme jen bez vládní diskriminace pracovat a žít a s vámi společně české potraviny jíst!“

Hospodský špion

„Hele, Poláci jsou pěkný svině. Největší prase je Polák,“ říká starší žena na zahrádce hospody v centru Teplice nad Metují. Prý jich má jako provozovatelka pensionu doma spousty a je to hrozný. Nicméně prachy nosí. „Hele, málem jsme tady měli vraždu. V trafice ty Romale už holka nerozdejchává. Tak už jim řekla, že nic na sekyru a oni měli ještě kecy,“ dodala. Ještě před tím tato prodavačka v jedněch z místních potravin vysvětlila, že všichni místní jezdí do Polska na nákupy a tak to bude, jestli se v republice něco radikálně nezmění. Což se podle ní nezmění.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Červíček by šlapal chodník v Rychnově až dosud nebýt Černochové, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseverrat , 03.09.2024 19:28:11
O jejím mezinoží ví jistě mnohé jako vědí i mnozí další co smáčeli červíčky

|  7 |  0

Další články z rubriky

Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

22:31 Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

V blízkosti amerického exprezidenta Donalda Trumpa se dva měsíce od pensylvánského pokusu o atentát …