Poslanec TOPky chce zabránit rušení pošt

20.07.2012 11:32

Poslanec Jan Husák předložil do sněmovny novelu zákona o poštovních službách. Norma podle ní umožní, aby vláda flexibilně stanovovala minimální počet poboček a zabránila omezení počtu pošt.

Poslanec TOPky chce zabránit rušení pošt
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec TOP 09 Jan Husák

„Podle této novely bude minimální počet poboček stanovovat vláda svým nařízením. Českou poštu to donutí hledat jiné cesty, jak se zefektivnit svůj provoz, než rušit pobočky“, řekl Jan Husák. Poslanec odmítá tvrzení vedení České pošty, že ji současný zákon nutí k rušení až dvou třetin jejích poboček.

„Je to nesmysl. V zákoně není jediné slovo o likvidaci jakékoliv pobočky. Zákon pouze požaduje po vedení České pošty, aby se chovalo jako řádný hospodář,“ řekl Husák a dodal: „Pošta je moloch, kterému se nechce zefektivnit svůj vlastní provoz, a tak raději místo návrhů na zlepšení straší lidi rušením poboček.“

Novela má také znemožnit podvody subjektů podnikajících na poštovním trhu. Příkladem takového činu by bylo například spekulativní rozdělení jedné poštovní firmy. Formální rozdělení do několika malých firem by vedlo k tomu, že by se firmy vyhnuly platbám za vyšší náklady držitele poštovní licence, které by měl s provozováním garantovaných poštovních služeb, tzv. univerzální služby. „Případné vyšší náklady nesmí platit občan. Vyšší náklady za univerzální službu zaplatí všichni poštovní operátoři s výnosem přesahujícím tři miliony korun. Vyhneme se tak spekulativnímu rozdělování do menších firem, protože se to už nikomu nevyplatí,“ objasnil Husák.

Současný limit výše výnosů je na úrovni 10 milionů. Pokud by vyšší náklady skutečně vznikly, měly by je zaplatit státní i soukromí provozovatelé poštovních služeb. „Česká pošta i soukromníci by museli platit spravedlivě podle svého podílu na trhu. Poštovní operátoři chtějí, aby na jejich případné ztráty doplácel státní rozpočet, tedy občan. To je neakceptovatelné,“ zdůraznil poslanec Husák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

19:19 „Deb*l. Vím, že mu umře dcera na rakovinu.“ Pavel Novotný našel nové dno

I přes těžkosti, které Felix Slováček prožívá ve své rodině, se pro řeporyjského starostu Pavla Novo…