Použít F-16 na území Ruska? Pavel dal Ukrajině zelenou. A nebyl sám

29.08.2024 17:50 | Monitoring

Ukrajina má právo zasahovat cíle na ruském území jako součást obrany proti ruské agresi, uvedl prezident Petr Pavel. Podle Pavla Rusko je agresorem a Ukrajina by měla mít možnost rozhodnout o použití dodaných zbraní včetně stíhaček F-16. Velitel nizozemských ozbrojených sil souhlasí, že Ukrajina může používat letouny F-16 na ruském území, pokud dodržuje válečné právo.

Použít F-16 na území Ruska? Pavel dal Ukrajině zelenou. A nebyl sám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Podle prezidenta Petra Pavla je legitimní, aby Ukrajina zasahovala cíle na ruském území, pokud je to součástí její obrany proti ruské agresi. Podle webu iDNES reagoval na otázku, zda je správné, aby Ukrajina používala dodané letouny F-16 k ostřelování Ruska.

Své tvrzení opírá o skutečnost, že Rusko je agresorem, který napadl Ukrajinu, a tudíž má Ukrajina právo bránit se včetně možnosti útočit na cíle na území Ruska. Pavel odkazuje na článek 51 Charty OSN, který upravuje právo na sebeobranu, což v kontextu znamená, že Ukrajina má právo rozhodnout, jak použije dodané zbraně, aby se bránila proti ruské agresi.

„Pokud chceme v souladu s článkem 51 Charty OSN Ukrajině pomoci proti agresi a pomáháme jí materiálními dodávkami, ne přímo účastí v bojích, pak je na Ukrajině, jak tyto dodávky zbraní použije,“ uvedl Petr Pavel při paralympijských hrách v Paříži.

„Nebýt toho, že Rusko zahájilo agresi a dlouhodobě zasahuje cíle na ukrajinském území, tak by Ukrajina nemusela žádný cíl v Rusku zasahovat. Je to bohužel konflikt, ve kterém jsou nejen materiální hodnoty, ale ve kterém umírají lidé na obou stranách. Ale ten, kdo má hlavní kartu v ruce, je prezident Putin, ten může ukončit válku ze dne na den,“ řekl Pavel.

S použitím F-16 i na území Ruské federace podobně jako český prezident souhlasí také velitel nizozemských ozbrojených sil Onno Eichelsheim. Prohlásil, že Ukrajina může na ruském území používat nizozemské stíhačky F-16, pokud dodržuje válečné právo. „Neuložili jsme žádná omezení na použití a dolet letounů F-16 za předpokladu, že je dodržováno válečné právo,“ cituje nizozemského velitele server Euromaidanpress.

Stroje F-16 jsou nejmodernější zbraní, kterou státy v čele se Spojenými státy americkými dodaly Ukrajině ve válce s Ruskem. Bílý dům se jejich nabídce bránil v obavách, že by je ruský prezident Vladimir Putin považoval za eskalaci. První stíhačky F-16 dorazily na Ukrajinu začátkem srpna.

Stíhačky F-16 ukrajinské letectvo nedávno použilo v rámci obrany proti masovému útoku ruských raket a dronů. Jejich nasazení 26. srpna potvrdil prezident Volodymyr Zelenskyj na tiskové konferenci 27. srpna, informoval list The Kyiv Independent. Ukrajina sestřelila 102 raket a 99 bezpilotních letounů ze 127 raket a 109 bezpilotních letounů, které Rusko během ranního útoku vypustilo.

Na Ukrajinu ovšem dorazily i stroje od českého výrobce, informovalo iDNES. Česká firma Inflatech dodává Ukrajině nafukovací atrapy stíhaček F-16 jako taktické návnady. Tyto nafukovací atrapy jsou vyrobeny tak, aby vypadaly jako skutečné letouny včetně podrobností jako průhledné kokpity a zbraňové systémy a mají schopnost odrážet radarové vlny podobně jako originály. Atrapy jsou odolné a snadno přenosné, mohou být rychle nafouknuty a složeny. Cílem těchto atrap je zmást nepřátelské průzkumné drony a letadla, což může vést k plýtvání munice na falešné cíle, a tím k ochraně skutečné techniky a životů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Chci teto, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 29.08.2024 19:04:32
gumě připomenout leden tohoto roku. 31. ledna 2024 vynesl Mezinárodní soud OSN (v Haagu) konečné rozhodnutí v iniciovaném soudním řízení Ukrajinou v lednu 2017 s Ruskou federací na základě Mezinárodní konvence o boji s financováním terorismu (ICBF). Mezinárodní soud OSN nepřistoupil na obvinění Kyjevem a principiálně odmítl uznat Ruskou federaci jako „stát - agresor“! Jste snad více neprezidente? Aby jste se v brzké době zase nemusel omlouvat za své další selhání. Pro jistotu by jste měl začít odpracovávat ta svá prohlášení. Ani Němcům se to o NS moc nelíbilo. Byl jsem vychováván mít prezidenta v úctě i toho, kterého jsem nevolil! Vámi prezidente, pohrdám a stydím se za Vás.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…