Praktiky eurokomise: Slovensko bito za to, co jinde nevadí? Koudelka se neudržel

17.08.2024 9:37 | Monitoring

Právník Zdeněk Koudelka (Trikolora) se podíval na dvojí metr, za pomoci něhož Evropská komise trestá Slovensko pod vládou Roberta Fica. „Zpráva cituje facebookové vyjádření pracovníka zrušené Speciální prokuratury v Pezinku, ale nestojí jí za to zmínit vyjádření slovenské Generální prokuratury, Slovenské advokátní komory, soudců a právních teoretiků,“ poukazuje Koudelka na praktiky Evropské unie.

Praktiky eurokomise: Slovensko bito za to, co jinde nevadí? Koudelka se neudržel
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zdeněk Koudelka

V červenci 2024 vydala Komise Evropské unie hodnoticí zprávu o stavu právního státu na Slovensku. Zdeněk Koudelka, právník, vysokoškolský pedagog a politik v řadách hnutí Trikolora si na zprávu Evropské komise posvítil a nevyšel z údivu.

Koudelka poukázal na to, že i podle slovenského státního tajemníka byla zpráva velmi neobjektivní. „Tu první státní tajemník slovenského Ministerstva spravedlnosti Milan Hodás označil za velmi málo objektivní s tím, že přispívá k erozi důvěryhodnosti institucí Evropské unie,“ píše Koudelka a ukazuje, na čem hodnoticí zpráva stavěla své argumenty. „Jak se zpráva tvořila, dokládá, že cituje facebookové vyjádření pracovníka zrušené Speciální prokuratury v Pezinku, ale nestojí jí za to zmínit vyjádření slovenské Generální prokuratury, Slovenské advokátní komory, soudců a právních teoretiků,“ ukazuje Koudelka na procesy Evropské komise.

Přitom za vlády Igora Matoviče a jeho následníků docházelo na Slovensku k nezákonným praktikám, které se Ficova vláda snaží odstranit ze slovenského systému. „Právě slovenští advokáti poukazovali, že za vlád Igora Matoviče a jeho nástupců se až 60 procent advokátů setkalo s nezákonným donucením ze strany bývalé Speciální prokuratury. Především propuštění z vazby bylo podmiňováno přiznáním,“ dokládá Koudelka.

Politik hnutí Trikolora a právník Koudelka ukazuje i na to, jak Evropská komise používá dvojí metr. „Slovensku vyčítá snížení některých trestů, např. za poškození finančních zájmů Evropské unie z rozmezí 7–12 na 3–10 let odnětí svobody. Komisi však nevadí, že my i Rakousko máme sazbu 1–10 roků. Chce-li být Brusel objektivní, má za totéž kritizovat i jiné státy, ale je projevem svévole, že kritizuje Slovensko za to, co mu jinde nevadí,“ říká důrazně Koudelka a pokračuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Evropská komise není od toho, aby vytvářela pro Evropany stabilní, nosné prostředí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 17.08.2024 11:42:51
Evropská komise je od toho, aby nahnala střečkující kusy zpátky do stáda, které se plouží vyprahlou prérií na jatka multikulturalismu a krimigrace. Proto ty různé přístupy, kdo se vláčí se stádem za blbého bučení (Fialova vláda), tak je ponechán na pokoji, akorát je mu přidán další náklad na hřbet, kdo se vzpouzí, dostane bičem. To znali už Čingizchánovi nájezdníci a Evropská komise se nedostala o nic dál. Že to pana Koudelku udivuje.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„To může udělat jen trouba.“ Ivo Budil, Petr Drulák a Oskar Krejčí o Západu

18:55 „To může udělat jen trouba.“ Ivo Budil, Petr Drulák a Oskar Krejčí o Západu

Upadá Západ? Nacházíme se ve fázi jeho zániku nebo alespoň přeměny? Tři čeští profesoři zabývající s…